Zirojević: SD može biti dio Vlade koja ima jasnu strategiju kako će popraviti štetu koju je nanijela Vlada Krivokapića

On je rekao da su iz SD-a razgovorali sa liderom Građanskog pokreta URA Dritanom Abazovićem i da je to prvi korak u cilju sagledavanja potencijalnih rješenja, kako da se izađe iz društveno-političke krize

11852 pregleda 125 reakcija 30 komentar(a)
Zirojević, Foto: SD
Zirojević, Foto: SD

Socijaldemokrate (SD) mogu podržavati i biti dio isključivo Vlade koja se zalaže za građansku, evropsku, evroatlantsku, antifašističku i sekularnu Crnu Goru, kazao je portparol te partije Nikola Zirojević.

On je rekao da su iz SD-a razgovorali sa liderom Građanskog pokreta URA Dritanom Abazovićem i da je to prvi korak u cilju sagledavanja potencijalnih rješenja, kako da se izađe iz društveno-političke krize.

Zirojević je istakao da je za SD od same participacije u Vladi važnija vizija Crne Gore u budućnosti.

„I kada govorimo o tome, tu su svi naši potencijalni partneri, kao i crnogorska javnost, u potpunosti načisto. Socijaldemokrate mogu podržavati i biti dio samo i isključivo one Vlade koja se zalaže za građansku, evropsku, evroatlantsku, antifašističku i sekularnu Crnu Goru“, rekao je Zirojević agenciji MINA.

Kako je naveo, SD može biti dio Vlade koja ima jasnu strategiju kako će popraviti svu štetu koju je nanijela Vlada premijera Zdravka Krivokapića i njegovi ministri.

„One Vlade koja ima jasnu viziju, šta će biti njeni prioriteti u periodu koji je pred nama, a ti prioriteti moraju biti u skladu sa onim za šta se Socijaldemokrate zalažu i u šta vjerujemo“, dodao je Zirojević.

Zirojević je naveo da SD može podržavati i biti dio samo i isključivo one Vlade koja nikad sebi neće dozvoliti da se ogriješi o Ustav i zakone Crne Gore, njene interese i interese građana.

On je istakao da će se, kada budu imali cjelovitu sliku kako će Vlada izgledati, koji će biti njeni prioriteti i programske odrednice i ko će sve biti u njoj, o eventualnoj podršci ili ulasku u Vladu izjasniti partijski organi.

Kako je kazao, predsjednik Skupštine može biti iz bilo koje partije buduće parlamentarne većine.

„Ono što je za nas bitno jeste da ta osoba, kao drugi čovjek ove države, svoju funkciju obavlja tako što će na svakom mjestu, u svako vrijeme, štititi ugled i interese Crne Gore“, naveo je Zirojević.

Zirojević je rekao da je pred Skupštinom ogroman posao i da funkciju predsjednika parlamenta, kao i predsjednika Vlade i svih njenih članova, više smatraju obavezom nego privilegijom.

On je ponovio da su vanredni parlamentarni izbori za SD najčistije rješenje za izlazak iz krize.

Ali, kako je kazao, otvoreni su i za razgovor o svim drugim potencijalnim rješenjima, u potpunosti razumijevajući argumentaciju pojedinih političkih subjekata, da bi izbori koje bi organizovala Krivokapićeva Vlada, pa čak i u tehničkom mandatu, bili daleko od fer izbora održanih u skladu sa zakonima.

„Mislim da nam prethodna iskustva, a meni lično pogotovo ono iz Nikšića, odakle i potičem, govore da ne smijemo dozvoliti da parlamentarne izbore organizuje ova Vlada, jer bi oni bili oličenje bezakonja“, rekao je Zirojević.

Zirojević je, o potencijalnoj manjinskoj vladi, kazao da treba sačekati da se vidi kako će ona funkcionisati.

On je ocijenio da je realno vrijeme koje se manjinskoj vladi sada može dati godinu, koliko joj je i potrebno za pripremu izbora.

Upitan da prokomentariše proteste protiv, kako se poručuje, izdaje izborne volje, Zirojević je naveo da se radi o klasičnoj manipulaciji onih koji su bili unutar prethodne vlasti, a kojima sad izmiče tlo pod nogama, odnosno gube funkcije koje su, većina njih, nezasluženo dobili.

Zirojević je kazao da poslanik SD-a Boris Mugoša, u parlamentu na jednostavan i najjasniji način objasnio izbornu volju 30. avgusta 2020. godine.

Kako je naveo, sa jedne strane je oko 200 hiljada glasača opozicije, a sa druge oko 185 hiljada koalicija Za budućnost Crne Gore i Mir je naša nacija.

„Dopustimo da rukovodstvo i stranački organi URA-e mogu bolje da procijene šta je izborna volja njihovih glasača od bilo koga od nas“, istakao je Zirojević.

On je naveo da izbornu volju građana najgrčevitije „brane“ oni za koje apsolutno niko nije glasao.

„U prvim redovima protesta su dominantno oni koji su, do par dana prije formiranja Vlade, crnogorskoj javnosti bili u potpunosti nepoznati“, rekao je Zirojević.

Prema njegovim riječima, za razliku od svih iz političkih partija, oni se nijesu nalazili niti na jednoj izbornoj listi, niti je za njih bilo ko glasao.

Zirojević je dodao da takvi danas „brane“ ono što nazivaju izbornom voljom građana.

On je istakao da je rukovodstvo Demokrata u petak, uoči izglasavanja nepovjerenja Vladi, pozvalo svoje pristalice da ostanu kod kuće.

Kako je naveo, nakon što je buran vikend protekao u „moljakanju“ URA-e da ne glasaju za smjenu bivšeg predsjednika Skupštine Alekse Bečića, već u ponedjeljak, kada je postalo izvjesno da će Bečić biti smijenjen, pozvali pristalice na „odbranu izborne volje“ i organizuju proteste.

Na pitanje ko bi od ministara iz Vlade premijera Zdravka Krivokapića za SD bio prihvatljiv i u novoj vladi, Zirojević je kazao da o personalnim rješenjima u novoj Vladi do ovog trenutka ni unutar partije, ni u međupartijskim razgovorima, nije bilo riječi.

„Za nas je trenutno apsolutni prioritet programska osnova nove Vlade. Ukoliko se oko toga uspijemo dogovoriti, vjerujem da će izbor personalnih rješenja za sve resore biti najlakši dio posla“, dodao je Zirojević.

Bonus video: