Golubović danas podnosi ostavku

Prije manje od tri godine to je učinio i Mirko Đačić koji je napustio i DPS

32685 pregleda 53 reakcija 5 komentar(a)
DPS preko Podgoričke televizije pokušao da kompromituje svog funkcionera: Igor Golubović, Foto: Goran Malidžan
DPS preko Podgoričke televizije pokušao da kompromituje svog funkcionera: Igor Golubović, Foto: Goran Malidžan

Predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović (Demokratska partija socijalista) danas će podnijeti ostavku na tu funkciju, nezvanično saznaju Vijesti u lokalnoj upravi i u Opštinskom odboru te partije u Pljevljima.

Još nije poznato da li će Golubović napustiti i Demokratsku partiju socijalista, čiji je funkcioner. On juče nije bio spreman da za Vijesti komentariše nezvanične navode o ostavci.

Golubović je odlučio da napusti čelno mjesto u Opštini, iako je samo prije dvadesetak dana tvrdio da to neće uraditi. Tada je krenula koordinirana lavina napada na njega iz DPS- a i koalicionih stranaka - Bošnjačke i Socijaldemokrata, zbog izjava Podgoričkoj televiziji u vezi sa krečenjem grafita sa imenom Ratka Mladića ispisan na jednoj od stambenih zgrada u centru Pljevalja.

On je tada rekao da je njegova izjava netačno prenijeta, ali se na to koalicioni partneri nisu obazirali. Vijesti u DPS-u saznaju da je on u stvari kolateralna šteta unutarpartijskog nadgornjavanja oko toga ko će imati prevlast u partiji, nakon što se njen lider Milo Đukanović možda bude povukao sa čela partije.

Glavni pretendenti na njegovo mjesto su potpredsjednici Ivan Vuković i Jevto Eraković, a iza, kako se sumnja, konstruisane izjave Golubovića na Podgoričkoj televiziji stoji ovaj prvi, rečeno je Vijestima iz izvora iz DPS.

Zbog vještački podignutih tenzija u Pljevljima nakon promjene vlasti 2020. na državnom nivou, a prethodno i litija Mitropolije crnogorsko primorske čiji su učesnici i pojedini lokalni zvaničnici DPS-a, ta partija nema visoki rejting u opštini. Navodno im Golubovićev partijski rad ne pomaže puno u tome jer ne spada u ostrašćene funkcionere, koji bi nacionalnim manipulacijama mogli da pridobiju simpatije građana - posebno Bošnjaka.

Vijesti od Golubovića nijesu dobile ni potvrdu ni demant da će podnijeti ostavku, kao ni od predsjednika Opštinskog odbora DPS-a u Pljevljima Dragiše Sokića koji danima nije odgovarao na telefonske pozive i poruke.

Prema nezvaničnim saznanjima lista Golubović je ranije zamoljen iz vrha partije da podnese ostavku, ali je on to odbio jer smatra da nema razloga za to. U međuvremenu je pritisak na njega iz vrha stranke nastavljen, pa je kao jedan od razloga za promjenu odluke bila i činjenica da bi doveo u nezahvalnu situaciju svoje dvije najbliže saradnice - šeficu kabineta Maju Rondović i Jovanu Krivokapić, zaduženu za odnose sa javnošću. One bi kao odbornice DPS-a u lokalnom parlamentu trebalo da se izjasne o njegovom povjerenju, kada bi taj predlog došao na dnevni red lokalnog parlamenta.

Bez njihove podrške DPS, BS i SD ne bi sami imali potrebnu većinu za smjenu Golubovića.

Golubović se prije dva dana vratio iz Dubaija, gdje je kao član delegacije Privredne komore Crne Gore boravio na EXPO 2020. Juče je bio na svom radnom mjestu i održao više sastanaka u lokalnoj upravi.

Sredinom januara nakon što je objavljena izjava na Podgoričkoj televiziji o grafitima u Pljevljima krenuli su napadi na Golubovića i tražena je njegova smjena.

Poslanica DPS-a Marta Šćepanović kazala je tada da Golubović zbog izjave ne može više biti član DPS-a, dok je generalni sekretar te stranke Aleksandar Bogdanović kazao kako je riječ o nedopustivim stavovima, od kojih se u DPS-u distanciraju.

Golubović je tvrdio da njegova izjava nije vjerodostojno prenijeta i da je izvučena iz konteksta.

Kazao je da je od autorke emisije tražio autorizaciju svoje izjave jer je primijetio koje su joj namjere bile, ali da ona nije ispravila sporni dio na koji joj je ukazao.

”Njeno pitanje je bilo za sve grafite i rekao sam da svi ne mogu biti prekrečeni jer smo u prethodnom periodu na nekim objektima u gradu oslikali brojne grafite na različite teme. To sam prilično jasno objasnio i rekao da je Ratko Mladić presuđeni ratni zločinac i da srpski narod treba da ga se stidi. Tražio sam autorizaciju izjave i ispravke spornog dijela jer sam vidio koja je namjera bila autorke, ali ona to nije ispravila”, rekao je predsjednik Opštine Pljevlja.

Kazao je da ne namjerava da podnese ostavku.

”Ne namjeravam da podnesem ostavku jer ne vidim razlog za to. Ništa nisam pogriješio. Odbacujem sve ono što što su rekli o meni, jer ja nisam nacionalista i baštinim građanske vrijednosti i svi koji me poznaju znaju da je to tako”, rekao je Golubović.

Golubodić je tada rekao i da neće podnijeti ni ostavku na članstvo u Demokratskoj partiji socijalista jer je, kako je naveo, socijalista u duši koji baštini socijalne vrijednosti.

Kaže da ga niko iz partije nije kontaktirao da provjeri da li je on stvarno rekao ono što mu se inputira.

Đačić će na lokalne izbore voditi grupu građana

I Golubovićev prethodnik Mirko Đačić podnio je ostavku na tu funkciju u maju 2019, nezadovoljan tada odnosom Vlade prema Opštini Pljevlja. On je potom napustio i DPS, a na parlamentarnim izborima je javno podržao SDP.

Đačić se u međuvremenu nije javno oglašavao, a prema nezvaničnim informacijama Vijesti on bi na narednim lokalnim izborima u toj opštini mogao da izađe kao nosilac izborne liste grupe građana.

Bonus video: