Vlada: Ministarstvo da pokrene pregovore o učešću u programu Građani, jednakost, prava i vrijednosti

U Informaciji se naglašava da je riječ o do sada najvećem programu namijenjenom promociji i zaštiti vrijednosti Unije

2781 pregleda 3 komentar(a)
Sa sjednice Vlade, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sjednice Vlade, Foto: Vlada Crne Gore

Vlada je zadužila Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava da, u saradnji s Kancelarijom za evropske integracije, pokrene proceduru pregovora o učešću Crne Gore u programu Evropske unije (EU) Građani, jednakost, prava i vrijednosti.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o potrebi pokretanja pregovora o učešću Crne Gore u programu EU Građani, jednakost, prava i vrijednosti.

"U skladu s Protokolom 8 Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Crna Gora je bila punopravna članica programa Evropa za građane 2014-2020 koji je bio namjenjen promociji demokratije, istoriji i raznolikosti EU“, kaže se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da je u programskom razdoblju od prošle do 2027. godine uspostavljen novi program EU Građani, jednakost, prava i vrijednosti, koji se odnosi na tematske oblasti dosadašnjih programa.

"U Informaciji se naglašava da je riječ o do sada najvećem programu namijenjenom promociji i zaštiti vrijednosti Unije: demokratije, vladavine prava, temeljnih prava, transparentnosti i dobrog upravljanja“, navodi se u saopštenju.

U informaciji se navodi da za cilj ima uspostavljanje demokratičnije Evrope i podizanje svijesti građana o pravima i vrijednostima sadržanima u temeljnim ugovorima i Povelji EU o temeljnim pravima, pružajući finansijsku podršku neprofitnom sektoru u promociji tih prava i zajedničkih vrijednosti.

Ističe se da je u finansijskom razdoblju od prošle do 2027. godine predviđeni budžet Programa 1,5 milijardi eura.

"Vlada je zadužila Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava da, u saradnji s Kancelarijom za evropske integracije, pokrene proceduru pregovora u vezi sa učešćem Crne Gore u programu Evropske unije Građani, jednakost, prava i vrijednosti“, kaže se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je na sjednici donijeta Uredba o izmjenama i dopuni Uredbe o programu i načinu polaganja stručnog ispita za rad u državnim organima.

Kako su kazali iz Vlade, osnovni razlog izmjene te uredbe jeste omogućavanje lakšeg i jednostavnijeg načina na koji kandidati podnose prijavu za polaganje stručnog ispita za rad u državnim organima.

"Budući da je, u cilju jačanja digitalizacije javne uprave, kreiran poseban informacioni sistem putem kojeg se kandidati mogu prijaviti za polaganje stručnog ispita, Uredbom je jasno propisana i ova mogućnost“, kaže se u saopštenju.

Kako je saopšteno, kandidati koji su se prijavili na taj način, o datumu, vremenu i mjestu polaganja stručnog ispita, pored internet stranice Ministarstva javne uprave, obavještavaju se i elektronskim putem.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o pristupanju Crne Gore Fondu za inovacije NATO-a (NATO Inovation Fund-Limited Partners Working group), na predlog Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Navodi se da je Vlada ovlastila ministra finansija i socijalnog staranja da, u saradnji sa ministarstvima vanjskih poslova, odbrane, ekonomskog razvoja i javne uprave, digitalnog društva i medija, preduzme dalje aktivnosti u cilju pristupanja Crne Gore Fondu za inovacije NATO-a, kao i implementaciji investicione strategije i finansijskog modela.

"Vlada je usvojila Informaciju o potrebi zaključenja Sporazuma između Ministarstva zdravlja Crne Gore, Kliničkog centra Crne Gore i Klinikum rechts der Isar der Technischen Universität München vezano za obuku ljekara iz oblasti transplantacione medicine i prihvatila tekst Sporazuma“, navodi se u saopštenju.

U Informaciji se navodi da je Ministarstvo zdravlja, u oblasti unapređenja programa transplantacije organa izrazilo namjeru prema Evropskoj organizaciji za razmjenu organa - Eurotransplant-u za produženje i uspostavljanje višeg nivoa saradnje na polju razmjene organa u svrhu liječenja.

"Kao preporuku u tom dijelu, Eurotransplant je usmjerio Ministarstvo zdravlja da naši ljekari moraju proći obuku za obavljanje transplantacije bubrega na klinici Klinikum rechts der Isar der Technischen Universität München u Njemačkoj“, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su naveli da je kao rezultat pregovora sa Klinikom iz Minhena uslijedio nacrt Sporazuma kojim je predviđena obuka 25 ljekara, a koja bi bila organizovana u pet ciklusa u jednoj godini, od po pet ljekara.

"Finansijska sredstva koja će biti potrebna za realizaciju obuke procijenjena su na oko 750.000 eura“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je tim povodm Vlada zadužila Ministarstvo zdravlja i Klinički centar da pripreme obrazac ugovora koji će potpisati sa ljekarima, čime bi se osigurala održivost programa transplatacije i obaveza dugoročnog angažmana ljekara u zdravstvenom sistemu Crne Gore

Bonus video: