Marković priziva izlazak na ulice

Abazović smatra da premijer odbija dijalog jer se, kako tvrdi, ne pita o najvažnijim političkim temama unutar DPS-a...
92 pregleda 35 komentar(a)
Dritan Abazović, Aleksa Bečić, Foto: Savo Prelević
Dritan Abazović, Aleksa Bečić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.10.2017. 05:44h

Uporno odbijanje premijera Duška Markovića da rješava političku krizu za pregovaračkim stolom, moglo bi izazvati nestabilnost u Crnoj Gori i izlazak građana na ulice, tvrde u tzv. građanskoj opoziciji.

Marković je izjavio da je spreman da u institucijama sistema razgovara sa opozicijom o rješavanju političke krize, ali da to neće činiti “ni za kakvim stolovima”. On je pozvao opoziciju da se priključi Radnoj grupi za implementaciju preporuka OEBS-a, navodeći da neće razgovarati sa funkcinerima Demokratskog fronta optuženim za pokušaj terorizma i za pranje novca.

“Markovićeva izjava da se kriza neće rješavati za stolom, dakle u dijalogu, što je jedina praksa u demokratskim državama, se može tumačiti kao poziv na alternativu ulice. To govori o interesu da se vlast održi proizvodnjom nestabilnosti, da bi u zagrljaju sa kriminogenim grupama navodno opet spašavala državu”, navode u Demosu.

Komentarišući zahtjeve opozicije da se odredi datum ponovljenih parlamentarnih izbora, Marković je “Pobjedi” rekao da je vlast spremna da razgovara “ako se opozicija dozove pameti”, navodeći da nikoga neće zvati za sto.

Član predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) Bojan Zeković smatra da premijer ne smije da počne dijalog zbog uticaja predsjednika DPS-a Mila Đukanovića.

“ O razmjerama zarobljenosti države najbolje govori disciplinovanje premijera kome se čak spori pravo da vodi neophodni dijalog sa opozicijom, na šta on nažalost pristaje iako je pokušavao da odbije namijenjenu mu ulogu. Dijalog o rješavanju duboke poltičke, ekonomske i socijalne krize je neminovnost”, tvrdi Zeković.

Komentarišući Markovićevu tvrdnju da lider Demokrata Aleksa Bečić mora imati kućno vaspitanje da bi sjedio za njegovim stolom i da mladost ne može biti opravdanje za nevaspitanje, iz Demokrata su kazali da nikada ne bi sjeli za sto sa premijerom jer pripadaju različitim svjetovima. Oni su pitali premijera da li je kućno vaspitanje "pozivanje neistomišljenika da zaobilaze tvoj kućni prag ili prijetnje poslanicima samo zato što ne misle kao premijer”.

“Kakvo je to kućno vaspitanje koje dozvoljava da kradeš sopstveni narod i da kriješ istinu o ubicama? Da kriješ istinu o prebijanju Mija Martinovića? Da sjediš sa šefom Organizovane kriminalne grupe Budva Svetozarom Marovićem kojeg priznaješ i za svog šefa”, navode Demokrate.

Abazović: Možda premijera do proljeća “puste niz vodu”

Predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović smatra da premijer odbija dijalog jer se, kako tvrdi, ne pita o najvažnijim političkim temama unutar DPS-a, već o svemu odlučije njegov šef”. On je pozvao Markovića da više ne poziva opoziciju na razgovore.

“Neka snagu preusmjeri na dodatno zaduživanje države ili neka krene da traži petlju za autoput. Dijalog u institucijama neka vodi sa Ivanom Brajovićem i ostalim “pripejd poslanicima” i neka im na sto stavi novac kako bi lakše došli do kompromisa, kao kod Zakona o planiranju”, kazao je on, navodeći da se opozicija neće vraćati u “Sinđelićeve institucije dok se ne dobije datum izbora”. “Marković će biti upamćen kao krnji premijer, sa krnjom Vladom u krnjem parlamentu, a čiji uzurpirani mandat prolazi u najvećoj političkoj blokadi. Ovo je dovoljna referenca da ga od proljeća puste niz vodu, kao i njegove prethodnike”, kazao je on.

Bonus video: