Mugoša: Neophodno što prije održati sjednicu Parlamenta i usvojiti predloge zakona o smanjenju akciza na gorivo

On podsjeća da je u proteklih godinu i po cijena goriva porasla preko 40 centi po litru, odnosno oko 40% i da je to ogromno povećanje uticalo i na povećanje cijena drugih roba i usluga

7110 pregleda 24 reakcija 24 komentar(a)
Mugoša, Foto: Boris Pejović
Mugoša, Foto: Boris Pejović

Potpredsjednik Socijaldemokrata (SD) i poslanik u crnogorskom parlamentu Boris Mugoša ističe da je u naletu svakodnevnih floskula o narodnoj volji, odnosno o izdaji i prevari, važno napomenuti da su u skupštinskoj proceduri predlozi zakona o smanjenju akciza na gorivo kako bi se korigovale cijene, koje su, kako kaže, nažalost na istorijskom maksimumu i da je potrebno što prije održavanje sjednice Parlamenta na kojoj bi se donijeli navedeni zakoni.

U saopštenju, Mugoša podsjeća da je u proteklih godinu i po cijena goriva porasla preko 40 centi po litru, odnosno oko 40% i da je to ogromno povećanje uticalo i na povećanje cijena drugih roba i usluga. Navodi da akciza i PDV, koji su isključivi prihod države, čine oko 50% aktuelne cijene litra goriva.

On navodi da se najavljuje i predlog zakona o ograničenju cijena životnih namirnica koje su u prethodnih godinu i po porasle do 40%, a u nekim slučajevima i više.

"Iako je navedene zakone trebalo mnogo ranije donijeti, na što je Vladi ukazivano više puta tokom i prethodne godine, svako dalje prolongiranje početka zasijedanja Parlamenta sve više usložnjava standard značajnog broja građana", piše u saopštenju.

Dok se, kako kaže, u Crnoj Gori podstiče institucionalna blokada, odnosno blokada održavanja sjednica Parlamenta, druge zemlje regiona i EU već drugi ili treći put donose mjere kojima se smanjuje cijena goriva i životnih namirnica.

“A kada je u pitanju volja naroda, vjerujem da nema toga u Crnoj Gori ko ne želi da se što prije donesu navedeni zakoni i zaustavi ovaj drastični rast cijena goriva i namirnica”, istakao je Mugoša i u saopštenju zaključio da očekuje što prije održavanje sjednice Parlamenta kako bi se donijeli navedeni zakoni.

Bonus video: