Konjević: Želim da vjerujem da je URA shvatila da ne može ostvariti svoj program u savezu sa DF-om i Demokratama

Ukoliko se dogovore programski prioriteti i ciljevi manjinske vlade, može se razgovarati o podršci Socijaldemokratske partije, kazao je predsjednik te partije

39308 pregleda 253 reakcija 94 komentar(a)
Konjević, Foto: Boris Pejović
Konjević, Foto: Boris Pejović

“Odbrana i posljednji dani” najbolje su pokazali karakter odlazeće Vlade Zdravka Krivokapića. Bolesna vezanost za funkcije “eksperata i apostola”, najjasnije odslikava prirodu onih koji su na posao došli taksijem, a što je predstavljeno kao vrhunac demokratskog dostignuća, kazao je u razgovoru za Danas predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević, komentarišući poteze Zdravka Krivokapića, sada premijera u tehničkom mandatu, nekoliko dana pred pad Vlade.

Istog dana kada je Skupština raspravljala o inicijativi za smjenu Vlade, Krivokapić je sazvao sjednicu Vlade na kojoj je, mimo znanja MUP-a, usvojen predlog izmjene Odluke o državljanstvu. Takođe, Krivokapić je par dana ranije imenovao nekoliko savjetnika i funkcionera, preuzeo Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava, razriješio i ukinuo nadležnosti određenim ministrima i kazao da će nastaviti da donosi odluke jer ga ne zanima tehnički mandat.

Konjević ukazuje da “iskazana spremnost zloupotrebe funkcija, bojim se, izlazi iz okvira nedemokratskog i politički nepristojnog ponašanja i primiče se zoni krivične odgovornosti”.

Ako znate, dodaje, da i formalno pala Vlada donosi nezakonitu odluku da više hiljada ljudi dobije crnogorsko državljanstvo, što čini jedan odsto ukupnog stanovništva, “jasno je o kakvom ponašanju svjedočimo”.

Danas: Da li su događaji na Cetinju prošlog septembra, ustoličenje vladike Joanikija, bili presudni za pad vlade Zdravka Krivokapića?

Konjević: Događaji na Cetinju su do srži ogolili karakter odlazeće Vlade i njeno služenje tuđim interesima.

Donošenjem odluke suprotno zvaničnoj bezbjednosnoj procjeni i Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost, spremnošću da se izazovu nemiri, samo da bi izvršili simboličko pokoravanje Cetinja u korist Crkve Srbije koja ih je i izabrala, pređena je crvena linija i za domaću i međunarodnu javnost.

Ko je i imao zabludu ili dileme oko vazalnog karaktera odlazeće vlade, nakon Cetinja mu je sve bilo jasno. U tom smislu ste u pravu, ti događaji se mogu okarakterisati kao presudni u smislu da su predstavljali vrhunac nasilja i proizveli su kulminaciju otpora politici potčivanja Crne Gore.

Vidite li mogućnost da model manjinske vlade dobije podršku stare većine – Demokratskog fronta i Demokrata, čiji je lider Aleksa Bečić smijenjen sa mjesta predsjednika Skupštine?

Između Demokrata i URA svjedočimo ne samo političkom ratu, već jednoj razmjeni ličnih uvreda i optužbi za teška krivična djela. Ipak, iskustvo nas uči da mnoge to ne sprječava da ih već sjutra objedini interes.

Vidjeli ste da je Abazović izjavio “navijam da i DF bude dio procesa formiranja vlade”, istovremeno licitirajući imenima funkcionera Demokrata koje bi rado vidio u Vladi.

Ja ipak želim da vjerujem da je URA-u iskustvo saradnje koju je imala sa DF i Demokratama zaista uvjerilo u nemogućnost ostvarivanja sopstvenog programa u takvim savezima, ali odgovor na to pitanje će morati dati sami.

Čuli smo mišljenje opozicionog DPS – oni će podržati manjinsku vladu, iako neće ući u nju. Kakav je stav SDP?

Ne možemo govoriti o podršci bilo kojoj Vladi, ukoliko ne znamo šta su njeni programski prioriteti.

O strukturi i ličnostima ćemo se lakše dogovoriti. Mi vjerujemo da manjinska vlada treba da otkloni štete koje je izazvala postojeća.

Mora ubrzati EU intergracije koje su danas blokirane, mora obezbijediti izbor ključnih nosilaca pravosudnih funkcija, kako bi osnažili borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, vratiti sekularni i građanski karakter društva i podstaći ekonomski razvoj.

Ukoliko to budu prioriteti vlade, spremni smo da razgovaramo o političkoj i svakoj drugoj podršci.

Nedavno ste kazali: “Ne možemo iz jednog eksperimenta ulaziti u drugi eksperiment samo da bi neko ko je bio potpredsjednik Vlade sada bio predsjednik”. Da li su izvučene pouke iz ovih 14 mjeseci “ekspertske vlade“ Krivokapića?

Iskustvo odlazeće Vlade je pokazalo da za političko partnerstvo nije dovoljno imati zajedničkog neprijatelja. Niti, dio njih i zajedničkog gazdu.

Potrebno je imati minimum zajedničkih političkih i programskih ciljeva. I biti fer i otvoren oko pitanja oko kojih u ovom trenutku nije moguće postići saglasnost, kako bi se bavili onim pitanjima oko kojih postoji.

U suprotnom, prekrišićete čak i ono što ste potpisali, kao što je bio slučaj sa odlazećom.

Pogledajte tekst sporazuma i razultate nakon godinu i po i vidjećete da su prekrišili gotovo sve što su potpisali.

U pokušajima da prevare jedni druge, oštetili su i ono što vjerujem da nijesu željeli. Podsjećam vas da je SDP nakon dugotrajnog neslaganja, kada smo bili okarakterisani kao “opozicija u vlasti” – što smo mi smatrali odgovornom vlašću, svojevoljno napustila vlast, dakle bili smo opozicija bivšoj vlasti.

Iako smo pozivani, odbili smo biti dio i sadašnje vlasti, uvjereni da će politički savez fomiran od strane SPC biti štetan za Crnu Goru. Nažalost, bili smo u pravu.

Promjena loše vlasti, kao suština demokratije, zloupotrebljena je i iskorišćena za pokušaj podvođenja Crne Gore tuđim interesima i povratak u prošlost, dok su zloupotrebe vlasti ne samo nastavljene, već i unaprijeđene.

Umjesto da promjena vlasti obezbijedi smirivanje tenzija, one su nikad izraženije, upravo zbog pokušaja Vlade da uruši građanski i sekularni karakter Crne Gore i njenu suštinsku nezavisnost.

Potpuno paralisane evropske integracije, pad investicija, rast broja nezaposlenih za 12.000 u trenutku kada EU bilježi najveću zaposlenost u zadnjih četvrt vijeka, pravosudni sistem u v.d. stanju ili disfunkcionalan, rezultat su jednogodišnjeg služenja tuđim interesima.

Nadamo se da će iz svega što nam se dešavalo svi izaći pametniji.

Bivša vlast uvidjeti i javno priznati sopstvene greške koje su dovele do ovakve većine, a konstituenti dosadašnje većine priznati stratešku pogrešnost dosadašnjeg djelovanja.

Dritan Abazović kaže da je spreman da preuzme ulogu mandatara. „Ako neko treba da se žrtvuje ja sam tu…”, rekao je. Vidite li možda neko novo lice kao “žrtvu” na mjestu mandatara?

Cijenimo spremnost gospodina Abazovića da se tražeći funkciju premijera žrtvuje kako bi ispravio štete koje je napravila vlada čiji je bio potpredsjednik. Ukoliko dogovorimo programske prioritete i ciljeve te vlade, možemo razgovarati o podršci Socijaldemokratske partije.

"Vlast u Srbiji pokušava od naših Srba da pravi dijasporu u sopstvenoj zemlji"

Kako vidite reakcije iz Srbije na političke promjene u Crnoj Gori?

Već duže vrijeme vlast u Srbiji se na neprijemeren način miješa u unutrašnja pitanja u Crnoj Gori. Instrumentalizujući partije sa srpskim predznakom i pokušavajući praviti od naših Srba dijasporu u sopstvenoj zemlji, otvoreno koristeći Srpsku pravoslavnu crkvu u političke svrhe, srbijanski mediji organizuju emisije povodom lokalnih izbora u Crnoj Gori pod nazivom “bitka za Nikšić”… sve sa ciljem formiranja marionetske vlastu u Crnoj Gori. Takvo ponašanje duboko narušava željene dobrosusjedske odnose. Primijetili smo i veoma glasno ćutanje srbijanskih tabloida povodom posljednjih političkih promjena.

Bonus video: