Đukanović: Hrabrost i posvećenost slobodarstvu Vasa Brajovića simboli najviših vrijednosti

Đukanović je tom prilikom kazao da danas odajemo počast urođenom crnogorskom slobodarstvu i da smo ponosni na svoju slobodu i nezavisnost, prirodnu potrebu da svuda branimo i afirmišemo nacionalne crnogorske interese

8506 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović položio je danas vijenac na grob generala Vasa Brajovića Mavrovuniotisa, jednog od najznamenitijih ratnika i grčkog nacionalnog junaka i vojskovođe.

Iz Službe za informisanje Predsjednika su kazali da je Vaso Crnogorac, kako su ga zvali u Grčkoj, jedan od učesnika rata za oslobođenje te zemlje, a danas predstavlja vječni simbol crnogorsko-grčkog prijateljstva.

"Njegova hrabrost, vojničke i ljudske vrline i posvećenost slobodarstvu i danas su simboli najviših vrijednosti i vječne želje crnogorskog i grčkog naroda da čuvaju i brane slobodu i nezavisnost", kazali su iz Službe.

Polaganju vijenca prisustvovali su kadeti Crne Gore koji se obučavaju na vojnim akademijama u Grčkoj.

Đukanović je tom prilikom kazao da danas odajemo počast urođenom crnogorskom slobodarstvu i da smo ponosni na svoju slobodu i nezavisnost, prirodnu potrebu da svuda branimo i afirmišemo nacionalne crnogorske interese.

foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Siguran sam da u ovom vremenu vi to ovdje radite radite, kazao je on i podsjetio da je Grčka bila ta koja je razumjela crnogorsku potrebu da obnovimo nezavisnost, uđemo u NATO, a da nam danas pomaže da usvojimo evropski sistem vrijednosti i budemo dio zajednice savremene Evrope.

"Zato danas imamo privilegiju da se veliki broj vas školuje ovdje u Grčkoj i radujem se što ćete uskoro uspješno okončati svoje školovanje, što ćete sa posebnom posvećenošću braniti mir i stabilnost u Crnoj Gori, našu nezavisnost i suverenitet i braniti naše pravo pravo da napredujemo ka svom evropskom cilju", kazao je Đukanović.

Čestitao je i našim kadetima na svemu do sada, odlučnom izboru zanimanja i kazao da se raduje što će Crna Gora imati takve ljude na važnim pozicijama u državnoj strukturi.

Bonus video: