Marković: Najbolji naziv "privremena vlada"; Bulatović: Abazović rekao da se Đukanović povlači

“Vlada toga karaktera ne može u svojoj agendi imati teška strateška pitanja, a ona se tiču i Open Blakana, Temeljnog ugovora, popisa... Ta pitanja mora da rješava snažna politička vlada”, poručio je Marković

48366 pregleda 149 reakcija 57 komentar(a)
Bulatović i Marković, Foto: Printscreen/ RTCG
Bulatović i Marković, Foto: Printscreen/ RTCG

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Duško Marković poručio je gostujući u emisiji Argumenti na Radio Televiziji Crne Gore (RTCG) da Crnoj Gori ne treba nikakva eksperimentalna vlada koja će "nas držati zarobljene", te da postoje dva razloga zbog kojih "neko danas ne želi DPS u vlasti ili direktno u Vladi."

“Jedan je politički, kod onih koji su u situaciji da predlažu i kreiraju novu vladu - da je DPS bio na vlasti 30 godina i da je sada potrebno dati priliku novim akterima. Drugi razlog predstavlja suštinu, a to je što programski ciljevi postojeće većine i prethodne Vlade su apsolutno suprotni programskim ciljevima DPS-a”, poručio je Marković.

Marković je poručio da DPS nije išao kod GP URA, ni kod SNP-a niti kod bilo koje druge vladajuće partije da se sruši ova vlada "nego se od DPS-a tražila podrška da se ova vlada sruši i DPS je srušio”.

On je kazao da je potrebna stručna, odgovorna, ozbiljna vlada, patriotska vlada, koja će hitno raditi u interesu države i njenih građana, te da je DPS spreman da podrži vladu sa tim potencijalima i takvim operedjeljenima.

Marković je poručio da mu je najbliži naziv buduće vlade, “privremena vlada” koja, kako navodi, mora pod hitno da stabilzuje institucije, odblokira put ka EU i izvrši ekonomsku sanaciju.

“Vlada toga karaktera ne može u svojoj agendi imati teška strateška pitanja, a ona se tiču i Open Blakana, Temeljnog ugovora, popisa... Ta pitanja mora da rješava snažna politička vlada”, poručio je Marković.

Gostujući u Argumentima, poslanik Demokratskog fronta (DF) Predrag Bulatović ponovio je stav tog poslaničkog kluba da nema saradnje sa DPS u formiranju nove vlade jer su se, kako kaže, protiv njih i borili.

“Mi u ovom trenutku imamo očiglednu činjenicu, da je predsjednik DPS-a i predsjednik države Milo Đukanović u dužem vremenskom periodu, očigledno, imao određene kontakte sa određenim faktorima unutar parlamentarne većine i ostvario je onaj cilj koji je žalio”, kazao je Bulatović, ističući da su na jedan “čudan i brzoplet način”, nakon novogodišnjih praznika, uz kako dodaje, pomoć Građanskog pokreta URA, srušeni Vlada i predsjednik parlamenta.

Bulatović je kazao da je DF-u Abazović rekao da će ih DPS podržati, da će veoma brzo Milo Đukanović napustiti poziciju predsjednika DPS-a i da se neće kandidovati na predsjedničkim izborima.

Poručio je izjavio da DPS i Milo Đukanović nisu konstruktivna opozicija, te da je logično da se nova vlada formira u okviru parlamentarne većine ili da se ide na izbore.

"Za nas ne postoji nikakva manjinska vlada koju će poržati DPS", poručio je Bulatović.

Bonus video: