DIK: Utvrđen dvojezični obrazac za davanje potpisa podrške izbornim listama

Komisija je konstatovala da postoji potreba da u narednom periodu započne proces prevođenja i ostalih obrazaca na albanski jezik u cilju njihovog korišćenja u narednim izbornim procesima

3358 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović

Državna izborna komisija (DIK) jednoglasno je donijela dopune dva podzakonska akta kojima je predviđeno da se potpis birača za podršku izbornoj listi može dati i na dvojezičnom obrascu PB-1a - na crnogorskom i albanskom jeziku.

"Ovom novinom Državna izborna komisija je svojim podzakonskim aktom predvidjela mogućnost da birači albanske nacionalnosti potpise podrške daju na obrascu i na albanskom jeziku", saopšteno je iz DIK-a.

Komisija je konstatovala da postoji potreba da u narednom periodu započne proces prevođenja i ostalih obrazaca na albanski jezik u cilju njihovog korišćenja u narednim izbornim procesima.

Komisija je zaključila da će, u skladu sa svojim nadležnostima, ukazati opštinskim izbornim komisijama koje sprovode izbore u opštinama u kojim Albanci čine većinu ili značajan dio stanovništva na potrebu dvojezičnog uređenja njihovih veb stranica.

"U narednom periodu DIK će u zavisnosti od raspoloživih sredstava, resursa i tehničkih mogućnosti blagovremeno otpočeti aktivnosti u cilju dostupnosti informacija na albanskom jeziku", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: