Skupština da osudi čin agresije i vojne intervencije Rusije

SDP je predlog rezolucije povodom vojne agresije Ruske Federacije na Ukrajinu danas uputila svim poslaničkim klubovima na potpisivanje, nakon čega će taj akt uputiti u skupštinsku proceduru

6563 pregleda 32 reakcija 32 komentar(a)
Foto: SDP
Foto: SDP

Skupština Crne Gore najoštrije osuđuje otvoreni čin agresije i vojne intervencije oružanih snage Rusije prema Ukrajini, kao nezavisnoj i međunarodno priznatoj državi, navodi se u rezoluciji koju je predložila Socijaldemokratska partija (SDP).

SDP je predlog rezolucije povodom vojne agresije Ruske Federacije na Ukrajinu danas uputila svim poslaničkim klubovima na potpisivanje, nakon čega će taj akt uputiti u skupštinsku proceduru.

Skupština Crne Gore, kako se navodi, apeluje na organe vlasti Ruske Federacije da hitno zaustavi vojna dejstva i prekine akt agresije kojim se direktno podriva suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, uništavaju vojni i civilni objekti i ugrožavaju životi miliona ljudi, uglavnom civila.

“Skupština poziva organizaciju Ujedinjenih nacija, OEBS i druge relevantne međunarodne organizacije, ostale države, posebno članice Evropske unije (EU)i NATO saveza da iskoriste sva moguća diplomatska, politička i ekonomska sredstva u cilju odvraćanja Ruske Federacije od daljeg nastavka agresivnih dejstava na teritoriji Ukrajine", kaže se u rezoluciji.

Skupština poziva Vladu Crne Gore i sve političke i društvene subjekte u državi da bezrezervno, otvoreno i nedvosmisleno osude ovaj akt agresije, čije posljedice, kako se ocjenjuje, mogu biti nesagledive po evropski i svjetski mir i bezbjednost, a time i stabilnost regiona kojem Crna Gora pripada.

“Skupština iskazuje punu podršku preduzetim mjerama od EU i partnerskih država na suzbijanju akta agresije i iskazuje potpunu spremnost da Crna Gora svoju politiku do kraja usklađuje sa svojim saveznicima, u skladu sa univerzalnim principima pravičnosti i potrebom uspostavljanja mira na području koje je pod agresijom”, kaže se u predloženoj rezoluciji SDP-a.

Skupština Crne Gore, kako se navodi u tom aktu, iskazuje najdublje saosjećanje sa narodom Ukrajine koji se trenutno suočava sa najvećim izazovima i patnjama od završetka Drugog svjetskog rata.

"Zato se pozivaju građani, državne strukture i društvene organizacije da iskažu solidarnost i pruže svaki oblik humanitarne pomoći", kaže se u rezoluciji.

Bonus video: