Zogović da dostavi odluku o izboru

Jedan od kandidata za šefa DIK-a Amer Šukurica kaže da im je uskraćeno pravo na žalbu

5615 pregleda 67 reakcija 3 komentar(a)
Milun Zogović na sjednici Odbora, Foto: BORIS PEJOVIC
Milun Zogović na sjednici Odbora, Foto: BORIS PEJOVIC

Advokat Amer Šukurica, koji je bio jedan od kandidata za funkciju predsjednika Državne izborne komisije (DIK), pozvao je predsjednika Administrativnog odbora Skupštine Miluna Zogovića da dostavi kandidatima odluku o imenovanju predsjednika DIK-a sa obrazloženjem, kako bi bili u mogućnosti da traže pravnu zaštitu pred nadležnim institucijama Crne Gore.

Skupština je, na predlog Administrativnog odbora, početkom decembra za predsjednika DIK-a imenovala dugogodišnjeg samostalnog savjetnika u toj instituciji, Nikolu Mugošu.

Šukurica je kazao da je Administrativni odbor i prema zakonu bio dužan, a to do sada nije učinjeno, da odluku o imenovanju dostavi prijavljenim kandidatima, sa obrazloženjem koji su to razlozi za izbor predsjednika DIK-a, odnosno za odbijanje ostalih.

Tokom izbora Šukurica i Jovan Vojinović nijesu dobili nijedan glas.

Šukurica je podsjetio da se prilikom izbora kandidata odbor nije izjašnjavao za pojedine kandidate i pored činjenice što je predsjednik Administrativnog odbora predlog stavio na glasanje, navodeći da se to odnosilo i na njega. On tvrdi da ni u ovom slučaju Administrativni odbor nije postupao u skladu sa zakonom, zato što prethodno nije donio odluku da se o dva kandidata ne glasa.

Advokat je kazao da Administrativni odbor sa namjerom ne želi da dostavi odluku o imenovanju predsjednika DIK-a, jer su i “oni svjesni da je teško obrazložiti činjenicu da je za predsjednika DIK-a izabran kandidat koji nije ispunjavao uslove propisane javnim konkursom da bude biran na tu značajnu poziciju”.

On navodi da Mugoša ima ukupno devet godina radnog staža a javnim konkursom se tražilo deset godina.

Šukurica je kazao da neće tražiti pravnu zaštitu, uprkos tome što traži dokumenta Odbora: “Jer, kako sam istakao prilikom intervjua, moje prijavljivanje je motivisano moralnom obavezom prema državi da ponudim znanje i iskustvo ukoliko joj je potrebno, ali želim da konačno institucije u ovoj državi postupaju u skladu sa zakonom ukoliko želimo i hoćemo vladavinu prava”.

Bonus video: