Podnijeli Inicijativu za usaglašavanje izbornog zakona sa međunarodnim propisima

Zakonom o izboru odbornika i poslanika, članom 39 a i 96, diskriminiše se biračima u Crnoj Gori biračko pravo. Članom 39 a, određeno je da na izbornoj listi od četiri kandidata, mora biti najmanje jedan kandidat manje zastupljenog pola, na koji način se diskriminišu kandidati ženskog u odnosu na kandidate muškog pola

3351 pregleda 3 komentar(a)
Foto: PR centar
Foto: PR centar

Međunarodni pravni propisi imaju primat nad domaćim zakonodavstvom i njima se zabranjuje diskriminacija biračkog prava - poručili su iz Partije penzionera, invalida i restitucije (PIR) i Građanske akcije nakon što su podnijeli Inicijativu poslaničkim klubovima i poslanicima u Skupštini Crne Gore da podnesu Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izboru odbornika i poslanika, radi njegovog usklađivanja sa usvojenim međunarodnim pravnim propisima.

Na pres konferenciji u PR centru istakli su da to očekuju na prvoj sjednici, u skladu sa Poslovnikom i po hitnom postupku,

“Nacrt Predloga zakona predali smo uz Inicijativu, sa pratećim dokumentima. Zakonom o izboru odbornika i poslanika, članom 39 a i 96, diskriminiše se biračima u Crnoj Gori biračko pravo. Članom 39 a, određeno je da na izbornoj listi od četiri kandidata, mora biti najmanje jedan kandidat manje zastupljenog pola, na koji način se diskriminišu kandidati ženskog u odnosu na kandidate muškog pola”, rekli su predsjednik PIR-a Momir Joksimović i Građanske akcije Božidar Vujičić.

Naveli su da je Članom 96 istog Zakona, određeno da se mandati kandidatima raspoređuju po redosljedu na izbornoj listi i na taj način, kako smatraju, kandidati u donjem dijelu liste diskriminisani su u odnosu na kandidate pozicionirane u vrhu liste.

"Amandman IV stav 1 na Ustav Crne Gore, određuje da je za usvajanje zakona koji određuju ostvarivanje prava i sloboda građana, dovoljna prosta većina, 41 poslanik. Biračko pravo je temeljno ljudsko pravo određeno Ustavom Crne Gore, kao jednako. Navedene članove Zakona o izboru odbornika i poslanika treba usaglasiti sa članom 25 Međunarodnog pakta o građanskim i političkim slobodama koji glasi: Svaki građanin ima pravo i mogućnost bez ikakve diskriminacije i bez neosnovanih ograničenja, da bira i bude biran”, saopštili su Vujičić i Joksimović.

Navedene članove Zakona teba, kako smatraju usaglasiti i sa tačkom 7.5 Kopenhaškog dokumenta koji glasi: Države potpisnice ovog dokumenta, obavezuju se da će poštovati pravo građana da steknu političke ili javne funkcije, individualno ili kao predstavnici političkih partija, bez diskriminacije."

“Uz inicijativu smo priložili i prioritetnu preporuku OSCE/ODIHR, nakon parlamentarnih izbora 2016. godine, koja glasi: U skladu sa prethodnim preporukama OSCE/ODIHR, uslov boravišta i zakonske nadležnosti za glasanje, treba izmijeniti, tako da su u skladu sa Ustavom kao i Međunarodnim obavezama i dobrom izbornom praksom.

Bonus video: