Mikić: Pokušaj blokade rada parlamenta imalo bi elemente ustavnog puča

"Po Ustavu Crne Gore redovno zasijedanje Skupštine počinje prvog radnog dana u martu. Siguran sam da kolega Bulajić neće sebi dozvoliti da uđe u grubo kršenje Ustava Crne Gore", kazao je izvršni direktor Građanskog pokreta URA

18721 pregleda 342 reakcija 96 komentar(a)
Foto: GP URA
Foto: GP URA

Izvršni direktor Građanskog pokreta (GP) URA Zoran Mikić smatra da bi pokušaj blokade rada parlamenta imalo elemente ustavnog puča.

Mikić je podsjetio i da po Ustavu redovno zasijedanje Skupštine počinje prvog radnog dana u martu, te da je siguran da v.d. predsjednika Skupštine Strahinja Bulajić neće sebi dozvoliti da uđe u, kako dodaje, grubo kršenje Ustava Crne Gore.

Mikić je za Portal RTCG kazao da Strahinju Bulajića cijene kao iskusnog parlamentarca i časnog čovjeka.

"Prije desetak dana je rekao i meni i dijelu kolega iz parlamenta da će strogo poštovati poslovnik Skupštine Crne Gore i da će djelovati samostalno u skladu sa demokratskim procedurama. Po Poslovniku Skupštine na prvoj narednoj sjednici moraju se naći kao tačke dnevnog reda izbor Predsjednika Skupštine i izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi koje se odnose na odlaganje izbora, a koje je vratio Predsjednik Crne Gore na ponovno glasanje", navodi Mikić.

Vršilac dužnosti predsjednika Skupštine Strahinja Bulajić ranije danas saopštio je da neće zakazati sjednicu Skupštine Crne Gore za 3. mart.

Povezani članci

25. Februar 2022.

Bulajić: Neću zakazati sjednicu Skupštine za 3. mart

Kaže da cijeneći lični integritet i dostojanstvo Bulajića i dalje vjeruju da će održati datu riječ i ispoštovati demokratske procedure, poslovnik Skupštine i Ustav Crne Gore.

"Po Ustavu Crne Gore redovno zasijedanje Skupštine počinje prvog radnog dana u martu. Ukoliko bi se ušlo u pokušaje blokada rada parlamenta onda bi to imalo elemente ustavnog puča. Siguran sam da kolega Bulajić neće sebi dozvoliti da uđe u grubo kršenje Ustava Crne Gore", kazao je Mikić.

Tri petine odnosno 49 poslanika Skupštine Crne Gore, podsjeća on, traži zasijedanje.

"Tako da Bulajiću ne ostaje prostor da tumači da li postoji većina koja traži održavanje sjednice. Jasno je da je Ustav iznad zakona, ali i iznad Poslovnika Skupštine tako da postoje ustavni mehanizmi koji omogućavaju da se izbjegne blokada institucija", zaključio je Mikić.

Bonus video: