Usporavanje mrsi konce novoj većini

Dio stranaka koje traže da se 1. marta bira Bečićev nasljednik, misli da će Bulajić prolongirati održavanje sjednice parlamenta

42106 pregleda 130 reakcija 47 komentar(a)
Ključ u njegovim rukama: Bulajić, Foto: BORIS PEJOVIC
Ključ u njegovim rukama: Bulajić, Foto: BORIS PEJOVIC

Sjednica Skupštine Crne Gore na kojoj bi se birao njen novi predsjednik mogla bi biti tek krajem marta, smatra dio zvaničnika opozicije.

Oni su juče sa kolegama iz koalicija “Crno na bijelo” (CnB) i Socijalističke narodne partije (SNP) tražili da to bude 1. mart - kada počinje redovno zasjedanje Skupštine, ali o tome u Skupštini nije postignuta saglasnost.

Napretka nije bilo ni u pravcu dogovora oko formiranja nove vlade zbog trećeg odlaganja SNP-a da na sjednici Glavnog odbora donese odluku o tome. To je ponovo prolongiralo inicijativu ka predsjedniku države da povjeri mandat za sastav vlade.

Više poslanika juče je nezvanično kazalo “Vijestima” da vjeruje da će predsjedavajući Skupštine Strahinja Bulajić (Demokratski front) prolongirati održavanje sjednice na kojoj bi se izabrao nasljednik Alekse Bečića i usvojile izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi koje je na ponovno odlučivanje Skupštini vratio šef države Milo Đukanović, a kojima bi bili objedinjeni lokalni izbori u više opština.

Po Poslovniku Skupštine, u redovnom zasjedanju koje počinje 1. marta, isključivo od Bulajića zavisi da li će i kad sazivati sjednice.

Protiv predloga opozicije, koalicije “Crno na bijelo” (GP URA i CIVIS) i SNP-a da se 1. marta zakaže sjednica, juče su na Kolegijumu predsjednika Skupštine bili Demokratski front (DF) i Pokret za promjene (PzP).

Kolegijumu je prethodio razgovor parlamentarne većine o mogućim rješenjima krize vlasti, ali ni na jednom sastanku nije bilo predstavnika Demokrata.

“Vijesti” saznaju da se na tom sastanku razgovaralo o tome ima li načina da Demokrate i GP URA prevaziđu trenutne animozitete u međusobnim odnosima, ali i o tome kakve su nadležnosti Bulajića kao predsjedavajućeg i kako bi trebalo da postupa u narednom periodu.

Šef poslaničkog kluba Demokrata Boris Bogdanović, pozvao je prethodno u saopštenju Bulajića da sjednice o izboru predsjednika Skupštine i vlade sazove kada se tri pobjedničke izborne liste obavežu da neće konstituisati parlamentarnu većinu s Demokratskom partijom socijalista (DPS).

Na opstrukciju izbora nove vlasti prethodno je pozivao i lider Demokrata Bečić, koji je saopštio da je “sva moć” u Bulajićevim rukama, ali i čelnik Prave Crne Gore Marko Milačić, koji je tražio od predsjedavajućeg jasne garancije da neće zakazivati sjednicu “bez saglasnosti 41 poslanika parlamentarne većine od 30. avgusta 2020”.

Poslanik DF-a Slaven Radunović​, kazao je juče da Bulajić neće praviti opstrukcije na način da do avgusta ne zakazuje sjednicu parlamenta, kao što, prema njegovim riječima, traže neki poslanici. Dodaje da je siguran da će sjednica biti zakazana u “razumnom roku”.

On je naveo da su se stekli uslovi da DF pokrene proteste “Blokadom protiv izdaje” (blokade saobraćajnica), zato što je među 49 poslanika koji su tražili zakazivanje sjednice za 1. mart, i pet poslanika Socijalističke narodne partije (SNP).

”Oni insistiranjem na zajedništvu s ovim klubovima šalju signal koji nam je sad više nego jasan. Za nas nije isto kad prevjeri GP URA koji je bio na drugoj listi i imao drugo glasačko tijelo, i kad postoji sumnja da će to da uradi SNP, koji je bili član koalicije ‘Za budućnost Crne Gore’”, rekao je on, apelujući na članove Glavnog odbora (GO) SNP-a “da ostanu vjerni onim ljudima koji su ih glasali 30. avgusta”.

Konačni dogovor parlamentarnih aktera o formiranju manjinske vlade, koju je predložila koalicija “Crno na bijelo” (GP URA i CIVIS), kasni jer se čeka odluka GO SNP-a o eventualnoj podršci tom modelu vlasti.

Termin održavanja sjednice GO, kako saznaju “Vijesti”, još nije utvrđen, a ranije je najavljeno da će ona biti održana u drugoj polovini sedmice.

Povezani članci

22. Februar 2022.

Još nema termina sjednice GO SNP-a

Održavanje sjednice GO više puta je odgađano, jer vrh SNP-a ima problem da uvjeri članstvo u to da partija treba da uđe u manjinski aranžman. “Vijesti” su ranije objavile da bi pozicija šefa parlamenta mogla da pripadne SNP-u u slučaju da ta stranka bude dio paketa nove vlasti.

Izvor lista iz vrha SNP-a rekao je nezvanično da očekuje da će GO biti održan do kraja sedmice. “Juče smo raspravljali o modalitetima rješenja krize vlasti - šta je prihvatljivo za SNP, šta je dobro, šta nije... U vrlo ozbiljnom smo razmišljanju, gledamo kako bi koja odluka uticala na naše biračko tijelo”, rečeno je nezvanično “Vijestima”.

Poslanik GP URA Miloš Konatar, rekao je juče da bi mandatar za sastav nove vlade mogao biti poznat krajem ove ili početkom naredne sedmice, i da pregovori o manjinskoj vlasti idu u dobrom pravcu.

”Mislim da je postignuta saglasnost o programskim ciljevima buduće evropske vlade. Sad smo u fazi kad se razgovara o strukturi i sastavu vlade”, rekao je Konatar novinarima nakon kolegijuma. Istakao je da ne očekuje da Bulajić blokira parlament.

Poslanik DPS-a Danijel Živković, rekao je da su inicijatori kolegijuma ocijenili da bi 1. marta trebalo zakazati sjednicu Skupštine i da vjeruje da će Bulajić u narednih nekoliko dana to i učiniti.

Odgovarajući na pitanje šta ako Bulajić to ne učini, on je kazao da vjeruje da će predsjedavajući poštovati demokratske principe i zakazati sjednicu koja će biti održana na Cetinju.

Sjednici kolegijuma, osim Radunovića, Živkovića i Konatara, pristustvovali su i Raško Konjević (Socijaldemokratska partija), Ivan Brajović (Socijaldemokrate), Ervin Ibrahimović (Bošnjačka stranka), Dragan Ivanović (SNP) i Branko Radulović (PZP).

Radunović: Opstrukcije jer neće biti lako u Beranama i Ulcinju

Radunović je ocijenio da DPS i njegov lider Milo Đukanović zahtjevom da se 1. marta glasa o izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi, koje je Đukanović poslanicima vratio kao neustavne, žele da izvrše opstrukciju izbora koji su već raspisani.

“Jer nije lako izaći na izbore ni u Ulicnju, ni u Beranama poslije svega ovoga... Ne znam šta će odlučiti Bulajić, ali siguran sam da ni njemu nije cij da ide naruku DPS-u i satelitima”, istakao je on.

Iz SNP-a su reagovali, navodeći da su principijelni po pitanju objedinjavanja lokalnih izbora, i da ih, u tom smislu, ne zanima politička trgovina.

“Povodom današnjeg glasanja u Skupštini o održavanju lokalnih izbora u jednom danu, podsjećamo da je SNP samo potvrdio svoj principijelan stav. Istine radi, i kad se glasalo o održavanju izbora u Mojkovcu, Petnjici i Cetinju, naši poslanici su, skupa s DF-om i Demokratama, podržali takvu odluku. Dakle, i tada i danas imali smo isti, principijelan i nepromijenjen stav. Držali smo riječ, kao što ćemo to činiti i ubuduće, ne trgujući u političkom i svakom drugom smislu”, poručuju iz SNP-a.

Bonus video: