Radović podnosi ostavku, Careviću se klima fotelja?

Odlazak predsjednika SO izazvao bi potres, jer je opština u privremenom finansiranju do 31. marta, do kada Carević može da potpisuje dokumenta - od zarada zaposlenima, pa do isplate ostalih obaveza lokalne uprave

37213 pregleda 104 reakcija 14 komentar(a)
Radović i Carević, Foto: Vuk Lajović
Radović i Carević, Foto: Vuk Lajović

Nakon što je juče propao i treći pokušaj mirenja zaraćenih političkih strana Demokrata i Demokratskog fronta, jer se na sastanku koji je zakazala Prava Crna Gora nijesu pojavili odbornici Demokratske Crne Gore, Budvi po svoj prilici slijede izbori.

Ujedno ni još jedna preporuka Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija da Skupština opštine, nakon polugodišnje blokade, mora održati sjednicu do 25. februara, nije ispoštovana. Na potezu je Vlada, ova u tehničkom mandatu ili nova, koja će upozoriti Budvu i dati joj posljednji rok da održi sjednicu parlamenta, u suprotnom će raspustiti Skupštinu opštine te u grad poslati povjerenike.

Iako je novo okupljanje, kako je najavio lider budvanskog opštinskog odbora Prave Aleksandar Franeta zakazano za 1. mart, jer kako je pojasnio odbornici Demokrata nijesu mogli doći iz zdravstvenih razloga, malo je vjerovatno da će se odbornici dogovoriti i riješiti višemjesečnu političku krizu.

Franeta
Franetafoto: Prava Crna Gora Budva

Demokrate, kako je “Vijestima” rečeno, na protekla dva sastanka ostale su čvrsto pri stavu da je uslov dogovora odlazak gradonačelnika Marka Carevića sa te funkcije, što u Demokratskom frontu odbijaju. Da se DF ne odriče Carevića potvrdio je i odbornik tog političkog saveza Nikola Kralj koji je kazao njihov cilj da lokalni parlament profunkcioniše i da se konačno usvoji budžet, ali i, kako je naglasio, odbornici ostaju “čvrsto pri stavu da neće mijenjati izbornu volju građana, odnosno ostaju pri tomu da Carević bude predsjednik Opštine”.

Kako rješenja krize nema na vidiku, predsjednik Skupštine opštine Krsto Radović, koji će se prvi naći na udaru najavljenog uvođenja prinudne uprave, jer povjerenici, njih tri, koje imenuje Vlada će raspustiti parlament, te nakon toga donijeti budžet grada i sa Carevićem koji ostaje u fotelji voditi grad do izbora, mogao bi donijeti radikalan politički potez. “Vijestima” je nezvanično potvrđeno da Radović, kao jedan od načina izlaska iz krize grada i višemjesečne blokade parlamenta, vidi i u tom da on podnese ostavku.

To bi izazvalo potres, jer onda ostaje parlamentarnoj većini rok od mjesec dana da se okupi i izabere novog predsjednika SO, u suprotnom raspisuju se izbori. Naravno, to će umnogome otežati i rad Carevića. Naime, Opština Budva je u privremenom finansiranju do 31. marta, do kada Carević ima mogućnost da svojim potpisom isplaćuje zarade zaposlenima i isplate ostalih obeveza lokalne uprave. Ako SO do kraja marta ne bude u slučaju ostavke, umjesto Radovića izabrala novog predsjednika, te usvojila budžet, tada bi bilo dovedeno u pitanje dalje funkcionisanje grada, odnosno niko do izbora, koji bi bili raspisani ne bi imao pravo da potpisuje isplate iz budžeta, a time ni zarade zaposlenima.

Ostavkom Radovića, kriza u gradu bi se ili još više produbila, ili bi se riješila, a Demokratama jedini uslov da se započnu pregovori je odlazak Carevića.

Sastanak u utorak da bude otvoren za javnost

Franeta je kazao da očekuje da će u utorak na sastanak doći odbornici Demokrata i da će se biti donijeto konačno rješenje oko obavljanja vlasti u Budvi.

Ukoliko se neko ni tog dana ne odazove, kako je poručio Franeta, biće od njega lično prozvan da je odgovoran što se u Budvi ne može konstituisati pravedna i poštena vlast.

”Prava Crna Gora će kao i do sada postupati u skladu sa svojim stavovima. Svaki dogovor koji se napravi u korist građana Budve mi ćemo podržati. Prava Crna Gora je spremna da ukoliko ne dođe do dogovora da izađe samostalno izbore”, kazao je Franeta.

On je naglasio da zahtijeva od Demokrata i DF-a da private predlog Prave Crne Gore da da sastanak u utorak bude otvoren za javnost.

”Neka građani vide ko šta misli i neka sami procijene ko je u pravu a ko nije, i neka se na osnovu toga opredijele koga će ubuduće podržavati”, kazao je Franeta.

Bonus video: