u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici

Stanić podnio krivičnu prijavu protiv Krivokapića

Šef medijskog tima Socijaldemokratske partije je kazao da je to učinio zato što je Krivokapić suprotno Zakonu o državnoj upravi i Poslovniku Vlade predložio i usvojio odluku o promjeni kriterijuma po kojima se stiče crnogorsko državljanstvo

19295 pregleda 258 reakcija 47 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Šef medijskog tima Socijaldemokratske partije Mirko Stanić podnio je Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici krivičnu prijavu protiv premijera Zdravka Krivokapića zbog izmjene Odluka o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom.

Stanić je kazao da je to učinio zato što je Krivokapić suprotno Zakonu o državnoj upravi i Poslovniku Vlade predložio i usvojio odluku o promjeni kriterijuma po kojima se stiče crnogorsko državljanstvo.

"Ovu odluku je MUP razmatrao prije godinu i tada je zbog velike pobune javnosti Ministarstvo unutrašnjih poslova, odnosno Vlada odustala od njenog donošenja, pravdajući to tehničkim razlozima. Smatramo da u trenucima dok je bukvalno izglasano nepovjerenje Vlada, iz jasne namjere da počini zloupotrebu službenog položaja time što je za sebe obezbijedio koje mu po poslovniku i zakonu ne pripada. Nadam se da će Osnovno državno tužilaštvo cijeniti dokument koji sam predao, cijeniti obrazloženje", naveo je Stanić.

O svemu su, dodaje, upoznati kao građani iz medija.

"O ovakvim odlukama vlada u tehničkom mandatu ne može donostiti odluke, odnosno jasna je namjera da se kroz ove odluke mijenja i način dobijanja državljanstva, što kasnije može značiti i druge stvari", kazao je Stanić.

Državljanstvo je prijemom u prethodnih desetak godina, kako je precizirao, dobilo oko 30.000 ljudi u ovoj zemlji.

"To je pet odsto stanovništva. Nijesu uslovi i kriterijumi za prijem u crnogorsko državljanstvo ništa stroži nego u većini evropskih zemalja. Svaka zemlja koja ima ovoliko broj stanovnika mora naći koji je to optimalni način da sve one koji stvarno žive u ovoj državi, doprinose, vezali su svoju sudbinu za ovu zemlju i postanu njeni državljani, ali na ovaj način na koji to pokušava uraditi odlazeća vlada Zdravka Krivokapića bojimo se da se kriju neki drugi razlozi koji mogu biti povezani i sa budućim političkim procesima", istakao je Stanić.

Mirko Stanić
foto: Boris Pejović

Dodaje da je mimo znanja građana i političkih učesnika, te iz kojih zemalja potencijalno dolaze građani koji bi stekli državljanstvo i o kojem se broju radi, "dolazimo u situaciju da mi se možemo probuditi da imamo milion stanovnika za 10 godina".

"Kad Crna Gora bude članica Evropske unije biće vrlo bitno ko ima državljanstvo Crne Gore, jer će to povlačiti čitav niz prava. Zbog toga je vrlo bitno da se pitanjem državljanstva posveti dužna pažnja, i zbog države Crne Gore i zbog našeg evropskog puta. Imamo situacija da je Vlada Krivokapića za godinu dala skoro 300 počasnih državljanstava. Taj broj je veći nego u proteklih 10 godina", naglasio je Stanić.

Jasno je, prema njegovim riječima, da je Krivokapić na telefonskoj sjednici rekao: "Daj da usvojimo ovu odluku".

"Potpisujem da većina ministara nije ni vidjela ovu odluku, ali je ključni problem što je time sebi obezbijedio više prava nego što ima kao premijer Crne Gore u tehničkom ili stalnom mandatu. Ne možete zloupotrebljavati svoja službena ovlašćenja na način koji će donositi zakone koji u budućnosti mogu biti štetni za vitalne interese Crne Gore", kazao je Stanić.

"Krivokapić samoinicijativno predložio ponovno donošenje sporne odluke"

Kako se navodi u prijavi, Krivokapić je 4.2.2022. na telefonskoj sjednici Vlade, svjestan svog djela čije je izvršenje htio, znajući da je isto zabranjeno, protivpravnim iskorišćavanjem službenog položaja, prekoračenjem granica svojih ovlašćenja i bez zakonskog utemeljenja, suprotno članu 27 Zakona o državnoj upravi, bez konsultacija sa ovlašćenim predlagačem materijala - Ministarstvom unutrašnjih poslova i ministrom Sergejem Sekulovićem, bez prisustva ministra predlagača i bez konsultacija sa Komisijom za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku, donio Predlog Odluke o izmjeni odluke o kriterijumima za utvrđivanje osnova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom.

"Naime, član 21 stav 2 Poslovnika Vlade Crne Gore definiše da ukoliko je ministar iz ministarstva koje je ovlašćeni predlagač odsutan, razmatranje materijala se odlaže. Kako je ranije sporna odluka već bila na dnevnom redu, onda kad je predložilo Ministarstvo unutrašnjih poslova koje je od nje zbog pobune javnosti odustalo, ovlašćeni predlagač je materijal sporne sadržine povukao iz procedure", navodi se u prijavi.

Između ostalog, navodi se da je Krivokapić, uprkos svemu tome, u vršenju funkcije predsjednika Vlade samoinicijativno predložio ponovno donošenje sporne odluke koja je većinom glasova usvojena, iako nije predložena od strane ovlašćenog predlagača niti je usklađena sa crnogorskim zakonodavstvom.

"Zbog svega navedenog, smatram da su se u radnjama predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića stekli elementi bića krivičnog djela zloupotreba službenog položaja iz člana 416 Krivičnog Zakonika Crne Gore", navodi Stanić u prijavi.

Poslanik SDP-a je predložio da se u okviru postupka sasluša okrivljeni, da se pribave spisi predmeta iz Vlade Crne Gore i da se pogleda pres klip.