Mesić: Etničke tenzije i nacionalizam se pretvorili u dominirajuću komponentu mozaika događanja na jugoistoku Evrope

"Sloboda da, ali nikad na račun tuđe slobode. Demokratija da, ali nikad ako se demokratska prava uskraćuju nekom drugom", poručio je Mesić na Podgoričkom plenumu koji su organizovali Centar za građansko obrazovanje (CGO), Regionalna akademija za razvoj demokratije (ADD) i fondacija Fridrih Ebert (FES)

4118 pregleda 9 komentar(a)
Sa panela, Foto: CGO
Sa panela, Foto: CGO

Etničke tenzije i nacionalizam, ne samo da su odoljeli, nego su se i ponovo uzdigli i pretvorili u dominirajuću komponentu mozaika događanja na jugoistoku Evrope, upozorio je bivši predsjednik Hrvatske Stipe Mesić.

On je na na završnom panelu Podgoričkog plenuma – Quo Vadis Balkan?, rekao da demokratija nikada nije bila i da ne smije postati anarhija - da se bilo kada i bilo gdje može raditi što hoće.

"Sloboda da, ali nikad na račun tuđe slobode. Demokratija da, ali nikad ako se demokratska prava uskraćuju nekom drugom", poručio je Mesić na Podgoričkom plenumu koji su organizovali Centar za građansko obrazovanje (CGO), Regionalna akademija za razvoj demokratije (ADD) i fondacija Fridrih Ebert (FES).

Mesić je, kako je saopšteno iz CGO-a, kazao da žali što se danas ne vide dobri trendovi kad je riječ o pitanju nacionalizma.

“Ne samo da su etničke tenzije i nacionalizam odoljeli nego su se i ponovo uzdigli i pretvorili u dominirajuću komponentu mozaika događanja na jugoistoku Evrope", smatra Mesić.

On je rekao da mu se čini da je jedan od osnovnih uzroka to što su u državicama nastalim na ruševinama Jugoslavije vladajuće elite zaključile kako će najlakše prikrivati svoju neposobnost, isprepletenost s korupcijom i nerijetko kriminalom - usmjerujući ih na neprijatelja, postojao on ili ne.

Mesić je ukazao na potrebu uspostavljanja odgovornosti za javnu riječ i demokratske standarde, koji se danas, po njegovoj ocjeni, besramno zloupotrebljavaju.

"Niko nema pravo pozivati se na demokratiju i sloboodu riječi ako njima zloupotrebljava i širi mržnju", kazao je Mesić.

On je istakao da je najvažnija potpuna odgovornost za svako učinjeno djelo ili nedjelo, svaku izgovorenu i napisanu riječ.

“Ako mene pitate mislim da oni koji jesu socijaldemokrate, koji se tako osjećaju i koji žive socijaldemokratiju, moraju imati više hrabrosti da se bore za svoje ideje i ne plaše onih koji sada zloupotrebljavaju ono što se izvojevalo u drugom svjetskom ratu”, zaključio je Mesić.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić kazala je da je ključno da svi, posebno socijaldemokrate, koji su na izabranim pozicijama, poput gradonačelnika gradova, unaprjeđuju pozitivne projekte i aktivnosti od značaja za očuvanje mira, stabilnosti i prosperiteta lokalnih zajednica, ali i država.

„Tu je posebno važno da našim vlastitim primjerom pokažemo pozitivnu promjenu, a onda možemo očekivati pomoć drugih, kao i ohrabrenje i podršku za dalji rad. Ono što je sigurno je da je evropski put naša budućnost i da najviše trebamo raditi na napredovanju do članstva u EU”, poručila je Karić koja je i potpredsjednica Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, smatra da neka istorijska poglavlja nijesu zatvorena.

“Dok je trajala postjugoslovenska politička drama, na ovom prostoru su stasale generacije čiji su svjetonazori nešto drugačiji, konzervativniji, i u dobroj mjeri i velikom broju oblikovani u duhu naglašene religioznosti, a čija je perspektiva znatno uža u odnosu na tu generaciju koja je živjela u partijskom sistemu", kazao je Vuković.

On je istakao da na zapadnom Balkanu postoji jedna linija podjele na društveno političkoj sceni.

„Linija koja razdvaja one koji vjeruju da je normalno i prirodno da budemo srećni što živimo u multietničkim demokratijama, da se trudimo da gradimo građanska društva i evropsku perpektivu i s druge strane, one koji smatraju da su to neprirodni politički konstrukti i udaljavanje od naših istorijskih korijena i da bi trebalo da odbacimo sve što je importovano i vještačko", rekao je Vuković.

Profesor na Univerzitetu Džons Hopkins Danijel Server naveo je da Balkan nije imao lak period i da je danas bolje nego 90ih.

On je kazao i da je današnji svijet globalno drugačiji od onog koji je postojao tada, pa pažnju Vašingtona i EU preuzimaju neka druga dešavanja, dok Balkan prelazi u drugi plan.

Server je istakao da je od mnogih ljudi iz Srbije i BiH čuo da se od raspada Jugoslavije ništa nije promijenilo, što odražava njihovo nezadovoljstvo postignutim prethodnih godina, a koje je i meni vidjljivo.

"Objektivno nije u potpunosti istina da se ništa nije promijenilo – slobodno se može putovati, možete slobodno govoriti u svim bivšim jugoslovenskim državama, iako objavljivanje nije još uvijek slobodno”, kazao je on.

Bonus video: