Bečić: Propala navodna većina od 49 poslanika za manjinsku vladu

"Onemogućili smo ih da u februaru, po brzoj proceduri, izaberu antidemokratsku vladu. To ne mogu sad sprovesti po kratkom naumu. Sad je sva moć u rukama potpredsjednika Skupštine Bulajića", rekao je, između ostalog, lider Demokrata

130847 pregleda 425 reakcija 305 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Boris Pejović
Sa protesta, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.02.2022. 21:42h

U Podgorici je večeras održan novi protest protiv najave formiranja manjinske vlade.

Protestu je, prema procjeni reportera "Vijesti" s terena, prisustvovalo više hiljada građana.

Oni su se oko 18 časova okupili prekoputa Hrama Hristovog vaskrsenja, a onda su nakon obraćanja lidera Demokratske Crne Gore Alekse Bečića, potpredsjednika te partije Danila Šaranovića, maturanta podgoričke Ekonomske škole Mitra Paunovića i magistranta Filozofskog fakulteta Marka Popovića prošetali dijelom grada preko Morače.

Ponovo su došli do Hrama, gdje se večerašnji protest i završio.

Šaranović je najavio novo okupljanje u Podgorici za sljedeću srijedu.

Bečić je tokom obraćanja okupljenima poručio da je navodna većina od 49 poslanika za formiranje manjinske vlade - propala.

"Tamo gdje ne stanuje volja naroda, stanuju korupcija i kriminal... Crna Gora nikad više ne smije da živi u podjelama. Potrebni su joj pomirenje, sloga, ekonomski prosperitet... Hvala vam što ste veličanstvenim skupovima doveli do toga da poremetimo planove onih koji su krenuli izdajničkim putem i omogućili da ostvarimo nekoliko pobjeda. Onemogućili smo ih da u februaru, po brzoj proceduri, izaberu antidemokratsku vladu. To ne mogu sad sprovesti po kratkom naumu. Sad je sva moć u rukama potpredsjednika Skupštine Strahinje Bulajića. Drugo, nema odgađanja (lokalnih) izbora. Idemo 27. marta na izbore u Beranama i Ulcinju, a krajem maja u Podgorici i petnaestak drugih opština. Vidjeće tada šta je narodna volja. Svjedočićemo najvećoj pobjedi narodne volje. Treća stvar je to što je Demokratska partija socijalista (DPS) nakon 17 godina otišala u opoziciju na Cetinju", istakao je Bečić.

Bečić
Bečićfoto: Nikola Dragaš

Bečić je naveo da građani ne žele DPS i povratak u neslobodu, te da im je dosta "antidemokratskog sistema vladanja".

"Zato su ovo velike i značajne pobjede. Imamo još jednu - sad je svima jasno, nakon posljednjih izjava i nezadovoljstva članstva pojedinih partija, da je navodna većina od 49 poslanika za novu manjinsku vladu - propala. Pitanje je imaju li više četrdeset jednog, a kamoli 49 poslanika. Zato moramo da nastavimo još odlučnije, masovnije i energičnije".

Istakao je da iza sebe ima ujedinjenu Crnu Goru i ljude svih vjera i nacija.

"Puno mi je srce što sam prepoznao čak i one kojima su ovo prvi protesti, a koji možda nisu glasali ni za jednu od pobjedničkih koalicija. Crna Gora je naša majka, nemamo rezervnu zemlju. Jedina podjela koje treba da postoji je na funkcionere koji su sluge naroda i one koje daju državna sredstva privilegovanim pojedincima. Služimo samo Crnoj Gori. Možda nismo mnogo omiljeni u nekim regionalnim centrima moći. Nećemo služiti Beogradu, Zagrebu, Sarajevu i Tirani, već samo Crnoj Gori. Sluga mogu biti samo narodu Crne Gore. Nikom drugom ništa ne dugujem. Sa svima možemo da budemo partneri, ali mene obavezuje samo volja naroda Crne Gore", podvukao je Bečić.

On je najavio nove proteste.

"Čujete da su problem svađe. Bilo je svađa i prije 30. avgusta 2020. godine, pa nije bio problem da nakon toga formiramo vlast, jer su svi rekli - ne s DPS-om. Rekao sam da sam spreman da se izvinim i sve oprostim samo ako kažu da neće s DPS-om. Ali nisu htjeli da kažu. To je jedina linija razdvajnaja - na one koji žele da tvore parlamentarnu većinu s DPS-om i na one koje neće. Biće im sve složenija situacija jer će se narod sve više buniti. Znam da su očekivali da će brzinski realizovati ovaj plan. Ali vi ste pokazali da nema prepreke i novca koji nas i vas može kupiti. Nastavljam - za vikend, u subotu u 18 sati, u Nikšiću. Srijeda u 18 časova opet u Podgorici. Ustaj Crna Goro, jer nikad nisi poklekla. Odbrani izbornu volju, da ne pobijede kriminal i korupcija".

Okupljeni građani su skandirali "Aleksa, Aleksa".

Funkcioner i poslanik Demokrata Šaranović je poručio da je miran jer zna da svi zajedno neće dozvoliti prekrajanje izborne volje.

Tada je pozvao građane da krenu u mirnu šetnju.

Bakljada je priređena dok je kolona šetala Ulicom 13. jula.

Šaranović je ranije u svom obraćanju poručio da nema prekrajanja izborne volje, izdaje i vlade "na daljinsko upravljanje DPS-a".

"Dobro veče slobodarska Crno Goro. Nakon veličanstvenog protesta prošle srijede, pa protesta u Kolašinu i Pljevljima, hvala vam što ste došli i večeras", istakao je Šaranović.

Maturant Ekonomske škole iz Podgorice, Mitar Paunović, poručio je da je "pravo vrijeme da ja i cijela moja generacija dignemo glas i ne dozvolimo ono što se dešava".

"A dešava se ono što na kocku stavlja cijelu našu budućnost. Večeras branimo pravo svih građana da ih zastupaju platforme za koje su glasali, a ne platforme protiv kojih su glasali. Evropska vrijednost nije rješavanje političke krize na tajnim sastancima, mimo očiju javnosti. Nemojmo onima koji ovdje nisu s nama uputiti bilo koju ružnu riječ, jer će i oni shvatiti da su ovo vrijednosti koje će pobijediti. Građani žele raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora", istakao je Paunović.

Magistrant Filozofskog fakulteta, Marko Popović, kazao je da su se okupili ne da bi branili fotelje, već zbog budućnosti omladine.

"Svi mi vodimo možda najbitniju utakmicu u istoriji Crne Gore. Naša zemlja zaslužuje bolju budućnost. Crna Gora može i mora biti bolja", rekao je Popović.

Okupljeni su skandirali "Ditane lopove" i "Uzeo si pare Dritane".

Okupljeni su nosili državne zastave Crne Gore, Kraljevine Crne Gore, Sandžaka, crkvene zastave, zastavu Evropske unije (EU)...

Na skupu su, osim Bečića i Šaranovića, bili i drugi funkcioneri Demokratske Crne Gore - Momo Koprivica, Vladimir Martinović, Danilo Mrvaljević, Mijo Martinović, Zdenka Popović...

Prisustvovao je i lider i poslanik Prave Crne Gore, Marko Milačić.

Na protestu su bili i ministri finansija i ekonomskog razvoja, Milojko Spajić i Jakov Milatović.

Organizovanjem protesta prekršene su mjere donijete u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

Mjerama je između ostalog predviđeno i nošenje maske na otvorenom prostoru kada nije moguće održavati fizičku distancu od najmanje dva metra.

Bonus video: