Kovačević u igri za čelnika Pljevalja

DPS insistira na izboru predsjednika Opštine jer su u maju lokalni izbori, Golubović dobio podršku partije

57182 pregleda 109 reakcija 35 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Zbog blizine lokalnih izbora u Pljevljima, u maju mjesecu, Demokratska partija socijalista (DPS) će na prvoj narednoj sjednici Skupštine opštine odmah birati novog predsjednika Opštine - nakon što je Igor Golubović (DPS) juče podnio ostavku.

Za to mjesto ima više kandidata, a najvjerovatniji među njima je bivši poslanik Rajko Kovačević, koji živi u Podgorici ali je porijeklom iz te opštine, saznaju Vijesti.

To je odluka Opštinskog odbora partije sa sjednice u četvrtak uveče, kada je dogovoreno da se što hitnije, na prvoj sjednici SO Pljevlja, izabere predsjednik Opštine. Ranije je bila praksa da to najprije bude vršilac dužnosti, kao prije tri godine kada je Mirko Đačić podnio ostavku.

Tada je Skupština konstatovala njegovu ostavku i za v.d. predsjednika izabrala potpredsjednika Mervana Avdovića (DPS). Avdović je i sada potpredsjednik Opštine, ali i njemu ističe funkcija kada i predsjedniku.

Kolegijum SO Pljevlja zakazan je za ponedeljak, kada će biti dogovoren termin održavanja sjednice, saznaju Vijesti.

Kada je u pitanju partijska sudbina Igora Golubovića on je prije dva dana, kada je podnio ostavku na funkcionersko mjesto, kazao da ostaje u DPS-u.

Lokalni odbor partje u četvrtak uveče je, kako je saopšteno, pružio podršku. U saopštenju se navodi da je Golubović postupio odgovorno kada je ponudio ostavku na tu funkciju.

Kako se navodi u saopštenju pljevaljskog DPS-a, na sjednici Odbora, razmatrana su i najnovija dešavanja u Pljevljima “te postignuto puno jedinstvo u stavovima po svim pitanjima, pa i po pitanju ostavke predsjednika Opštine Igora Golubovića”.

”Istaknuto je da je Golubović postupio odgovorno u konkretnoj situaciji te se još jednom pokazalo da u politici DPS-a dominiraju dostojanstvo i principi a ne bilo kakva lična borba za funkcije i privilegije. Golubović je dobio priznanje za dosadašnji rad, vođenje opštine i postignute rezultate. IO i OO je konstatovao da medijske interpretacije izjava Golubovića u prethodnom periodu ne odražavaju stvarne stavove bivšeg predsjednika, koji u potpunosti ostaje posvećen programskim vrijednostima i načelima naše partije”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da je na sjednici konstatovana potpuna sinergija u djelovanju kada je u pitanju afirmacija građanskog koncepta daljeg razvoja Pljevalja i Crne Gore.

”I pružena puna podrška radu partije na državnom nivou u suočavanju sa predstojećim izazovima”, navodi se u saopštenju OO DPS Pljevlja.

Dio medija objavio je juče da je član Predsjedništva DPS-a Predrag Bošković rekao na twiter spejsu da Golubović više nije član te stranke. Bošković je kazao i da je među prvima osudio, kako je rekao, nerazumljiv gest Golubovića da izjednači grafite s jedne i druge strane, i da ne vidi ništa sporno u onima koji veličaju ratnog zločinca Ratka Mladića.

”DPS je ozbiljna partija, koja kada nešto obeća to i uradi. Sprovedene su unutarstranačke procedure on više nije predsjednik, niti član DPS-a. Mislim da smo pokazali da iza riječi stojimo djelima. Svako ko se ogluši o građanski, multietnički, multivjerski sklad ne može biti član naše partije. Danas smo stavili tačku na to pitanje”, istakao je Bošković, prenijela je Antena M.

Vijestima je međutim rečeno da to nije tačno i da je Golubović dobio podršku opštinskog odbora partije, te da se o njegovoj smjeni nije raspravljalo.

Golubović je odlučio da napustio mjesto na čelu Opštine nakon što je njegova izjava u intervjuu za Podgoričku televiziju u vezi grafita koji veličaju osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, izazvala burne reakcije a on je tvrdio da je istrgnuta iz konteksta.

Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka, koje su dio lokalne vlasti u Pljevljima, okrivile su Golubovića za promovisanje ratnih zločinaca i pozvale na njegovu smjenu, nakon što je njegova koleginica, poslanica DPS-a Marta Šćepanović pozvala rukovodstvo partije da isključi Golubovića zbog postupanja protiv partijskih principa.

Generalni sekretar DPS-a Aleksandar Bogdanović rekao da se ta stranka ograđuje od, kako je naveo, Golubovićevih “nedopustivih” stavova.

Nakon objave ostavke, on je u svom obraćanju istakao da su izjave prenošene “selektivno i tendenciozno” i da su kod rukovodstva njihovih koalicionih partnera i malog broja članova njihovih partijskih organa izazvale određene nedoumice. “Medijske interpretacije mojih izjava prezirem i još jednom ih odlučno odbacujem”.

Ko rukovodi Opštinom do sjednice Skupštine opštine

Bivši predsjednik Skupštine opštine Pljevlja Božidar Bajić smatra da predsjednik Opštine nakon podnošenja ostavke treba da nastavi da obavlja dužnost sve dok Skupština opštine ne konstatuje njegovu ostavku.

“Moje pravničko mišljenje je da ostavka predsjednika Opštine prestaje danom kada organ koji ga je imenovao to primi k znanju. U ovom slučaju to je Skupština opštine koja određuje jednog od potpredsjednika da obavlja poslove predsjednika Opštine do izbora novog predsjednika, ili izabere drugog predsjednika Opštine”, rekao je Bajić, koji je pravnik po struci.

Golubović od juče više ne rukovodi Opštinom, a to po opštinskom Statutu ne pripada ni njegovom potpredsjedniku kome je prestala takođe funkcija. Avdović je međutim juče, prema informaciama Vijesti, bio na poslu.

Bonus video: