Bečić: Ne smijemo dozvoliti jednu od najvećih izdaja koje pamti Crna Gora

"U prošlosti Crne Gore znalo je čak da ne bude papira i potpisa, ali ako čovjek da riječ čovjeku, čak i tamo gdje nema svjedoka, znalo se za tu riječ i život dati, ali se ta riječ nije smjela pogaziti", kazao je lider Demokrata

62805 pregleda 187 reakcija 167 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Goran Malidžan
Sa protesta, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 13.02.2022. 20:39h

Lider Demokrata Aleksa Bečić kazao je na večerašnjem protestu u Pljevljima da mu je čast što je smijenjen sa mjesta predsjednika Skupštine od onih koji su glasali za njegovu smjenu.

"Ja bih se začudio da je bilo suprotno, da su glasali protiv mog razrješenja, a ja sam ovako uzvišen i ponosan, jer sam smijenjen jer sam branio narodnu volju i istinsku i iskonsku Crnu Goru, a ne mafijašku, korupcionašku, kriminalnu i antidemokratsku Crnu Goru. Mene nikada u tom vozu i tim vagonima nećete vidjeti. Ja slijedim ono što je moralan kod časnog crnogorskog naroda", rekao je Bečić.

Rekao je da su Pljevlja uvijek ustajala kada se "radilo o izdaji".

Pljevlja protest Demokrata
foto: Goran Malidžan

"Sve u životu možeš da izdržiš, ali nikada ne smiješ izdati i izdaju ne smiješ oprostiti. Zato vam hvala, jer su Pljevlja uvijek ustajala kada se radilo o izdaji. Ovo je jedna od najvećih izdaja koje pamti Crna Gora, jer u biti našeg naroda uvijek bio princip držanja date riječi. U prošlosti Crne Gore znalo je čak da ne bude papira i potpisa, ali ako čovjek da riječ čovjeku, čak i tamo gdje nema svjedoka, znalo se za tu riječ i život dati, ali se ta riječ nije smjela pogaziti. Danas smo došli do toga da oni koji su dali riječ svima, koji su se zakleli Crnoj Gori, oni koji su se zakleli 208.000 ljudi, koji su se godinama borili za promjene, sada hoće da tu riječ bace pod noge. Da tu riječ pogaze", dodao je Bečić.

Kazao je da narod u Crnoj Gori nikad nije praštao izdaju.

"Ovih dana ubjeđuju da se ne bore za funkcije i privilegije već, gle čuda, da se oni žrtvuju za nas. Juče nas ubjeđuju da je DPS spreman da im buzuslovno da vlast da bi oni radili protiv DPS-a, gle tog čuda, DPS hoće da ih podrži bezuslovno da bi oni borili protiv kriminala i korupcije sa DPS-om. Ako ste nas izdali, nemojte makar da nas vrijeđate i potcjenjujete našu inteligenciju i vrijeđate ovaj narod."

"Ovaj narod je kroz istoriju mnogo toga mogao da istrpi, ali izdaju nikada da oprosti. I oni drugi su veoma čudni i diskutabilni ovih dana. Kada im postavite prosto i jednostavno pitanje - hoćete li sa DPS-om, a nama za to treba jedna sekunda da kažemo nećemo, njima kao da ste tražili da izrade neki doktorski rad pa im trebaju dani, organi, mjeseci analize da odgovore na to jednostavno pitanje. A bili su decenijama sa nama na ulici u odbrani. Nekad su se razišli sa njima zato što nismo zajedno htjeli da kriminal i korupcija haraju ovim društvom, da sistem vrijednosti urušavaju. A oni treći se ponašaju po onoj narodnoj - Selo gori, a baba se češlja. Njima ništa nije jasno, oni su političćki naivni i ne vide kuda ova izdaja vodi. Ova izdaja vodi i mi smo je najavili prije dva mjeseca ka mnogo većoj izdaji od Pozitivne Crne Gore. Pozitivna Crna Gora je tada dala vještačko disaanje DPS-u, koji je tada bio na vlasti, a ovi hoće da DPS, koji smo pobijedili čak i u Mojkovcu i Cetinju, vrate bez izbora na vlast, vrate u poziciju moći i odlučivanja. Zato je to izdaja epskih razmjera i to ni smijemo dozvoliti", rekao je Bečić.

Pljevlja protest
foto: Goran Malidžan

"Partija sa tri odsto podrške traži da vlada sa preko 50 odsto učešća u Vladi, je li to demokratija? Je li to izborna volja? Oni su nas sa ovim modelom gurnuli u veliku društveno političku nestabilnost. Kome je ovo trebalo, od koga su ucijenjeni i za čiji račun ovo rade? Neka znaju da mi sigurno nećemo stati i spremni smo da branimo ono što smo pošteno i časno sa vama zaradili", dodao je lider Demokrata.

Bečić je pozvao građane da budu mirni i dostojanstveni, jer "oni na to nemaju odgovore". "Oni hoće provokacije, oni hoće nešto drugo, jer ne znaju kako da se izbore sa narodom. Ovih dana smo im poremetili planove. Vidite da to ne ide onako kako su naumili. Što nas bude bilo sve više, to će naša borba biti jača i naš cilj biti ostvaren. Neka izvole, u ovom uslovima nudimo im da odmah idemo na izbore, jer onaj ko se ne boji naroda, onaj ko je časno radio, spreman je za sud naroda."

Rekao je da Demokrate traže izbore u što skorijem roku, "da narod presudi".

"Nećete nas pobijediti jer mi branimo ono što smo zajedno ostvarili. Ustali smo jer ko ne ustane sada, omogućio je njima da realizuje svoju izdaju. Ko ne ustane sada da brani Crnu Goru, onemogućio je nama, a pomogao njima da branimo ono što smo zajedno stekli. Mi branimo sve vjere i nacije i zato ćemo pobijediti još ubjedljivije da nikad ne bismo zavisili od onih koji su spremni izdati jer Crnoj Gori trebaju hrabri i odlučni ljudi."

Funkcioner Demokrata Nikola Rovčanin kazao je da je večeras politička scena kristalno jasna.

"Jedan dio ljudi je sa narodom, a drugi sa DPS-om. Jedni razgovaraju sa građanima, a drugi dogovoraju i pregovaraju javno i tajno sa Milom Đukanovićem, Branimirom Gvozdenovićem i Petrom Ivanovićem", rekao je Rovčanin.

Rekao je da svaki čovjek koji bira između časti i obraza bira ovo čast.

"Postoje i oni koji za šačicu vlasti, u borbi za fotelje za moći žele da prekroje izbornu volju građana i sklapaju nečasne koalicije sa DPS-om koja je poražena 30. avgusta 2020. Ali su se u svom planu preračunali. Nisu računali na narodni sud i veliku narodnu komisiju. Nema te izborne prevare koja će uspjeti da pobijedi narodnu volju", rekao je Rovčanin.

On je pitao lidera Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića "da li ima obraza da pogleda ijednog slobodnog građanina u oči" i podsjetio kako su ga Pljevljaci aplauzom dočekali nakon pobjede 30. avgusta 2020..

"Zašto poslije 30 godina opet u Pljevlja vraća one koji su uništili naš grad? Mi mu to nećemo dozvoliti", rekao je Rovčanin.

Istakao je da je ovo borba za svakog čovjeka, za sve vjere i nacije.

Pljevlja protest
foto: Goran Malidžan

Ranije su iz Demokratske Crne Gore pozvali na večerašnji protest pod sloganom "Ustani. Odbrani. Pobijedi".

Bonus video: