Tivćani na birališta izlaze krajem maja?

Skupštini Opštine Tivat je dat posljednji rok od 10 dana od dana objavljivanja ove odluke u Službenom listu Crne Gore, da održi sjednicu i obezbijedi vršenje svoje zakonom previđene funkcije

12895 pregleda 8 komentar(a)
Sa jedne od sjednica SO Tivat, Foto: Siniša Luković
Sa jedne od sjednica SO Tivat, Foto: Siniša Luković

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila Odluku o upozorenju Opštine Tivat kojom je lokalnu upravu tog grada upozorila da je ova dužna da vrši svoju zakonodavnu funkiju, odnosno da obezbijedi rad lokalnog parlamenta.

Prema nezvaničnim informacijama „Vijesti“ jer Odluka o upozorenju nije danas objavljena na sajtu Vlade zajedno sa ostalim materijalima koji su bili na dnevnom redu jučerašnje sjednice, Skupštini Opštine Tivat je dat posljednji rok od 10 dana od dana objavljivanja ove odluke u Službenom listu Crne Gore, da održi sjednicu i obezbijedi vršenje svoje zakonom previđene funkcije.

Ukoliko se to ne desi, Vlada će odmah potom, po članu 185 Zakona o lokalnoj samoupravi, donijeti odluku o raspuštanju aktuelnog saziva SO Tivat.

Predsjednik države po članu 37 istog zakona, dužan je da narednog dana od dana stupanja na snagu odluke o raspuštanju SO, raspiše lokalne izbore u Tivtu.

Ovakav redosljed poteza i vremenski rokovi iz jučerašnje odluke Vlade, obezbjeđuju da se vanredni lokalni izbori u Tivtu održe krajem maja mjeseca, zajedno sa redovnim lokalnim izborima koji će tada biti u više crnogorskih gradova.

Nakon raspuštanja SO, po zakonu, ulogu lokalnog parlamenta do održavanja izbora i konstutuisanja novog saziva Skupštine Opštine, obavljaće tročlani Odbor povjerenika kojeg će imenovati Vlada. To znači da povjerenici vrše zakonodavnu funkciju i donose sve odluke iz nadležnosti lokalnog pralamenta, dok izvšna lokalna vlast administracije gradonačelnika Željka Komnenovića (NP) nastavlja da nesmetano funkcioniše do izbora.

SO Tivat inače, posljednju sjednicu održala je još krajem juna prošle godine, a od septembra do prije nekoliko dana bilo je ukupno još šest neuspjelih pokušaja predsjednika SO Andrije Petkovića (BF) da sazove i održi 11. redovnu sjendicu lokalnog pralamenta.

On i manjinska lokalna vlast koalicije građanskih listi Narod Pobjeđuje, Bokeški Forum i „Goran Božović-časno i odgovorno za bolji Tivat“ u tome nisu uspjeli jer su ih opozicione partije DPS, SD i HGI, kao i SDP koja je u septembru povukla parlamentarnu podršku koju je do tada davala manjinskoj vlasti građanskih listi, bojkotom rada parlameneta, ostavljali bez kvoruma i mogućnosti da SO održava sjednice.

Iako je koalicija NP-BF-GB predložila da se na posljednjem pokušaju održavanja 11. sjednice SO Tivat 10.februara usvoji odluka o skraćenju mandata aktuelnom sazivu kao uvod u vanredne lokalne izbore, njenih 16 odbornika to nije moglo da uradi, jer 16 odbornika opozicije i SDP-a opet nije došlo na sjednicu i ponovno je ostavilo lokalni parlament bez kvoruma za rad.

Bonus video: