Dogovor u zadnji čas ili novi izbori?

Danas ističe rok za konstituisanje Skupštine Prijestonice izborom njenog predsjednika

6883 pregleda 21 reakcija 4 komentar(a)
Sjednica Skupštine zakazana za 17 časova, Foto: BORIS PEJOVIC
Sjednica Skupštine zakazana za 17 časova, Foto: BORIS PEJOVIC

Ako na današnjoj sjednici Skupštine Prijestonice Cetinje, koja je zakazana u 17 časova, ne bude izabran njen predsjednik, šef države raspisaće nove izbore u tom gradu.

Rok za konstituisanje Skupštine izborom predsjednika je 60 dana od objavljivanja konačnih rezultata izbora, i ističe danas.

Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijaldemokratska partija (SDP) nisu postigle dogovor o formiranju vlasti na Cetinju, iako je postojala nezvanična najava da će to preksinoć učiniti.

SDP je odbio DPS-ovu ponudu za dvogodišnji “rotirajući” model za gradonačelnika prijestonice i njegove zamjenike, te da funkcija predsjednika Skupštine prijestonice pripadne DPS-u sve četiri godine.

Predstavnik cetinjskog DPS-a Oskar Huter kazao je sinoć da je ta stranka uradila sve da se “crnogorski blok” na Cetinju ujedini i ispoštovala sve zahtjeve “druge strane”, poručujući da ipak vjeruje da će doći do dogovora sa SDP-om.

Iz cetinjskog SDP-a su odgovorili da ne pristaju na “manipulacije” DPS-a.

”Naš predlog je bio da nestranački kandidat sa naše liste bude kandidat za gradonačelnika u punom mandatu, a kao druga opcija rotacioni model - partijski kandidati - prve dvije godine SDP, druge dvije godine DPS. Dakle, sve suprotno od datog u formi ‘konačne ponude’”.

S druge strane, cetinjski odbor GP URA prekjuče je saopštio da je njihova bezuslovna podrška SDP-u i Staroj gardi Liberalnog saveza u formiranju vlasti i dalje na stolu.

Iz Demokrata poručuju da ostaju pri stavu - ili Cetinje ili DPS, navodeći da je to njihova jasna poruka SDP-u od početka.

Ako se danas izabere predsjednik Skupštine nakon toga teče rok od 30 dana u kom treba da bude izabran gradonačelnik Prijestonice.

Skupština Prijestonice ima 33 odbornika. DPS ima 14 mandata, SDP osam, GP URA četiri, Stara garda i Demokrate po tri, a koalicija Socijaldemokrata i Liberalne partije jedan mandat.

Bonus video: