Carević smijenio Bulatovića po zakonu

Upravni sud odbacio tužbu nekadašnjeg potpredsjednika Opštine Budva. Njegova smjena bila je uvod u krizu koja se završila lokalnim udarom, upadom inspekcije i brutalnom primjenom sile nad građanima

16552 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Upravni sud Crne Gore odbacio je tužbu nekadašnjeg potpredsjdnika Opštine Budva i lidera Crnogorske Vladimira Bulatovića koji je tražio da se poništi rješenje gradonačelnika Marka Carevića iz aprila 2020. kada ga je smijenio sa te funkcije.

To piše u presudi u koju su “Vijesti” imale uvid.

Odluka Carevića da smijeni Bulatovića bila je ujedno uvod u jednu od najvećih političkih kriza u Budvi, koja se završila lokalnim državnim udarom, upadom inspekcije i brutalnom primjenom sile nad građanima i nelegalnom smjenom tadašnje opštinske vlasti DF - Demokrate.

”Tužba se odbija. Svaka stranka snosi svoje troškove spora”, piše u presudi i navodi da je Bulatović tražio da se poništi rješenje od 27. aprila 2020, smatrajući da rješenje o njegovom razrješenju nije moglo da bude donijeto, a da prethodno to ne učini Skupština opštine, koja ga je i izabrala za potpredsjednika.

Carević je tada smijenio Bulatovića, a otkaze su dobili i ostali funkcioneri Cnogorske. Ta partija je tada najavila da će zatražiti smjenu Carevića, a za to je imala podršku nezavisnog odbornika Stevana Džakovića, da bi se ubrzo njihovoj inicijativi priključili i odbornici DPS-a i SD-a.

U rješenju o razrješenju Carević je naveo da je Bulatović punih godinu i četiri mjeseca vršio dužnost zamjenika gradonačelnika, iako mu je mandat prestao još u januaru 2019, kada je gradonačelnik Dragan Krapović podnio ostavku

”Rješenjem od 27. aprila Vladimir Bulatović je razriješen funkcije potpredsjednika Opštine zbog prestanka mandata predsjednika Opštine podnošenjem ostavke. Rješenjem predsjednika Opštine Budva Dragana Krapovića od 25. jula 2018. imenovan je Bulatović za potpredsjednika Opštine. Zaključkom Skupštine opštine od 4. janura 2019. konstatovan je prestanak funkcije predsjednika Opštine Dragana Krapovića, koji je podnio ostavku. Tačkom 2 citiranog zaključka propisano je da Draganu Krapoviću funkcija prestaje momentom konstatovanja ostavke”, naveo je Carević.

Kako je pojasnio, prema Zakonu o lokalnoj samoupravi i Statutu Opštine mandat potpredsjedniku traje koliko i predsjedniku.

”Znači, danom prestanka funkcije Krapoviću prestala je i funkcija potpredsjednicima, čime je na dan 4. januara 2019. shodno imperativnim zakonskim normama, odnosno po sili zakona, prestala funkcija potpredsjedniku Opštine Vladimiru Bulatoviću”, pojasnio je Carević.

Nakon što je smijenio Bulatovića, Carević je tada uputio urgentan dopis Sekretarijatu za zaštitu imovine da pred nadležnim sudom pokrene tužbu za naknadu štete zbog neosnovanog bogaćenja protiv smijenjenog potpredsjednika Opštine za povraćaj 15 plata.

Mjesečna neto zarada Bulatovića bula je 1.325 eura, a tužbom, kako se navodi, tražiće se povraćaj bruto iznosa sa pripadajućim porezim i doprinosom, pa će ukupna suma iznositi oko 30 hiljada eura.

”Imajući u vidu navedene zakonske norme, kao i činjenicu da je Bulatović trebalo da bude razriješen funkcije 4. januara 2019, proizlazi da je do trenutka razrješenja 27. aprila ove godine on nezakonito obavljao funkciju, neophodno je pred nadležnim sudom pokrenuti tužbu za naknadu štete zbog neosnovanog bogaćenja, odnosno sticanja bez osnova. U tom smislu potrebno je da tužbeni zahtjev sadrži naknadu za 15 mjesečnih primanja u bruto iznosu, kao i pripadajućih poreza i doprinosa. U cilju pripreme tužbenog zahtjeva neophodno je u saradnji sa Sekretarijatom za finansije utvrditi vrijednost tužbenog zahtjeva po osnovu analitičkih kartica i izvodima o isplatama mjesečnih zarada za sporni period”, naglasio je tada Carević.

Bulatović je odmah nakon smjene poručio da što se tiče njegovog angažmana, imenovanje su potvrdili odbornici u SO Budva i samo oni mogu da ga razriješe.

”Njihovu odluku, koja predstavlja glas naroda je jedino što uvažavam”, kazao je Bulatović.

On je tada poručio i da će Carević na prvoj narednoj sjednici Skupštine opštine biti razriješen.

Uslijedila je čuvena sjednica u kongresnoj Sali Turističkog naselja “Slovenska plaža”, na kojoj je nova odbornička većina uz podršku nekadašnjeg odbornika Pokreta za promjene Stevana Džakovića smijenila prvo Carevića, a potom Krsta Radovića, te imenovala Bulatovića za vd predsjednika Opštine.

Specijalci ga spasili linča

Bulatović je umalo linčovan 24. juna 2020, kada je pokušao da izađe iz zgrade Opštine koju je opkolilo nekoliko stotina građana pristalica oborene opštinske uprave predvođene Demokrata i DF-om.

On je tada uz jaku policijsku pratnju napustio zgradu Opštine na sporedni ulaz, dok su ga ih građani gađali jajima i pljuvali.

Bulatovića su specijalci tada uveli u zgradu stanice policije, koju su opkolili građani, a tada je uslijedila i upotreba suzavca, što je bio okidač za dvomjesečne proteste.

Nova gradska uprava je obećala da će podnijeti krivične prijave protiv svih aktera nasilne smjene vlasti, ali to do sada nije učinjeno. Obećano je da će to biti urađeno kada bude konstituisano novo tužilaštvo.

Bonus video: