Uputili pritužbu Ombudsmanu zbog "sistemske diskriminacije biračkog prava"

"Međunarodnim propisima koje je prihvatila Crna Gora zabranjuje se svaki vid diskriminacije", ističe Vujičić

3185 pregleda 1 komentar(a)
Vujičić, Foto: Vuk Lajović
Vujičić, Foto: Vuk Lajović

Nevladino udruženje Građanska akcija uputila je pritužbu zaštitniku ljudskih prava i sloboda na rad poslanika 27. saziva Skupštine Crne Gore, koji u dosadašnjem radu nisu usaglasili Zakon o izboru odbornika i poslanika sa međunarodnim pravnim propisima, a koje je prihvatila Crna Gora. Predstavnik Božidar Vujičić navodi da zbog toga postoji opasnost da se i na sljedećim izborima nastavi sa sistemskom diskriminacijom biračkog prava.

“Biračko pravo se diskriminiše izbornim zakonom koji određuje da se mandati kandidatima raspoređuju po redosledu na listi i odredbom zakona da u četiri kandidata na listi mora biti najmanje jedan kandidat manje zastupljenog pola. Međunarodnim propisima koje je prihvatila Crna Gora zabranjuje se svaki vid diskriminacije. Članom 9 Ustava određeno je da: Potvrđeni i objavljeni međunarodni ugovori i opšteprihvaćena pravila međunarodnog prava sastavni su dio unutrašnjeg pravnog poretka, imaju primat nad domaćim zakonodavstvom i neposredno se primjenjuju kada odnose uređuju drugačije od unutrašnjeg zakonodavstva.

Predložili su Zaštitniku ljudskih prava i sloboda da, pod oznakom hitno i u skladu sa članom 18 stav 1 Zakona o zaštitniku ljudskih prava, podnesu inicijativu poslanicima Skupštine za usaglašavanje Zakona o izboru odbornika i poslanika sa međunarodno priznatim standardima u oblasi ljudskih prava i sloboda.

"Razlog hitnosti je organizovanje lokanih izbora, moguće i parlamentarnih u narednom periodu na kojima bi se nastavila diskriminacija biračkog prava ukoliko se po hitnom postupku ne usaglasi Zakon o izboru odbornika i poslanika sa prihvaćenim međunarodnim pravnim propisima”, ističe Vujičić.

Bonus video: