Sanino: Za EU važna činjenica da Crna Gora ostaje na evropskom kursu

„Ovo je turbulentno vrijeme i potrebni su nam prijatelji i saveznici, i u tom smislu mislim da će naša saradnja biti jaka i otvorena“

2563 pregleda 4 komentar(a)
Đukanović i Sanino, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Đukanović i Sanino, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Za Evropsku uniju (EU) važna je činjenica da Crna Gora ostaje na evropskom kursu, kazao je generalni sekretar Evropske službe za vanjske poslove Stefano Sanino na sastanku sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem.

Kako je saopšteno iz Službe za informisanje predsjednika, Sanino je istakao da nemaju nikakav problem i da će bez oklijevanja raditi sa novom vladom koja je na evropskom kursu.

„Naglasio je da je za EU važna činjenica da Crna Gora ostaje na evropskom kursu i da će biti više nego zadovoljni da sarađuju sa vladom koja će biti evropska i posvećena reformama“, kaže se u saopštenju.

On je, kako je saopšteno, naglasio da su EU potrebne države na Zapadnom Balkanu koje su konstruktivne i rade sa Unijom.

„Ovo je turbulentno vrijeme i potrebni su nam prijatelji i saveznici, i u tom smislu mislim da će naša saradnja biti jaka i otvorena“, kazao je Sanino.

Sanino je dodao da je u kontekstu komplikovanih prilika u regionu još važnije da Crna Gora nastavi da predstavlja element mira i stabilnosti.

„Mi svi računamo na Vašu mudrost da se dotle dođe“, rekao je Sanino.

Đukanović je naveo da nakon promjene vlasti na izborima 2020, koja je, kako je rekao, bila očekivana i neminovna kao dio demokratskog zrijevanja društva, Crna Gora uprkos problemima u kohabitaciji nije iskliznula sa strateškog kolosjeka EU.

On je istakao da očekuje da će zemlja dobiti novu vladu koja će biti mnogo više usresređena na pregovarački proces, što je apslolutni prioritet za novu izvršnu vlast.

„Istakao je da uprkos kontroverzama na unutrašnjem planu, budućnost vidi optimistično i da će Crna Gora ostati stabilna država i dobar promoter evropskih vrijednosti“, navodi se u saopštenju.

Đukanović je, kako je saopšteno, podijelio zabrinutost zbog pogoršanja situacije u regionu.

On je ocijenio da ne bi bilo dobro da se dublje tone u temu bezbjednosti, već je kapitalno važno da se Zapadni Balkan vrati na teren reformi i integracije uz zajednički napor Brisela i proevropskih snaga država regiona.

„U Crnoj Gori imate nepokolebljivog saveznika na ovu temu“, poručio je Đukanović.

Bonus video: