MVP: Stoltenberg odgovorio Lavrovu

Povodom izjašnjenja koje je ruski šef diplomatije tražio od članica Alijanse

8805 pregleda 2 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Rojters
Jens Stoltenberg, Foto: Rojters

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je, u ime svih saveznica Alijanse, uputio ruskom ministru Sergeju Lavrovu zajednički odgovor povodom njegovog zahtjeva, kojim je tražio izjašnjenje povodom NATO odgovora na zahtjeve Rusije u vezi sa krizom u Ukrajini.

To su “Vijestima” odgovorili iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) koje je takođe dobilo pismo od Lavrova u kome je tražena takva vrsta izjašnjenja.

”U okviru NATO postoji zajednički odgovor koji je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, u ime svih saveznica, uputio ruskom ministru Sergeju Lavrovu, saopšteno je “Vijestima” iz MVP-a, ne precizirajući šta se navodi u zajedničkom odgovoru.

Izvor “Vijesti” iz diplomatskih krugova rekao je ranije da je pismo Lavrova upućeno pojedinačno zemljama kako bi se pokušalo izazvati nejedinstvo oko ovog pitanja u zemljama EU i NATO, odnosno da se bilateralnim pritiscima proizvede “iskliznuće”.

Lavrov je poručio da Rusija želi da dobije jasan odgovor na pitanje kako njeni partneri shvataju svoju obavezu da ne jačaju sopstvenu bezbjednost nauštrb bezbjednosti drugih država na osnovu privrženosti principu nedjeljive bezbjednosti.

Pismo je uputio kolegama i iz SAD, Kanade i nekoliko evropskih država, a u njemu podsjeća na sporazum o nedjeljivosti bezbjednosti čiji je smisao da ili postoji jedna bezbjednost za sve, ili ne postoji ni za koga.

Rusija sedmicama postavlja trupe na granici sa Ukrajinom, kao i na pripojenom Krimu. To je probudilo strahove u Ukrajini i na Zapadu da bi Kremlj mogao početi novi rat sa susjednom zemljom, što zvanična Moskva poriče.

Iz Ministarstva odbrane “Vijestima” su nedavno kazali da eventualnu odluku o tome da li će crnogorski vojnici biti dio NATO snaga - u slučaju da se on uključi u potencijalni sukob, donijeće Skupština.

Bonus video: