Eskobar o Zapadnom Balkanu: Regionalni napredak ugrožavaju štetni uticaji Rusije i Kine

"Zemlje bivše Jugoslavije sada su među četiri saveznice u NATO, dok su dve zemlje članice EU. Među zemljama Zapadnog Balkana, sve ili dijele strateški cilj dublje integracije Zapada kao aspiranti na članstvo u EU (Evropska unija) ili su članice EU. Naš posao nije završen", rekao je Eskobar

18545 pregleda 203 reakcija 46 komentar(a)
Eskobar, Foto: Screenshot/Youtube
Eskobar, Foto: Screenshot/Youtube

Gabrijel Eskobar, izaslanik američke administracije za Zapadni Balkan izjavio je da je to područje u posljednje tri decenije fokusu trajnog angažmana, investicija i dvopartijske podrške Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

U obraćanju tokom pretresa u Odboru za spoljne poslove američkog Senata Eskobar je rekao da su rezultati takvog angažmana jasni.

"Zemlje bivše Jugoslavije sada su među četiri saveznice u NATO, dok su dve zemlje članice EU. Među zemljama Zapadnog Balkana, sve ili dijele strateški cilj dublje integracije Zapada kao aspiranti na članstvo u EU (Evropska unija) ili su članice EU. Naš posao nije završen", rekao je Eskobar.

Istakao je da kontinuirano vođstvo SAD nastavlja da bude od suštinskog značaja za završetak transformacije Zapadnog Balkana u bližeg saveznika, transatlantskog partnera i područja koje će doprinijeti globalnom miru i prosperitetu.

"Nastavljamo da naglašavamo potrebu za potpuno potvrđenim spiskom ambasadora na Zapadnom Balkanu, prije svega našeg kandidata u Srbiji, koji još uvijek čeka potvrdu od punog Senata", ukazao je Eskobar tokom izlaganja.

Američki zvaničnik je ponovio da SAD daju snažnu podršku dijalogu, koji predvodi Evropska unija, čija je svrha normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

"Dijalog je način na koji obje strane, kao ravnopravne, moraju da rade na rješavanju razlika između njih i pronalaženju sveobuhvatnog sporazuma, koji je objema zemljama potreban za njihovu evropsku budućnost. Vjerujemo da napor treba da bude usmjeren na međusobno priznavanje", rekao je Eskobar.

Prema njegovim riječima, SAD nastavljaju da sarađuju sa partnerima iz EU na unapređenju evropskih integracija za sve zemlje Zapadnog Balkana i na jačanju reformi koje su dio procesa pridruživanja.

"Istovremeno, naglašavamo našim partnerima iz EU značaj da vrata Evrope ostanu otvorena, jer je to najvažniji podsticaj koji stvara političku volju za izuzetno značajne, ali ponekad i teške reforme. Sjeverna Makedonija i Albanija su sprovele važne reforme i obje zemlje zaslužuju da napreduju u procesu pridruživanja. Iskorak u tom smislu bio bi važan dokaz regionu da teški kompromisi omogućavaju bolju budućnost", poručio je Eskobar.

Kako je ukazao, nasuprot tome, upozorenje SAD stranama koje ispoljavaju koruptivnim, destabilizujućim ili antidemokratskim ponašanjem je jasno, ukazavši da će biti posljedica.

"U decembru smo koristili ovlašćenja Akta magnitski protiv organizovane kriminalne grupe koja djeluje u regionu. U januaru je sankcionisan Milorad Dodik zbog koruptivnog i destabilizirajućeg ponašanja, kao i televizijska stanica pod njegovom kontrolom", rekao je izaslanik američke administracije za Zapadni Balkan.

Istakao je da će SAD nastaviti da koriste sva raspoloživa sredstva kako bi strane koje blokiraju napredak regiona zarad sopstvene dobiti odgovarali.

"Regionalni napredak takođe ugrožavaju štetni spoljnopolitički i ekonomski uticaji Rusije i Kine. Rusija koristi svoju ulogu snabdjevača energijom da bi primorala političare, podstakla korupciju i zaustavila potencijal razvoja. Takođe podržava etnonacionalizam koji dijeli i odvlači pažnju od bolje budućnosti. Narodna Republika Kina proširuje prisustvo izgradnjom infrastrukture kroz netransparentne i kredite i takozvane investicije. Promovisanje transparentnog upravljanja, ljudskih prava i međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima ostaće osnovni princip našeg angažovanja protiv destabilizujućih aktivnosti na Zapadnom Balkanu", ukazao je Eskobar.

Američki zvaničnik prenio je da su u pojedinim zemljama uočeni ozbiljni napori za jačanje demokratskih institucija i borbu protiv korupcije.

Međutim, podvukao je da to nije slučaj u svim zemljama - u kojima je zabilježeno nazadovanje.

"U Bosni i Hercegovini, tekuća politička kriza i endemska korupcija šteti njenim građanima i ugrožavaju regionalnu stabilnost, njen evroatlatnski put, putanju i napredak postignut nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nastavljamo jasno da stavljamo do znanja svim liderima da su smirivanje retorike i rješavanje pitanja razlika kroz uspostavljene ustavne procese - jedini održivi put ka demokratskoj, evropskoj budućnosti. Zajedno sa našim evropskim partnerima i lokalnim akterima angažovani smo kako bismo napredovali na putu od Dejtona do Brisela, uključujući i reforme od kojih će svi građani imati koristi. Potreba za dijalogom, kompromisom i reformama važi za čitav region", ukazao je Eskobar.

Američki zvaničnik je u izlaganju je precizirao da SAD nastavljaju da grade snažne ekonomske veze sa područjem Zapadnog Balkana.

"U protekloj godini pokrenuli smo ekonomski dijalog SAD i Crne Gore, ojačali evropsku energetsku bezbjednost kroz projekte u Albaniji i Hrvatskoj i imali značajna ulaganja američkih firmi u Srbiji. Naši partneri na Zapadnom Balkanu su spremni za integraciju sa jedinstvenim tržištem EU, a mi nastavljamo da ih podržavamo. Regionalne inicijative kao što su Zajedničko regionalno tržište EU, Otvoreni Balkan i Zelena agenda pokazuju da su dublja ekonomska integracija i saradnja neophodni za održivi rast i članstvo u EU", smatra Eskobar.

Takođe, uvjeren je da postoje kako se izrazio, znatne mogućnosti za američka preduzeća - za šta je potrebno jačanje vladavina zakona, borba protiv korupcije i povećanje transparentnosti.

"Neophodne reforme će doprinijeti napretku, pružiti prioritet održivim investicijama i čistoj energiji i zaustaviti odliv građana. To će uticati na smanjenje politički vođenih ulaganja spoljnih aktera i izgraditi temelje za dobrosusjedske odnose i stabilnu upravu. Indikatori napretka ka evropskim integracijama Zapadnog Balkana uključuju dublju regionalnu saradnju i rastući demokratski i ekonomski razvoj", rekao je Eskobar tokom pretresa.

"Evropa, slobodna, cjelovita, prosperitetna i u miru – je u vitalnom interesu SAD i u osnovi naše politike", ustvrdio je Eskobar - uz napomenu da je Zapadni Balkan u središtu te vizije - iako je, kako kaže, njegov potencijal neispunjen.

"Bajdenova administracija svjesna je tog izazova i privržena je tom regionu, koji je istorijski, politički, kulturni i geografski nedjeljiv dio Evrope. Naš dugogodišnji diplomatski angažman podržava punu integraciju Zapadnog Balkana u evroatlantske strukture. Snažniji Balkan, integrisan u jaču Evropu, čini jače Transatlantsko partnerstvo", ukazao je zamjenik američkog državnog sekretara.

Kako je istakao u tom cilju SAD nastavljaju da produbljuju dugogodišnja partnerstva u regionu.

"Samo u proteklih nekoliko mjeseci smo proslavili 140 godina diplomatskih odnosa sa Srbijom i održali prve bilateralne odbrambene konsultacije u posljednjih pet godina, objavio osnivanje Štaba snaga za specijalne operacije u Albaniji, pozdravio hrvatsko učešće u u programu ukidanja viza za proširenje putovanja i trgovine. U značajnoj mjeri se oslanjao na naše partnere na Kosovu, u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji u okviru potrebe da privremeno prihvatimo hiljade evakuisanoh građana Avganistana", poručio je u svom izlaganju u Senatu Gabrijel Eskobar.

Bonus video: