Pravda ne stiže do funkcionera

Ministarstvo je, kako piše u odgovoru Vijestima, potvrdilo odluku SDT i navode da neće podnositi pritužbu kojom bi zahtijevalo preispitivanje rješenja. Dodaju da će “sačekati neka bolja vremena i druge tužioce koji će obavljati dužnost časno i u javnom interesu”

39476 pregleda 16 komentar(a)
Injac i Bošković na sjednici skupštinskog Odbora, Foto: BORIS PEJOVIC
Injac i Bošković na sjednici skupštinskog Odbora, Foto: BORIS PEJOVIC

Ministarstvo odbrane nezadovoljno je odlukom Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) zbog neprocesuiranja bivšeg ministra Predraga Boškovića (DPS) i dvoje njegovih saradnika, koje su prijavili da su lažnim fakturama oštetili budžet za oko 32. 000 eura.

MO tvrdi da je SDT postupalo selektivno. “Procesuiranje jednog službenika, uz aboliranje funkcionera po čijim je instrukcijama sprovodio zloupotrebu, ne vodi do prava i pravde,” navodi se u odgovoru Vijestima.

Specijalni tužilac Saša Čađenović odbacio je krivičnu prijavu MO protiv Boškovića i dvoje bivših šefova direktorata tog resora Mihaila Volkova i Alme Ljuljanaj Jovićević, u kojoj se navodilo da su fiktivnim nalozima, preko jedne turističke agencije, oštetili budžet za 31.220 eura.

Zbog fiktivnih računa odgovaraće načelnik Službe za finansije u MO Marko Drobnjak, protiv koga postupak vodi Osnovno tužilaštvo u Podgorici - kome je SDT ustupilo predmet.

Povezani članci

24. Februar 2022.

Drobnjak jedini plaća lažne račune

Ministarstvo je, kako piše u odgovoru Vijestima, potvrdilo odluku SDT i navode da neće podnositi pritužbu kojom bi zahtijevalo preispitivanje rješenja. Dodaju da će “sačekati neka bolja vremena i druge tužioce koji će obavljati dužnost časno i u javnom interesu”.

Na pitanje da li se u MO zbog fiktivnih naloga vodio disciplinski postupak protiv Drobnjaka, u odgovoru piše da će se “u zavisnosti od postupanja ODT-a po predmetnoj krivičnoj prijavi, sagledati mogućnost pokretanja i odgovarajućeg disciplinskog postupka protiv imenovanog državnog službenika”.

Oni su dodali da se protiv Drobnjaka vode druga dva disciplinska postupka, koja nemaju veze sa ovim predmetom.

Ministarka odbrane Olivera Injac je krajem juna podnijela je krivičnu prijavu zbog nezakonitog trošenja državnog novca tokom mandata njenog prethodnika.

Tužilac Čađenović je u obrazloženju rješenja, u koje su Vijesti imale uvid, naveo da je u postupku izviđaja, u svojstvu građanina saslušao više osoba, među kojima nema Boškovića i Volkova.

Takođe je, prema spisima SDT-a, tokom izviđaja prikupio dokumentaciju pravnih lica “Marco Polo travel agency”, “VL Mobile”, “2R Travel”, “Athos real estate & apartmens”, Hotels Group Montenegro stars, Hotela Crna Gora i Savana continental property menagment and lodging - Hotela Ramada.

Drobnjak je pred tužiocem ispričao da on nije bio zadužen za obezbjeđivanje hotelskog smještaja za strane delegacije, seminare, radionice...

Kazao je i da im je Turistička agencija 1. decembra 2020. godine dostavila račun za hotelski smještaj u iznosu 4.620 eura, ali da MO gotovo svakodnevno ima potrebu za obezbjeđivanjem hotelskog smještaja, zbog čega je i izvršio plaćanje. Isto objašnjenje dao je i za plaćanje seminara navodno održanih u hotelima “Hilton” od 15. do 18. jula 2020. godine, “Splendid” od 20. do 23. istog mjeseca i “Ramada” par dana kasnije - od 27. do 30. jula.

Direktor agencije “Marco Polo” je tužiocu priznao da ona nije organizovala te seminare, pojasnivši da je fakturu napisao po instrukcijama Drobnjaka, a potom novac prebacio na račun agencije “2R travel”. Isto je objasnio i za plaćanje noćenja u hotelu “Hilton”, ali i za fakturu koju du dobili od firme VL Mobile, a koja je iznosila 5.511,5 eura.

Direktor te firme, međutim, tvrdio je da su agenciji dostavili elektronske uređaje, a direktorica “2R Travel” Radmila Bulajić, rekla je da je fakturama za seminare koji nijesu održani naplatila dug od MO...

Iako su utvrdili da usluge koje su fakturisane nijesu pružene, da su Bošković i Volkov izdali ovjeren nalog za plaćanje, a Ljuljanaj Jovićević ovjerila izjavu da je usluga izvršena, tužilaštvo nije našlo osnov da ih krivično goni.

Čađenović je ocijenio da Bošković, Volkov i Ljuljanaj Jovićević, kada su odobravali plaćanje sa državnog računa, nijesu mogli znati da li su usluge navedene u računima zapravo pružene ili ne.

Bonus video: