SDP: Rusko priznanje nezavisnosti Donjecka i Luganjska direktan atak na suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine

"Ovaj čin će svakako imati ozbiljne posljedice po stabilnost ukupnog međunarodnog poretka, dok će definitivno narušiti odnose između država od kojih dominantno zavisi stabilizacija prilika u ovom regionu, kao i na širem prostoru"

4048 pregleda 43 reakcija 43 komentar(a)
SDP, Foto: SDP
SDP, Foto: SDP

Socijaldemokratska partija (SDP) Crne Gore poručila je da je odluka Ruske Federacije da prizna ukrajinske oblasti Donjeck i Luganjsk kao nezavisne države direktan atak na suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

Ovaj čin, kako navode, predstavlja teško kršenje međunarodnog prava kojim se ozbiljno ugrožavaju brojni diplomatski napori da se riješi konflikt koji opterećuje međunarodne odnose, a posebno odnose dvije zemlje, još od 2014. godine.

"Ovaj čin će svakako imati ozbiljne posljedice po stabilnost ukupnog međunarodnog poretka, dok će definitivno narušiti odnose između država od kojih dominantno zavisi stabilizacija prilika u ovom regionu, kao i na širem prostoru", poručuju u saopštenju.

Zaključuju da država Crna Gora mora do kraja dosljedno slijediti svoju jasno definisanu vanjsku politiku, biti pouzdan i stabilan NATO partner, nastojeći da svojim djelovanjem doprinosi mirnom i održivom rješavanju aktuelnih međunarodnih sporova, uvažavajući osnovne principe u međunarodnim odnosima i nepovredivost suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta.

Bonus video: