Ništa od dogovora DPS-a i SDP-a na Cetinju?

DPS i SDP trebalo sinoć da razgovaraju o formiranju vlasti na Cetinju, ali do toga nije došlo nakon što je Ivan Vuković neposredno prije sastanka preko Tvitera uputio "konačnu ponudu"...

28144 pregleda 144 reakcija 62 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijaldemokratska partija (SDP) nisu postigle dogovor o formiranju vlasti na Cetinju, iako je postojala nezvanična najava da će to sinoć učiniti.

Predstavnici dviju stranaka trebalo je da razgovaraju, ali su iz SDP-a, nakon što im je DPS neposredno prije sastanka uputio preko Tvitera "konačnu ponudu", saopštili da je dijalog s tom partijom završen.

Potpredsjednik i koordinator DPS-a za Cetinje, Ivan Vuković, ponudio je SDP-u dvogodišnji "rotirajući" model za gradonačelnika Prijestonice i njegove zamjenike - prve dvije godine mandata na čelu Cetinja bila bi nestranačka ličnost s liste SDP-a, a zamjenici s liste DPS-a, a posljednje dvije obrnuto - te da funkcija predsjednika Skupštine Prijestonice pripadne DPS-u sve četiri godine, "kao partiji koja je osvojila ubjedljivo najviše glasova na lokalnim izborima".

Jučerašnja ponuda DPS-a praktično je identična zahtijevima koje je od njih prije neki dan tražio SDP.

"Pošto smo imali zakazan sastanak, a kako ste vašu 'konačnu ponudu' objavili neposredno prije njega, jasno nam je da niste željeli razgovor u cilju dogovora. Nek odbornici Skupštine Prijestonice u ponedjeljak odluče o daljim potezima. Tako je najpoštenije", poručio je na Tviteru lider SDP-a Raško Konjević.

Sličnu poruku imao je i nosilac liste SDP-a na Cetinju, Nikola Đurašković, koji je rekao da su za njegovu partiju razgovori s DPS-om - završeni.

Nakon reakcija Konjevića i Đuraškovića, Vuković je kasno sinoć napisao na Tivteru da DPS prihvata sve što je SDP predložio.

"Da zna Cetinje, jer nemamo što da krijemo. Čekamo...".

Sjednica Skupštine Prijestonice zakazana je za sjutra u 17 časova, saznaju "Vijesti".

Sjutra ističe rok za njeno konstituisanje izborom predsjednika.

Zakonom o lokalnoj samoupravi i Statutom Prijestonice, propisano je da je rok za konstituisanje Skupštine izborom predsjednika 60 dana od objavljivanja konačnih rezultata izbora.

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, ako se Skupština ne konstituiše u roku, predsjednik države raspisuje nove izbore.

Ako se izabere predsjednik Skupštine, nakon toga teče rok od 30 dana u kom treba da bude izabran gradonačelnik Prijestonice.

DPS je u četvrtak ponudio SDP-u da formiraju vlast na Cetinju tako što će SDP-u pripasti pozicija šefa Skupštine i dva mjesta zamjenika gradonačelnika.

Iz Konjevićeve partije su odgovorili da ponudu smatraju - nedostojnom.

"Kolege iz DPS-a, priču o budućnosti Cetinja ne želimo i ne dozvoljavamo da svedemo na trgovinu funkcijama. Zbog toga, ponudu koju ste dali smatramo nedostojnom, a baš takav pristup je ključno nasljeđe iz prethodnog perioda koji je obilježio sveopšte propadanje naše prijestonice".

Iz SDP-a navode da im građanski i otvoreni koncept koji nude daje za pravo da predlože da kandidat za gradonačelnika u tekućem mandatu bude nestranačka ličnost s liste "Svim srcem za Cetinje" - neko ko će, kako su rekli, svojim ugledom i znanjem dati pečat obnovi i oporavku Cetinja, dok bi predsjednik Skupštine bio kandidat DPS-a.

Predlažu kao opciju i da predstavnik njihove izborne liste, shodno principu "rotacije", bude gradonačelnik u prvoj polovini mandata, dok bi predstavnik DPS-a bio kandidat za gradonačelnika u drugoj polovini.

S druge strane, cetinjski odbor Građanskog pokreta (GP) URA prekjuče je saopštio da je njihova bezuslovna podrška SDP-u i Staroj gardi Liberalnog saveza u formiranju vlasti i dalje na stolu.

Iz Demokrata poručuju da ostaju pri stavu - ili Cetinje ili DPS, navodeći da je to njihova jasna poruka SDP-u od početka.

Skupština Prijestonice ima 33 odbornika. DPS ima 14 mandata, SDP osam, GP URA četiri, Stara garda i Demokrate po tri, a koalicija Socijaldemokrata i Liberalne partije jedan mandat.

Bonus video: