Budvi rok 25. februar da održi sjednicu

Kako bi se prevazišla politička kriza, predsjednik odborničkog kluba Demokrata Marko Marković pozvao je na sastanak u srijedu odborničke klubove DF i Prave Crne Gore

8475 pregleda 48 reakcija 9 komentar(a)
Radović i Carević, Foto: Vuk Lajović
Radović i Carević, Foto: Vuk Lajović

Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija preporučilo je Skupštini opštine Budva da do 25. februara održi sjednicu lokalnog parlamenta, jer više od pola godine ovaj dom u metropli turizma nije zasjedao.

To je novi rok koji je odredio resor, na čijem se čelu nalazi ministarka Tamara Srzentić.

Dopis šefu parlamenta Krstu Radoviću (Demokrate), u koji su “Vijesti” imale uvid, a u kojem piše da je Skupština opštine dužna da održava sjednice, uputila je v.d. generalne direktorice Direktorata za efikasnu implementaciju dobre javne uprave Milijana Vukotić Jelušić.

Vukotić Jelušić (GP URA) prethodnih godina je bila sekretarka za lokalnu samoupravu Opštine Budva.

Srzentićkin resor je ranije Skupštini opštine odredio rok 29. januara da se održi sjednica, što nije učinjeno, a predlog da Vlada upozori Budvu, skinut je sa dnevnog reda sjednice Vlade.

”Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija izvršilo je upravni nadzor nad primjenom Zakona o lokalnoj samoupravi od strane Skupštine opštine Budva te 12. januara uputila nalaz upravnog nadzora. Nalazom je data preporuka za održavanje sjednice Skupštine opštine Budva do 29. januara, a u cilju obezbjeđenja da se sjednice održavaju u rokovima propisanim članom 40 stav 6 Zakona o lokalnoj samoupravi. Imajući u vidu da se sjednice SO Budva ne održavaju duže od šest mjeseci, iako je predsjednik Skupštine opštine u skladu sa zakonom sazivao sjednice i to 13. septembra 2021, 23. novembra, te 31. decembra prošle godine, te da je Skupština opštine nije postupila po datoj preporuci, ovaj organ ukazuje da je SO Budva dužna da redovno održava sjednice, odnosno obezbijedi ostvarivanje svoje funkcije, i izvršava Ustavom i zakonom utvrđene obaveze u cilju punog ostvarivanja prava na lokalnu samoupravu građana i građanki opštine Budva, te preporučuje SO Budva da do 25. februara održi sjednicu”, navela je Vukotić Jelušić.

Zgrada Opštine Budva
Zgrada Opštine Budvafoto: Vuk Lajović

Kako bi se prevazišla politička kriza, predsjednik odborničkog kluba Demokrata Marko Marković pozvao je na sastanak u srijedu odborničke klubove Demokratskog fronta i Prave Crne Gore.

Budvu više od pola godine trese politička kriza od kada se vladajuće partije ne mogu dogovoriti oko formiranja koalicije.

Na jednoj strani su Demokrate, koje insistiraju da je izlazak iz krize povlačenje čelnih ljudi Opštine i Skupštine opštine Marka Carevića i Krsta Radovića, dok Demokratski front insistira da Radović podnese neopozivu ostavku, optužujući ga za opstrukciju rada parlamenta i navodnu kriminalnu povezanost sa organizovanom kriminalnom grupom Budva.

Demokrate su čak bile u novembru formirale savez sa SNP, Prava Crna Gora i URA, te jasno saopštile uslove da je odlazak Carevića i Radovića preduslov da se sjedne za sto i razgovara. Demokratski front je odbio, nazvavši to daljim ucjenama, te da se jedino koalicija može formirati na osnovu izbornih rezultata iz avgusta 2020.

U međuvremenu, savez četiri političke partije se praktično raspao, nakon što je URA predložila manjinsku Vladu, a SNP ćutke podržao.

Prava Crna Gora se odmah izjashila da sa njima neće ni u kakve sporazume ulaziti, te pozvala Demokrate i DF da se dogovore i da će ta partija podržati svaki njihov dogovor.

Demokrate su saopštile da su spremni za razgovor, ali i stavile do znanja da je odlazak Carevića preduslov, te da na njegovo mjesto ne može doći ni Nikola Jovanović, aktuelni šef kabineta predsjednika Opštine. Iz DF su ponovo odgovorile da ne prihvataju nikakve ucjene, ali i navele da se koalicija ne može praviti sa pojedinim funkcionerima Demokrata koji su sve vrijeme opstruirale vlast.

Kriza u Budvi se nastavlja, jer po svoj prilici neće biti održana sjednica parlamenta ni u novom roku, što otvara mogućnost Vladi (odlazećoj li novoj) da raspusti parlament i uvede prinudnu upravu.

Bonus video: