Budva: Svi u svojim rovovima, o manjinskoj vlasti ćute

Odlazeća Vlada sa posljednje sjednice skinula je sa dnevnog reda odluku o upozorenju SO Budva zbog neodržavanja sjednica, spekulacije o preslikavanju rješenja sa državnog nivoa niko ne želi da potvrdi

14519 pregleda 30 reakcija 6 komentar(a)
Zgrada Opštine Budva, Foto: Vuk Lajović
Zgrada Opštine Budva, Foto: Vuk Lajović

Umjesto da smiri strasti u Budvi i dovede poslije pune godine za pregovorački sto predstavnike Demokratskog fronta i Demokrata, uzavrela politička situacija na državnom nivou dovela je do toga da se dva politička tabora još više ukopaju u svoje rovove, a spekulacije da je rješenje krize u manjinskoj lokalnoj vlasti niko ne želi javno da potvrdi.

Sličan scenario koji je na državnom niovu mogao bi riješiti krizu koja trese metropolu turizma praktično od lokalnih izbora u avgustu 2020. od kada se dva politička bloka nakon kratkotrajnog prividnog mira tokom izborne kampanje, ponovo počela sukobiti, da bi sve kulminiralo šestomjesečnom blokadom parlamenta i prijetnjom da bi, sada već neka nova Vlada, mogla da uvede prinudnu upravu.

Odlazeća Vlada Zdravka Krivokapića sa posljednje sjednice skinula je sa dnevnog reda odluku o upozorenju Skupštini opštine Budva zbog neodržavanja sjednica, koju je predložila ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić.

Srzentićkin resor je upozorio Skupštinu opštine da do 29. januara održi sjednicu parlamenta, kada ističe šestomjesečni rok, kojim je po zakonu obavezno da parlament zasjeda. Kako to nije urađeno, to ministarstvo je upoznalo Vladu, koja je takođe trebala sa svoje strane da upozori SO Budva i odredi rok da održi sjednicu, jer u suprotonom uvodi se prinudna uprava i raspušta lokalni parlament, te raspisuju izbori.

Mjesecima unazad skupštinska zasjedanja bojkotuju odbornici Demokrata, SNP, Prave Crne Gore i URA, koji su zaključili sredinom novembra prošle godine sporazum o zajedničkom političkom djelovanju, a koji se u međuvremenu raspao, tražeći da se rješenje krize nađe u ostavkama čelnih ljudi Opštine i Skupštine opštine Marka Carevića i Krsta Radovića, te zaključenju novog kolicionog sporazuma.

Lider najjače opozicione partije u Budvi, Demokratske partije socijalista, Milan Tičić kaže za “Vijesti” da nije bilo nikakve inicijative o formiranju manjinske vlasti u Budvi.

”Tako da bismo prethodno morali da čujemo potencijalnog inicijatora, ukoliko se neko takav uopšte i pojavi”, istakao je Tičić.

On je naglasio da je budvanski DPS više puta saopštio da je cilj te partije “da izvedu Budvu iz blokade u koju su je uveli neodgovorni konstituenti lokalne vlasti”.

”Dakle, rukovodimo se potrebom da se građanima Budve ukine status političkih talaca, i u tome nas neće voditi simpatije prema Demokratama ili DF-u”, kazao je “Vijestima” predsjednik opštinskog odbora DPS Budva.

Rat Demokrata i Demokratskog fronta praktično se razbuktao proteklih dana. Iako su iz Demokratske Crne Gore kazali da su spremni da započnu pregovore sa Demokratskim frontom, njihov uslov da na mjestu predsjednika Opštine ne može biti ni aktuelni šef kabineta predsjednika Opštine Nikola Jovanović, dolio je ulje na vatru.

Nakon održane sjednice opštinskog odbora, Demokrate su saopštile da su spremni za uspostavljanje koalicione saradnje sa Demokratskim frontom na jasno poznatim principima koji podrazumijevaju da čelne pozicije u Opštini zauzmu pojedinci koji nisu upućivali uvrede i teške riječi drugoj strani. Oni su ostali pri uslovu da Carević mora otići sa funkcije gradonačelnika, ali da će to isto učiniti i njihov kadar Radović koji će podnijeti ostavku na mjesto šefa parlamenta.

Iz odborničkog kluba Demokratskog fronta stigao je ekspresan odgovor, da nakon što su se Demokrate izjasnile da ni Jovanović ne može biti predsjednik Opštine, ni lider Demokrata Mijomir Pejović, ne može biti dio rješenja, kao i ostali funkcioneri Demokata koji su, kako su kazali, sve vrijeme stavljali klipove i onemogućavali rad administracije.

”Evidentno je da postoje razlike u saopštenjima Demokrata Budva i njihovog predsjednika jer nas u jednom pozivaju na dogovor, a u drugom zahtijevaju da aktuelni predsjednik opštine Marko Carević mora da podnese ostavku i da predloženo rješenje za njih nije prihvatljivo. Mi u DF-u smo u potpunosti saglasni da svi oni koji su iznosili neistine, klevete, pravili spletke i zakulisne radnje ne mogu da budu dio rješenja trenutne situacije”, poručili su iz DF-a, te ostali izričiti da se koalicioni sporazum može zaključivati samo na osnovu izbornih rezultata koji su osvojeni na lokalnim izborima.

Bonus video: