Ekonomist: Crna Gora nije više "hibridni režim", sada je "nepotpuna demokratija"

Crna Gora sada ima prosječnu ocjenu 6,02, od maksimalnih 10 i nalazi se na 74. mjestu

39153 pregleda 32 reakcija 13 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Vlada Crne Gore, Foto: Luka Zeković

Crna Gora je, prema novom izvještaju britanskog magazina Ekonomist o stanju demokratije, izašla iz kategorije "hibridni režim" i sada je "nepotpuna demokratija".

Prema indeksu demokratije za 2021. godinu, koji objavljuje Ekonomist intelidžens junit (EIU), dio Grupe Ekonomist, Crna Gora je prema kvalitetu demokratije najviše napredovala, uz Sjevernu Makedoniju.

Crna Gora sada ima prosječnu ocjenu 6,02, od maksimalnih 10 i nalazi se na 74. mjestu.

U 2020. godini Crna Gora je imala ocjenu 5,77 i nalazila se na 81. mjestu. U izvještaju za 2019. godinu, Crna Gora je imala ocjenu 5,65.

Izvještaj za 2021. godinu je obuhvatio 167 zemalja koje su ocjenjivane po 60 pokazatelja u pet kategorija: izborni proces i plurizam, funkcionisanje vlasti, političko učešće, demokratska politička kultura i građanske slobode.

Zemlje su podijeljene u četiri kategorije: "potpune demokratije", "nepotpune demokratije", "hibridni režimi" i "autoritarni režimi", a ocjenjuju se od 0 - autoritarni režimi, do 10 - potpuna demokratija.

Prema Ekonomistovom indeksu manje od polovine svjetske populacije živi u nekoj vrsti demokratije, a samo 6,4 odsto živi u "punim demokratijama".

Više od trećine svjetske populacije živi pod autoritarnom vlašću.

U novom izdanje Indeksa demokratije pod nazivom "Izazov Kine" rezultati pokazuju kontinuirani negativni uticaj pandemije na demokratiju i slobodu širom svijeta već drugu godinu uzastopni.

Kako se navodi u izvještaju, pandemija je rezultirala povlačenjem građanskih sloboda, čak i među razvijenim demokratijama, ali i u autoritarnim režimima.

Prosječna globalna ocjena u indeksu za 2021. godinu pala je sa 5,37 iz 2020. na 5,28.

Autori navode da je rezultat za 2021. posebno upečatljiv zbog činjenice da je gori od rezultata iz 2020. godine, koja je bila najgoraa godina od Globalne finansijske krize.

Za region Istočne Evrope, u koji se svrstava Crna Gora, navodi se da demokratski mehanizmi koegzistiraju sa lošim funkcionisanjem vlada, a korupcija, nedostatak transparentnosti kao i slabo povjerenje građane u vlade su odlike gotovo svih zemalja.

Ukupno 13 država Istočne Evrope poboljšalo je svoj rezultat na Indeksu demokratije za 2021, a prosječan rezultat istočnoevropskih demokratija porastao je sa 6,70 na 6,76.

Bonus video: