Mladi sa Đukanovićem o pitanju nezaposlenosti, usklađivanju obrazovnog sistema i stambenom osamostaljivanju

Mreža treba da bude glas koji će podstaći savjest društva da se traže rješenja za izazove sa kojima se mladi susrijeću, poručio je Đukanović

4480 pregleda 230 reakcija 19 komentar(a)
Foto: Predsjednik.me
Foto: Predsjednik.me

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je danas predstavnike "Mreže za mlade Crne Gore" - saveza koji okuplja oko 40 omladinskih organizacija, s ciljem zastupanja interesa mladih i kreiranja rješenja za sistemske izazove sa kojima se suočavaju, saopšteno je Službe za informisanje predsjednika Crne Gore.

Uz zahvalnost za prijem, predstavnici Upravnog odbora Mreže upoznali su predsjednika, po nihovom mišljenju, sa najakutnijim problemima mladih u crnogorskom društvu, ističući da im je cilj da u saradnji sa nadležnim državnim organima ponude rješenja u korist perspektive mladih ljudi u Crnoj Gori.

"U Upravnom odboru Mreže kao ključna polja na kojima treba djelovati prepoznaju rješavanja pitanja nezaposlenosti, usklađivanja obrazovnog sistema sa potrebama tržišta rada i stambeno osamostaljivanje mladih, kako bi svoje životno i profesionalno opredjeljenje vezali za Crnu Goru", stoji u saopštenju.

Na toj liniji, istakli su neophodnost izmjene zakonskih akata koji na direktan ili indirektan način uređuju pitanja koja se tiču mladih. Takođe, inicirali su i osmišljavanje politika koje će mladima, posebno na sjeveru, otvoriti prostor za najširi društveni aktivizam, kako ne bi bio zarobljen u političkim, nacionalnim i vjerskim okvirima.

"U svijetlu činjenice da je 2022. godina mladih predstavili su ideju o organizovanju dijaloga sa predsjednikom uz učešće predstavnika svih organizacija koje okuplja Mreža" dodaje se u saopštenju.

Mladi i Đukanović
foto: Predsjednik.me

Predsjednik Đukanović im je čestitao na formiranju reprezentativnog Saveza ističući da su problemi mladih dio ukupnog društvenog konteksta i da se u tom smislu mogu i rješavati.

"Mreža treba da bude glas koji će podstaći savjest društva da se traže rješenja za izazove sa kojima se mladi susrijeću, posebno je naglašavam da je kvalitet obrazovanja ključni problem našeg društva kojem se treba najtemeljnije posvetiti. To je naročito važno za obezbjeđivanje prepoznatljivosti i konkurentnosti malih zemalja u globalizovanom svijetu", poručio je Đukanović.

Pored toga, sugerisao je da kroz svoje djelovanje snažno potenciraju pitanje razvoja Crne Gore kroz punu afirmaciju njenih resursa u cilju povećanja zaposlenosti, naročito u dijelu koji se odnosi na mlade.

U saopštenju se ističe da je predsjednik Crne Gore sa zadovoljstvom prihvatio inicijativu za organizovanje dijaloga kojem bi prisustvovali i predstavnici izvršne vlasti uz poruku da računaju na njegovo puno partnerstvo.

Sastanku Mreže za mlade Crne Gore prisustvovali su predsjednik Upravnog odbora Miloš Marković, potpredsjednica Andrijana Radović i članovi Jovan Bojović i Milena Šćepanović.

Bonus video: