SO Tivat opet bez kvoruma, propao posljednji pokušaj da se odblokira rad

Na dnevnom redu bio predlog Odluke o skraćenju mandata aktuelnom sazivu radi raspisivanja vanrednih lokalnih izbora

12202 pregleda 25 reakcija 8 komentar(a)
Danas u SO Tivat, Foto: Siniša Luković
Danas u SO Tivat, Foto: Siniša Luković

Ni današnji, šesti po redu pokušaj održavanja 11. redovne sjednice Skupštine Opštine Tivat nije uspio.

U sali se u zakazano vrijeme pojavilo samo 16 odbornika vladajuće koalicije građanskih listi Narod Pobjeđuje, Bokeški Forum i "Goran Božović - časno i odgovorno za bolji Tivat".

Nije došlo isto toliko odbornika opozicionih partija DPS, SD, HGI i SDP-a, pa Skupština nije imala kvorum za rad. Time je propao i posljednji pokušaj da u zakonskom roku, nakon upozorenja Ministarstva javne uprave koje je Opština Tivat dobila 10. januara, tivatski parlament održi sjednicu i odblokira svoj rad koji je paralisan od septembra prošle godine.

Tada su naime, opozicionih 15 odbornika DPS, SD i HGI, zajedno sa jednim odbornikom SDP, počeli bojkot lokalnog parlamenta nakon što je SDP prethodno, bez obrazloženja, povukla parlamentarnu podršku što je do tada ta stranka davala manjinskoj lokalnoj vlasti koalicije triju građanskih listi.

Opozicija i SDP nisu došli na jučerašnju sjednicu SO Tivat iako je na njenom dnevnom redu bio predlog Odluke o skraćenju mandata aktuelnom sazivu radi raspisivanja vanrednih lokalnih izbora, a što je iniciralo svih 16 odbornika lokalne vlasti. Stoga lokalni parlament nije mogao da donese tu, kao ni odluke o još ukupno čak 75 tačaka dnevnog reda koje su se u međuvremenu, od početka bojkota njegovog rada od strane opozicije i SDP-a, “nakupile” od septembra prošle godine.

Po Zakonu o lokalnoj samoupravi, Ministarstvo javne uprave sada bi gtrebalo da zvanično obavijesti Vladu da SO Tivat nije postupila u skladu sa njegovom preporukom i nije u ostavljenom joj roku, održala sjednicu parlamenta. Vlada nakon toga, po članu 185 ovog zakona, donosi odluku o raspuštanju SO Tivat i imenovanju Odbora povjerenika koji će do konstituisanja nove Skupštine, obavjati funkcije lokalnog parlamenta. Predsjendik države je po Zakonu o lokalnoj smaouporavi, dužan da dan nakon stupanja na snagu odluke Vlade o raspuštanju SO Tivat, raspiše lokalne izbore.

Ovo u praksi znači da će aktuelna lokala izvršna vlast odnosno administracija gradonačelnika Tivta Željka Komnenovića (NP) nastaviti da vodi Tivat do održavanja vanrednih lokalnih izbora koje se očekuje u maju mjesecu, kao i do momenta konstituisanja novog sazova so izabranog na tim izborima.

Odbor povjerenika koga bude imenovala Vlada u međuvremenu će donijeti sve bitne odluke o kojima aktuelni saziv SO zbog bojkota opoziciuje, nije bio u poziciji da se izjašnjava, a među kojima je i ona najbitnija – odluka o budžetu Opštine za 2022. jer Opština Tivat zbog neusvajanja budžeta u redovnoj proceduri do kraja prošle godine, trenutno fukcioniše po vrlo restriuktivom režimu privremenog finansiranja.

“Sve je danas kristalno jasno – opozicione partije i SDP su odlučile da se definitivno stanave u službu svojih partijskih centrala u Podgorici, a ne interesa Tivta i njegovih građana. Njih ne zanima ni budžet, ni ostale odluke na dnevniom redu SO koje su bitne gradu i građanima – njih zanimaju sami ideološke razlike, podjele po svakom osnovu i njihovi uskopartijski interesi. To na čemu opozicija i SDP insistiraju kao navodno bitnom, iskreno govoreći, Tivćane mnogo ne tangira", istakao je nakon neuspjelog pokupaja održavanja sjendice SO, predsjednik Optine Željko Komnenović.

Dodao je da je sada na potezu Vlada i naglasio da je aktuelna gradska uprava Tivta u proteklom peridu “radila više nego uspješno”.

”To pokazuju naši reultati i to se vrlo jednostavno, može čak i matematički pokazati i dokazati. U nemogućnosti da se izbore sa tim argumentima koji su na našoj strani i u nemogućnosti da promjene izbornu volju građana a što su pokušavali u ovih godinu ipo dana pod dirigentskom palicom DPS-a, opozicija i SDP su se odlučile na strategiju bojkota SO. To neće donijeti dobro gradu i Tivćanina, jer zbog nerada parlamenta imamo dosta projekata koji čekaju: od izgradnje bulevara od Tivta do Jaza, izgradnje saobraćajnice za kompleks Monterose na Luštici, daljeg rješavanja pitanja lutajuće stokje u Gradiošnici, neuvođenja besplatnog đačkog prevoza za koji smo obezbjedili sve preduslove, povećanja studentskih stipendija, nadoknada za novoronđenčad… O tome bi trebalo da brinu, a ne o intresima svojih partijskih centrala, ali dobro – glas naroda je glas Boga, a to će se vidjeti na izborima. Mi smo uradili svge što je bilo dio nas, građani to prepoznaju i oni će na kraju, dati i svoj sud", istakao je Komnenović.

Predsjednik SO Tivat Andrija Petković (BF) kazao je da je u političkoj praksi nepojmljivo da opozicija koja uvijek nastoji da smijeni vlast, “izbjegava da dođe na sjednicu SO i omogući izglasavanje odluke o skraćenju mandata” i odlasku na vanredne izbore.

“U Tivtu imamo jednu političku konfuziju: na jednoj strani opozicija i SDP bojkotuju SO, a na drugoj predstavnici SDP I dalje sjede u organima upravkljanja optinksih preduzeća I ustanova I tamo donose kakve-takve odluke. Teško je u tome naći neku politilku principjelnost u njihovom ponašanju", kazao je Petković dodajući da je sada na svima da sačekaju odluku Vlade.

On je istakao da je aktuelni saziv SO izabran 30.avgusta 2020. do danas održao deset sjednica I usvojio preko 300 odluka.

“Mi kao nova lokalna uprava u Opštinu Tivat koju jsu do tada vodili DPS i njegovi partneri iz aktuelne opozicije, smo došli ne na nulu, nego u debele milionske minuse i dubioze koje su nam ostavili i iz kojih smo u ovih godiunu ipo uspjeeli da grad ne samo izvučemo, nego ga dovedeno do plusa u budžetu od skoro 6 miliona eura. Sada kada smo u prilici da realizujemo brojne kapitalne investicije, oni su n m krajnje nepošteno, bojkotom uskratili kvorum za rad i blokirali nas, a što je sve na štetu prvenstveno građana Tivta", kazao je Petković dodajuči da očekuje da taj “politički kapital koji ima lokalna vlast” građani prepoznaju na predstojećim vanrednim izborima.

Bonus video: