Lideri DF-a poručili: Bulajić neće zakazati sjednicu Skupštine, parlamentarna većina da ne dozvoli povratak DPS-a

Demokratski front (DF) večeras je organizovao akciju "Blokadom protiv izdaje" kojom je bilo blokirano 17 saobraćajnica u 15 crnogorskih gradova

193685 pregleda 456 reakcija 194 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.02.2022. 22:29h
Završeno
19:40h

Blokade saobraćajnica u više crnogorskih gradova su završene

19:39h

Pogledajte fotogaleriju sa protesta u Zeti.

U fotogaleriji pogledajte detalje sa protesta na Zlatici.

U fotogaleriji pogledate detalje sa protesta u Nikšiću.

Izmjena: 22:28h
19:38h

Pogledajte poruče funkcionera Demokratskog fronta i radničke partije sa protesta u Nikšiću.

 
 
 
 
 
Izmjena: 21:54h
19:37h

Veliki broj građana Pljevalja odazvao se pozivu Demokratskom fronta i blokirao na sat vremena raskrsnicu kod Jugopetrolove benzinske pumpe kao znak upozorenja zbog najava mogućeg prekrajanja izborne volje građana.

Prethodno je kolona automobila sa pristalica Demokratskog fronta prošla ulicama grada, a krenula je od raskrsnice puteva prema Bijelom Polju i Ranču na brdu Trlica, odakle su kretale ranije auto litije.

Okupljenim građanima se obratio predsjednik Opštinskog odbora Nove Milan Lekić koji je kazao da će građani svim demokratskim sredstvima i „onim koji pomalo nisu demokratski“ braniti pobjedu ostvarenu na izborima 20. avgusta 2020.

 

"Nema izdaje, nema prevare, nema DPS-a. Odbranićemo ono što smo osvijili 30. avgusta 2020. a svojili smo slobodu. Slobodu koju nas je učila naša istorija...Slobodu nažalost branimo od onih koji su bili sa nama, kojima smo vjerovali i koji hoće da izigraju onakvu narodnu volju. Narod je rekao da neće DPS da bude na vlasti u Crnoj Gori a oni koji pričaju o nekioj manjinskoj vladi nema od toga ništa. To je najveća prevara i lizdaja i lukavi način povratka Mila Đukanovića na vlast“, rekao je Lekić.

Rekao je da DF neće dozvoliti prevaru naroda i da će zatvoriti svaka vrata DPS-u.

"Zato pozivamo one koji su pokušali, koji su krenuli stranputicom da se vrate na pravi put i da se formira nova vlada ali od one većine koju je ovaj narod definisao 30. avgusta. Ukoliko to ne poslušaju neka znaju da će se suočiti sa svim onim građanima koji su bili na litijama“, rekao je Lekić pozvavši građane da budu uporni u odbrani izborne volje.

19:36h

Pogledajte i dio atmosfere sa protesta u Pljevlljima.

 
 
 
19:32h

Nebojša Medojević kazao je da “prijateljima iz parlamentarne većine” poručuje da “nije vrijeme za sitne prevare, već vrijeme da se okupimo”.

“Glas naroda je glas boga. Nećemo posustati da odbranimo izbornu pobjedu. Nećemo se libiti ni borbe na ulicama, ni u institucijama. Bulajić neće dati priliku da se iza leđa građana legalizuju izborna krađa i politička korupcija. Nek nam je srećna pobjeda. Ustala je Crna Gora, pobjeda se branit mora”, rekao je Medojević.

Mandić je kazao da će predsjedavajući Skupštine Bulajić postupati u skladu s Ustavom, Poslovnikom i zakonom.

Andrija Mandić
foto: Nikola Dragaš

“DF je odlučio da koristi taj mehanizam, da zaštiti izbornu pobjedu. (Milo) Đukanović želi preko predlaganja mandatara da legalizuje DPS. Poštenije je da napravimo tehničku vladu i odemo na izbore”.

Mandić je kazao i da infrustruktura DF-a “odlično funkcioniše”.

“Kad bi došlo do nastavka ove borbe, možete da procijenite koliko bi se ljudi okupilo u Podgorici. Ali okrenućemo se institucionalnoj borbi. Računam da je to mogućnost koju ćemo prvo koristiti”.

Na pitanje da prokomentariše ratna dešavanja u Ukrajini, Mandić je kazao da “to večeras na ovom skupu nije tema, a o tome ćemo se sjutra izjašnjavati”.

Izmjena: 20:24h
19:25h

Medojević rekao je da narod očekuje “da ispunimo obećanja od 30. avgusta”.

protest Zlatica
foto: Luka Zeković

“Bili smo s vama na ulicama, nismo se krili, nismo bježali, nismo ćutali... DF je pružio ruku. Rekli smo da nećemo podržati izdaju i prodaju. Oni koji misle da im je fotelja važnija, treba da se zaustave. Moramo svi zajedno da pošaljemo poruku da je DPS prošlost Crne Gore”, rekao je Medojević.

protest Zlatica
foto: Luka Zeković
Izmjena: 20:25h
19:20h

Jedan od lidera DF i predsjednik DNP Milan Knežević kazao je da DF neće dozvoliti izdaju izborne volje građana od 30. avgusta niti će potpredsjednik Skupštine Strahinja Bulajić zakazivati sjednicu.

Istakao je da je ovo samo blokada upozorenja i da traže od parlamentarne većine da ne dozvole bilo kakav povratak DPS.

blokada Zeta
foto: Boris Pejović

"Ukoliko nema tog dogovora, mi ćemo ućiniti sve da dođe do prijevremenih parlamentarnih, predsjedničkih i lokalnih izbora".

Knežević je građanima poručio da DF nije izdao, da su ostali ono što jesu -vjernici SPC.

Istakao je da posle ove blokade nastupa i blokada Skupštine, jer Bulajić neće zakazati sjednicu Skupštine.

On je kazao da neće dozvoliti da izbornu pobjedu "devalviraju korumpirani političari".

Poručio je predsjedniku Milu Đukanoviću koji sjutra ima konsultacije za izbor mandatara, da ne daje mandat ni Dritanu Abazoviću, ni bilo kome, dok se ne postigne unutar parlamentarni dogovor.

Izmjena: 20:06h
19:18h

Okupljenim građanima u Beranama su se obratili nosilac liste za lokalne izbore "Za budućnost Berana" Vuko Todorović i poslanica Jelena Božović.

Oni su poručili da nema saradnje sa DPS i da na to neće gledati mirno.

Kazali su da je ovo samo skup upozorenja, a da ako bude saradnje sa DPS biće mnogo radikalnijih mjera koje će DF preduzeti.

 
19:16h

Gradonačelnik Budve Marko Carević poručio je da je ovo opomena svima kome su bliže fotelje od izbone volje.

"Nećemo dozvoliti igre sa izbornom voljom. Budva kada krene, cijela Crna Gora će ustati", poručio je Carević.

 
19:11h

Niko Klopan iz OO DF-a Kotor kazao je da preko 10.000 funcionera i aktivista DF trenutno blokira saobraćajnice po Crnoj Gori kao upozorenje protiv formiranja nove vlade uz podršku DPS-a.

On je kazao da su večeras na sat vremena blokirali saobraćaj, ali da će ako bude trebalo, "paralizovati Crnu Goru" da se DPS ne vrati na vlast

Miljan Marković iz DF-a Tivat pozvao je na dogovor unutar dosadašnje vladajuće većine, ili na formiranje tehničke vlade unutar te iste većine.

Okupljeni su tokom govora, zapalili baklje, a na pominjanje Građanskog pokreta URA reagovali su glasnim negodovanjem.

 

"Još jednom pozivamo naše koalicione partnere iz ZBCG, odnosno rukovodstvo Socijalističke narodne partije da sačuvamo jedinstvo i na taj način pošaljemo DPS u trajnu opoziciju. Takođe, pozivamo Demokrate i URU da se vrate za pregovarački sto i stave po strani sve lične ili partijske animozitete. Posebno želim da poručim rukovodstvu URE da parlamentarna podrša koju traže od DPS nikome ništa nije dobro donijela", kazao je Marković.

Naveo je i da ukoliko odluke manjinske vlade budu zavisile od parlamentarne podrške DPS-a "odlično znamo da se na dnevnom redu takve vlade neće naći nijedna važna odluka za naše društvo".

"Sstvaranje vlade kojoj podršku daje DPS služiće kao svojevrsna mašina za pranje kadrova DPS i stvaranje zdravog krila DPS-a. Nema bitnih promjena dok se sa važnih pozicija ne uklone tridesetogodišnji kočničari napretka crnogorskog društva", istakao je on.

19:08h

U Danilovgradu blokiran je kružni tok u Spužu.

Na par kilometara udaljenosti, u Vranićima, pripadnici saobraćajne policije preusmjeravaju saobraćaj.

blokada Spuž
foto: Jelena Jovanović
19:05h

Pogledajte dio atmosfere sa blokade u Zeti.

19:02h

Jedan od lidera Demokratskog fronta okupljenima na Zlatici kazao je da je "operacija koju smo počeli u potpunosti uspjela".

"Više od 11 hiljada naših aktivista blokiralo je Crnu Goru, a pridružili su se i drugi", rekao je Mandić.

Andrija Mandić
foto: Nikola Dragaš

"Ideja je bila da opemenomo da se ne izda izborna pobjeda i ne prave paktovi s DPS-om Mila Đukanovića. Nažalost, vidimo da su ti dogovori poodmakli. Ne bi dobro bilo da neko pomisli da može da ukrade pobjedu i odnese je Milu Đukanoviću. On sjutra ima namjeru da da mandat nekome, kako bi uveo DPS u vlast. Nek se ne igra. Večeras smo na ulicama. Ali imamo još jednu moć - potpredsjednik i predsjedavajući Skupštine Strahinja Bulajić će iskoristiti sve što mu je na raspolaganju da omogući parlamentarnoj većini da konstituiše vladu. Ako neko krene da ukrade pobjedu, biće blokirana i Skupština Crne Gore. Potpredsjesnik parlamenta je donio odluku da im neće dati pobjedu", rekao je Mandić.

Dodao je da "ne bi bilo pametno našim kolegama iz većine da zaključuju dogovore sa predsjednikom DPS-a, ali ni njemu da im da mandat i navuče ih na tanak led".

"Pobjedu nećemo nikome da predamo jer ne želimo narod da izdamo".

Izmjena: 20:25h
19:01h

Pogledajte atmosferu sa protesta na Zlatici.

 
 
18:57h

Građani u Pljevljima su se okupili na raskrsnici kod Jugopetrolove pumpe.

Očekuje se dolazak kolone vozila koja je krenula iz pravca graničnog prelaza Rance.

protest Pljevlja
foto: Goran Malidžan
18:50h

Okupljenima na blokadi u Donjoj Gorici obratio se poslanik DF Jovan Vučurovic koji je kazao da večeras "brane čast Crne Gore na 17 punktova".

Kazao je da okupljanima poručuju da nema izdaje i da se nada da SNP neće izdati.

 

Rekao je da će proresti trajati sve dok URA priča o manjinskoj vladi.

Ponovio je da Strahinja Bulajić neće zakazati sjednicu parlamenta 1. marta.

Očekuje da će ovo večeras biti dovoljna opomena da se odbrani pobjeda od 30. avgusta.

"Ja vjerujem da SNP neće izdati", rekao je Vučurović.

18:48h

Prostalice DF iz Kolašina i Mojkovca blokorali su magistralu ispod Bablje grede.

Okupljeni kliču "Uzeo si pare, Dritane".

 
18:45h

Aktivisti i funkcioneri lokalnog odbora DF odnosno NSD saobraćaj su u Beranama blokirali na Rudešu, na magistralnom putu Berane - Rožaje.

U prvim redovima su budući nosilac liste za lokalne izbore "Za budućnost Berana" Vuko Todorović, predsjednik OO NSD Radojica Živković i poslanica Jelena Božović.

Policija je na stotinu metara ispred i poslije blokade. 

18:38h

Pristalice Demokratskog fronta lokitale su kružni tok na izlazu iz Podgoricer prema Cetinju i Nikšiću.

Na početku je došlo do male čarke jer je jedno auto pokušalo da prođe, a okupljeni su ga spriječili.

 

Umiješala se i policija pa se situacija brzo smirila.

Bonus video: