Vuksanović Stanković: Temeljni ugovor, popis ili Open Balkan ne mogu biti dio reformske agende manjinske vlade

Ona smatra da su Crnoj Gori potrebni ciljevi i dostignuća koji vode ka Evropskoj uniji, "a ne nešto što više liči na srpski svet"

26434 pregleda 539 reakcija 127 komentar(a)
Vuksanović Stanković, Foto: Luka Zeković
Vuksanović Stanković, Foto: Luka Zeković

Socijaldemokratska partija (SDP) neće podržati agendu i programske ciljeve manjinske vlade, koji čak nijesu bili ni dio Sporazuma Vlade Zdravka Krivokapića, poručila je poslanica te stranke Draginja Vuksanović Stanković.

Ona je kazala da SDP odbacuje predloge i najave da moguća manjinska vlada treba da se bavi temama kao što je Temeljni ugovor, popis ili vrlo sumnjive regionalne inicijative kao što je Open Balkan.

"To ne može biti dio reformske agende manjinske vlade, jer to nijesu prioriteti evropske i građanske Crne Gore, već nekih drugih činilaca. Tu prije svega mislim na SPC i Aleksandra Vučića", rekla je Vuksanović Stankovič agenciji MINA.

Ona smatra da su Crnoj Gori potrebni ciljevi i dostignuća koji vode ka Evropskoj uniji, "a ne nešto što više liči na srpski svet".

"Na kraju, nije prirodno ni produktivno da se manjinska Vlada sa oročenim mandatom bavi ovako delikatnim i u najmanju ruku kontroverznim temama, koje uz to mogu dodatno podijeliti crnogorsko društvo. To bi značilo neoprostivo gubljenje vremena i nastavak nazadovanja", rekla je Vuksnaović Stanković.

Ona je kazala da SDP još nije imao zvanične razgovore vezano za manjinsku vladu.

„Ustav jasno propisuje formalnu proceduru kada imamo ovakvo političko stanje. Naime, predsjednik države je u obavezi da obavi konsultacije sa predstavnicima svih parlamentarnih partija i da nakon tih razgovora odredi mandatara za sastav Vlade“, rekla je Vuksanović Stanković.

Ona je istakla da su u SDP-u spremni da, predsjedniku države Milu Đukanoviću i mandataru, saopšte svoje viđenje aktuelne situacije.

Na pitanje da li su zauzeli konačan stav u odnosu na predlog za formiranje manjinske vlade, Vuksanović Stanković je navela da ne mogu zauzeti stav o nečemu za što još uvijek ne znaju kako će da izgleda.

Kako je kazala, ne znaju kako će izgledati prije svega u programsko-političkom dijelu, a potom i u svim ostalim segmentima.

“Više puta smo javno kazali kako SDP vidi aktuelno političko stanje, šta su to za nas politički prioriteti kada je u pitanju država Crna Gora i njeni građani”, kazala je Vuksanović Stanković.

Vuksanović Stanković je ponovila da su za SDP politički prioriteti deblokada institucija, posebno pravosudnih, ponovno pokretanje procesa evropske integracije, usvajanje izbornog zakonodavstva, ekonomsko-socijalne reforme, zaštita ljudskih prava, uključujući vjerska i nacionalna su teme od krucijalnog značaja za napredak crnogorskog društva.

“Na ta važna pitanja moramo usmjeriti političku energiju ako želimo da izlazimo iz veoma teškog stanja i da saniramo posljedice očiglednih grešaka i nezakonitih odluka koje je ostavila Vlada Zdravka Krivokapića”, istakla je Vuksanović Stanković.

Na pitanje iz redova čije partije bi mogao biti predsjednik Skupštine i ko bi za SDP bio prihvatljiv izbor za tu funkciju, ona je kazala da ne žele da licitiraju bilo kakvim funkcijama i da se time ne bave.

Prema njenim riječima, SDP taj proces, kao i politiku generalno, sagledava iz vrednosnog ugla.

“Važno je, ponavljam, čime ćemo kao politička klasa, odnosno društvo generalno, da se bavimo i šta želimo da postignemo. Funkcije su samo rezultanta potencijalnog dogovora o strateškim pravcima razvoja Crne Gore”, rekla je Vuksanović Stanković.

Vuksanović Stanković je navela da u SDP-u smatraju da je jedan od ciljeva moguće manjinske vlade dogovor oko izbornog zakonodavstva, za koji je potrebna dvotrećinska većina.

“Nažalost ni za mandata Krivokapićeve, a ni za one prethodne Vlade, nije postignut gotovo nikakav pomak u odnosu na ovo pitanje”, kazala je Vuksanović Stanković.

Ona smatra da eventualna manjinska vlada treba da bude oročena na određeni period.

“U ovom trenutku još je i previše otvorenih pitanja i dilema koje ćemo vjerujem ubrzo razriješiti i znati u kom pravcu idemo. Pozicije SDP će u odnosu na sva ta pitanja biti vrlo jasne”, navela je Vuksanović Stanković.

O Krivokapićevoj Vladi, kako je istakla, iz SDP-a su sve rekli u skoro 15 mjeseci otkada je formirana.

Prema njenim riječima, SDP je bio možda najžešći kritičar te Vlade, ali uvijek s argumentima i činjenicama.

“Bili smo konstruktivni i u odnosu na neke dobre poteze te Vlade, jer politiku doživljavamo na programsko-vrednosni način i važno nam je šta se u politici nudi kao rješenje a ne ko nudi”, rekla je Vukasnović Stanković.

Ona je podsjetila da je SDP bio inicijator predloga za smjenu Vlade u decembru.

Vuksanović Stanković je kazala da im je drago da su pokrenuli taj proces koji je u međuvremenu dobio podršku i dijela parlamentarne većine i što se padom loše i nesposobne Vlade otvorio potencijalno produktivan proces za Crnu Goru.

“Tako da je naš stav o Vladi koja je pala jasan a hipotetičkim personalnim rješenjima ne želimo da se bavimo. U fokusu nam je kurs i strateška orjentacija države i svake buduće Vlade koja mora biti neupitna”, kazala je Vuksanović Stanković.

Kako je navela, sa temeljnim i bazičnim stvarima nema igranja niti sa njima može biti bilo kakvih kompromisa.

“Naša politika je državotvorna i reformska - jasna, čista i razumljiva svakom građaninu ove države i tako će biti i ubuduće”, zaključila je Vuksanović Stanković.

Bonus video: