Demokrate: Joković da saopšti kada i koliko puta se sreo sa Đukanovićem

"Neozbiljno je tražiti od gospodina Bogdanovića da objasni građanima zašto nije prisustvovao kolegijumu Skupštine kad je svoje opravdane razloge vrlo jasno i transparentno iznio pred cjelokupnu javnost, prije sastanka Kolegijuma"

17568 pregleda 45 reakcija 32 komentar(a)
Foto: Demokrate
Foto: Demokrate

Demokratska Crna Gora pozvala je poslanika i predsjednika Socijalističke narodne partije (SNP) da saopšti kada i koliko puta se sreo sa predsjednikom Demokratske partije socijalista (DPS) Milom Đukanovićem.

Takođe, Demokrate traže odgovore od SNP-a i da li će formirati parlamentarnu većinu sa DPS-om, kao i koliko mjesta im je obećano u toj "izdajničkoj, budućoj vladi".

Demokrate su reagovale na saopštenje SNP-a u kojem je navedeno da "Demokrate nemaju namjeru da pomognu u rješavanju duboke političke krize, već je svojim potezima još više komplikuju".

"Pozivamo gospodina Jokovića da detaljnije i posvećenije prati dešavanja na političkoj sceni Crne Gore, iako znamo da je zauzet zakulisnim radnjama i pregovorima sa DPS-om. Neozbiljno je tražiti od gospodina Bogdanovića da objasni građanima zašto nije prisustvovao kolegijumu Skupštine kad je svoje opravdane razloge vrlo jasno i transparentno iznio pred cjelokupnu javnost, prije sastanka Kolegijuma. Takođe, Joković kao kandidat DPS-a za predsjednika Skupštine Crne Gore trebao bi prije kandidature makar naučiti osnovne odredbe Poslovnika Skupštine Crne Gore i Ustavni položaj ove insititucije, u suprotnom nastaviće da Poslovnik Skupštine naziva Statutom, sastanke Kolegijuma predsjednika Skupštine - sjednicama šefova klubova poslanika, utvrđivanje kvoruma - izglasavanjem kvoruma, što zaista ne priliči jednom ozbiljnom kandidatu DPS-a za ovu prestižnu funkciju", navodi se u reagovanju Demokrata.

Dodaju da "možda je Vama, kao DPS đaku potrebno dodatno ponavljati, ali ponavljati Vam nećemo ništa sem – mi igrati nećemo kako DPS svira".

"Objasnite Vi poštenim, čestitim članovima i simpatizerima SNP-a, koji su prošli višedecenijsku golgotu kao iskreni borci protiv režima, ovog istog režima kojem Vi sada sve njihove zasluge, borbe, odricanja bacate pod noge, zašto i zbog kojih interesa to radite? Objasnite im šta tačno podrazumijevate pod "besciljno crnogorčenje i srbovanje", jesu li oni bez cilja a samo Vi sa "uzvišenim ciljem"? Jesu li njihova odricanja, njihova nadanja, njihova borba bili uzaludni, jesu li oni politički slijepci a samo vi daleko vidite? Neće biti da je tako, Jokoviću, biće da su oni i dalje na pravom putu dok ste Vi krenuli putem izdaje. Zato uzaludno idete od Odbora do Odbora kako bi ih ubijedili, kako bi im obećali ono što je Vama šef iz Beograda obećao, ali neće se oni dati prevariti. Odgovorite prvo njima, a onda i cjelokupnoj javnosti gdje ste se, kada i koliko puta sreli sa predsjednikom DPS-a? Možete odgovoriti na ona pitanja na koja ste dužni da odgovorite - da li ćete formirati parlamentarnu većinu sa DPS-om, koliko Vam je mjesta obećano u toj izdajničkoj, budućoj Vladi? Zašto ste u Beranama saopštili svojim članovima da ukoliko formirate vlast sa DPS da će Vučić sagraditi tri fabrike na sjeveru Crne Gore", navodi se u reagovanju.

Demokrate traže da iz SNP-a odgovore na pitanje "da li će partija koja je nastala na sukobu sa DPS-om, čije je članstvo nemilosrdno proganjao DPS sa DPS-om".

"Možete li pronaći i jednog jedinog glasača koalicije "Za budućnost Crne Gore" koji je glasajući za koaliciju glasao i za predaju vlasti gubitničkom DPS-u? Nekome za odgovor na pitanje da li će sa DPS-om potreban sekund, kao nama da nećemo, a nekima poput Vas mjeseci. Jasno je ko je uz narod, a ko uz 21 milion. Bilo bi korisno da se izjasnite o tome da li su Vam i dalje Crnogorci istorijski falsifikat nastao na okupiranom Cetinju 1942. godine, da li Vas je Đukanović na poslednjem sastanku pitao da li je za Vas Dan nezavisnosti istorijski dan, ili nije kao što ste to ranije tvrdili. Bilo bi korisno čuti Vaše stavove, jer oni o Vama puno govore. Bogdanovića nikad vidjeti nećete nigdje, kao što nijeste imali prilike ni do sad, gdje se izdaje volja građana. Da li vam je neprijatno zbog činjenice da ste došli kod gospodina Bulajića, da, zajedno sa DPS-om, pritiskate čovjeka da prihvati vaš izdajnički plan i sazove sjednicu na kojoj ćete DPS-u i opoziciji, bez izbora, predati vlast? Pitanje koje se nameće je kako to da Vi, koji ste predsjednik "gnijezda istine i pravde" kako sami opisaste SNP, sebi dozvoljavate ovo političko srljanje, ovo političko smaknuće svih starih SNP principa. Za vas je sve "bruto i neto politika" ali poštenim građanima od časti i obraza nema ništa preče".

Demokrate su poručile SNP-u da će vidjeti "šta Vam misle Beranci", u subotu u 18h časova na protestu, "a jasnu poruku ćete dobiti i na izborima".

Bonus video: