Milačić Bulajiću: Odlaganjem sjednice Skupštine sačuvati izbornu volju

“Tako je Aleksa Bečić na mjestu predsjednika Skupštine više puta legitimno odlagao sjednice Skupštine u različitim vremenskim razmacima, a konkretno dok je trajao bojkot DF-a odlaganje je trajalo više mjeseci, dok DF nije dao saglasnost”, kazao je poslanik Prave Crne Gore

11934 pregleda 60 reakcija 59 komentar(a)
Foto: Prava Crna Gora
Foto: Prava Crna Gora

Poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić uputio je zvanično pismo vršiocu dužnosti predsjednika Skupštine gospodinu Strahinji Bulajiću da svojim odlaganjem sjednice Skupštine u cilju postizanja dogovora većine od 41 poslanika, doprinese borbi protiv izdaje izborne volje građana i da direktno spriječi izdaju.

Milačić podsjeća da rad Skupštine ulazi u redovno proljećnje zasijedanje od 1. marta do kraja jula, te da je to zakazivanje sjednice prenijeto isključivo na vršioca dužnosti predsjednika Skupštine.

“Kako je Poslovnikom propisano da se predsjednik Skupštine u slučaju razrješenja prethodnog bira na prvoj sljedećoj sjednici, a da je očigledno tema iste sjednice koju bi Vi zakazali i izbor nove Vlade glasovima opozicije na čelu sa DPS-om koji makar formalno, ne učestvuje u koaliciji skupštinske većine, to nema legitimnog opravdanja za zakazivanje prve sjednice u proljećnjem zasijedanju u ovom trenutku”, kaže Milačić.

On navodi da dosadašnja praksa ovog skupštinskog saziva, a koja proizilazi iz dobre parlamentarne prakse u drugim razvijenim parlamentarnim demokratijama, bila je da se sjednice ne zakazuju sve dok politička koalicija parlamentarne većine ne postigne saglasnost.

“Tako je Aleksa Bečić na mjestu predsjednika Skupštine više puta legitimno odlagao sjednice Skupštine u različitim vremenskim razmacima, a konkretno dok je trajao bojkot DF-a odlaganje je trajalo više mjeseci, dok DF nije dao saglasnost”, kazao je on.

Podsjetio je Bulajića da ni URA, ni SNP do sada, makar formalno, nisu proglasili političku koaliciju sa DPS-om i opozicijom, bez obzira što su vodili sličnu politiku zadnjih nekoliko mjeseci koja je rezultirala rušenjem Vlade i razrješenjem predsjednika Skupštine, a to znači da je za zakazivanje sjednice Skupštine potrebna saglasnost svih 41 poslanika konstituenata političke koalicije vladajuće većine.

“Ukoliko URA i SNP i formalno proglase koaliciju sa DPS-om i opozicijom, to bi nas natjeralo na posebno razmatranje ovih činjenica, ali kod postojećih uslova ne postoje legitimni razlozi za zakazivanje sjednice. Gospodine Bulajiću, pozivam Vas kao jednog od najčestitijih ljudi crnogorskog parlamenta i osvjedočenog borca za demokratiju i smjenu DPS-a, da svojim odlaganjem sjednice Skupštine u cilju postizanja dogovora većine od 41 poslanika, formirane nakon 30.avgusta, ključno doprinesete borbi protiv izdaje izborne volje građana i da direktno spriječite takvu izdaju”, kazao je on.

Dodao je da je rok za određivanje mandatara od 30 dana započet rušenjem Vlade i da on uskoro ističe, a da je rok od 90 dana za sastavljanje nove Vlade kraći od trajanja proljećnjeg zasijedanja Skupštine (oko 150 dana), to bi legitimno odlaganje sjednice u odgovarajućem roku vodilo direktno u zakazivanje vanrednih parlamentarnih izbora, ukoliko se u tom roku ne bi postigao bolji dogovor većine od 41 poslanika 30. avgusta.

“Svima je jasno da je ideja političkih snaga koje u Skupštini rukovode izdajom volje građana bila da u kratkom roku ne samo sruše bivšeg predsjednika Skupštine Aleksu Bečića, već da na njegovo mjesto dovedu predsjednika Skupštine koji će svojim radom omogućiti sprovođenje izdaje izborne volje, i da je Vaše predsjedavanje u ovom trenutku, odnosno neizvjesnost zakazivanja sjednice koja je u Vašoj inokosnoj nadležnosti, ključni problem tog plana”, navodi se u saopštenju.

Bonus video: