Vladu i Bečićevog nasljednika biraće u martu?

Skupštini nisu dostavljeni zahtjevi za vanredne sjednice, pa će poslanici o izboru nove vlade i šefa parlamenta odlučivati na redovnom zasjedanju, koje počinje u martu

55103 pregleda 135 reakcija 66 komentar(a)
Neće biti vanrednih sjednica, Foto: Luka Zekovic
Neće biti vanrednih sjednica, Foto: Luka Zekovic

Vladajuća koalicija “Crno na bijelo” (GP URA i CIVIS) i opozicija nisu do sinoć u ponoć, kad je bio posljednji rok za to, uputili Skupštini inicijativu za održavanje vanredne sjednice na kojoj bi se birao novi šef parlamenta, pa će poslanici o tome najvjerovatnije odlučivati na redovnom zasjedanju, koje počinje 1. marta.

Prema Poslovniku Skupštine (član 128), vanredna sjednica - koju mogu tražiti predsjednik Crne Gore, Vlada ili najmanje 27 poslanika - ne može se zakazati u roku kraćem od 15 dana od podnošenja zahtjeva. U istom članu piše da šef države izuzetno može zahtijevati kraći rok.

On to u ovom slučaju, kako objašnjavaju neki pravnici, ne može učiniti, jer inicijator sjednice i predlagač akata koji će se na njoj razmatrati moraju biti isti, a kandidata za šefa parlamenta predlažu poslanici (najmanje deset njih).

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Dragan Ivanović, rekao je juče za Radio Crne Gore da bi vanredna sjednica, na kojoj bi bila izabrana nova vlada, trebalo da bude održana do kraja mjeseca.

Međutim, do sinoć nije podnesen zahtjev ni za njeno održavanje.

Bivša poslanica Snežana Jonica, objasnila je “Vijestima” da predsjednik države može inicirati održavanje vanredne sjednice u roku kraćem od 15 dana samo za sjednice na čijem bi dnevnom redu bio akt čiji je on predlagač.

”A kako on ne može biti predlagač ni Vlade, ni predsjednika Skupštine, i ta mogućnost je isključena”, navodi ona.

Predsjednik države Milo Đukanović najvjerovatnije će ove sedmice s parlamentarnim partijama otpočeti konsultacije o formiranju nove vlade, nakon kojih bi Skupštini trebalo da predloži mandatara.

Nije isključeno ni da će izbor predsjednika parlamenta ići skupa sa glasanjem o novoj vladi, nakon što je aktuelna “oborena” u Skupštini glasovima koalicije “Crno na bijelo” (CnB) i opozicije.

U tom slučaju, potpredsjednik Skupštine Strahinja Bulajić (Demokratski front) sazvao bi sjednicu na kojoj bi se birali novi šefovi zakonodavne i izvršne vlasti.

”Vijesti” su prekjuče objavile da CnB i opozicija pripremaju inicijativu za vanrednu sjednicu na kojoj bi se izabrao nasljednik Alekse Bečića (Demokrate), koji je prije sedam dana razriješen s funkcije prvog čovjeka parlamenta njihovim glasovima.

Jedan izvor lista rekao je da je predlog bio spreman, ali da se od njega odustalo.

Prema Poslovniku (član 16), u slučaju prestanka funkcije šefa Skupštine prije isteka vremena na koje je biran, poslanici će na istoj, a najkasnije na narednoj sjednici, započeti postupak izbora novog predsjednika.

Pozicija šefa parlamenta mogla bi da pripadne SNP-u, u slučaju da on bude dio paketa nove vlasti.

Inicijativa za vanrednu sjednicu navodno je povučena jer se čeka odluka Glavnog odbora (GO) SNP-a o potencijalnom ulasku te partije u buduću vlast.

Sjednica GO te stranke održaće se do kraja sedmice, a kako “Vijesti” nezvanično saznaju, najvjerovatnije u petak ili subotu.

Do tada, rukovodstvo stranke, na čelu s liderom Vladimirom Jokovićem, pokušaće da obezbijedi podršku lokanih odbora za učešće u manjinskoj vladi.

Kako saznaju “Vijesti”, SNP-ova vrhuška će prije sjednice GO imati sastanke s odborima u Nikšiću, Pljevljima, Herceg Novom, Baru i Ulcinju.

S druge strane, iz Demokratskog fronta (DF), koji je iskazao spremnost da bude dio konsultacija o manjinskom kabinetu ako DPS-a ne bude u njemu, juče su saopštili da su “intenzivirali aktivnosti koje za cilj imaju blokadu Crne Gore, kao vaninstitucionalni model borbe protiv izdaje izborne volje”.

”Čelnici DF-a obavljaju razgovore s predsjednicima opštinskih odobra kako bi ova akcija urazumila sve one koji su planirali da sklope izdajnički aranžman sa DPS-om”.

Poslanik SNP-a Ivanović saopštio je da ga je iznenadila najava DF “o blokadi države”, dodajući da od tog političkog saveza očekuje “da prihvati i manjinsku vladu u slučaju da se parlamentarna većina ne dogovori”.

Iz GP URA su saopštili da konsultacije u vezi sa formiranjem manjinske vlade idu u dobrom smjeru i da će se nastaviti danas, te istakli da vjeruju da će se Vlada formirati, uprkos porukama DF-a o blokadi.

Protiv najave formiranja manjinske vlade sinoć se protestovalo u Pljevljima, odakle je lider Demokrata Bečić poručio da građani ne smiju dozvoliti “jednu od najvećih izdaja koje pamti Crna Gora”.

Novi protest Demokrata zakazan je za srijedu u Podgorici.

Bonus video: