Đukanović: Najrealnije da će se postići konsenzus oko manjinske vlade

“Dakle, da li će to biti manjinska vlada sa mandatom od godinu ili druga koja bi mogla potrajati duže, pa i do kraja mandata ovog saziva parlamenta, vidjećemo iz sadržaja razgovora koji se upravo vode”, kazao je Đukanović

54112 pregleda 139 reakcija 128 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da mu u ovom trenutku najrealnije djeluje da će se postići nužni konsenzus oko manjinske vlade.

Istakao je i da očekuje finalne informacije o ishodu pregovora u vezi formiranja manjinske Vlade.

“Dakle, da li će to biti manjinska vlada sa mandatom od godinu ili druga koja bi mogla potrajati duže, pa i do kraja mandata ovog saziva parlamenta, vidjećemo iz sadržaja razgovora koji se upravo vode”, kazao je Đukanović novinarima u Briselu.

Istakao je i da ukoliko ne bude saglasnosti oko manjinske vlade postoje druge opcije.

“Za mene je uvijek prvo pitanje organizovanja prijevremenih parlamentarnih izbora, a ako ni to ne bude rješenje, ulazi se u scenario neke prelazne, tehničke vlade koja bi značila da sve parlamentarne partije imaju predstavnike u njoj. Ta vlada ima samo jedan zadatak, da ažurira izborno zakonodavstvo, usaglasi ga sa preporukama OEBS, ODIR i Savjeta Evrope i da u najkraćem vremenu dođemo do parlamentarnih izbora”, saopštio je Đukanović.

“Izrazio sam očekivanje da bi Crna Gora u vrlo dogledno vrijeme mogla dobiti novu vladu i da će ta vlada biti promoter politike EU integracija Crne Gore. Dakle, to će biti politika kontinuiteta sa strateškim kursom kojim se Crna Gora kreće prethodnih 25 godina. Čak ni ovaj prethodni eksperiment jednogodišnji, ili nešto duže od toga sa vladom koja je nedavno izgubila povjerenje u parlamentu, nije mogao da dovede u pitanju takvu stratešku orjentaciju Crne Gore, a o tome najbolje svjedoči i podrške javnosti koja je i prema posljednjem istraživanju oko 75 odsto onih građana koji Crnu Goru u bliskoj budućnosti vide kao članicu EU”, kazao je Đukanović.

Navodi i da je u Briselu detaljnije razgovarao o presjeku pregovaračkog procesa između Crne Gore i EU.

“Najavio sam da će prvi prioritet ukupne vlasti u Crnoj Gori u narednom periodu biti deblokada tog zastoja koji se uglavnom vezuje za pregovaračko Poglavlje 23, sa ciljem da se nakon toga intenzivira pregovarački proces, proces zatvaranja pregovaračkih poglavlja i na taj način stvore pretpostavke za dogledno ostvarivanje našeg cilja, a to je članstvo Crne Gore u EU”, poručio je Đukanović.

Navodi i da je važno doći do rješenja oko kojeg je moguć konsenzus, da bi se što brže konsolidovala izvršna vlast i stvorili uslovi da se zemlja usresredi na političke prioritete, od kojih je prvi upravo deblokada pregovaračkog procesa sa EU.

“Očekujem finalne informacije o sadržini sadašnjih razgovora među potencijalnim akterima manjinske vlade, da bih onda mogao stupiti na scenu i organizovati pregovore sa svim parlamentarnim strankama da testiramo to, ali i druga rješenja koja bi vodila do izlaska iz institucionalne krize”, rekao je Đukanović, a prenosi Gradski portal.

Bonus video: