U Tivtu sve bliži vanredni izbori

Vrlo je malo vjerovatno da će odbornici opozicije i SDP i u srijedu doći na sjednicu, iako je tivatska vladajuća koalicija ponudila opoziciji da se izglasa odluka o skraćenju mandata aktuelnom sazivu SO, kako bi se išlo na vanredne lokalne izbore

1970 pregleda 5 komentar(a)
Tivat (ilustracija), Foto: Siniša Luković
Tivat (ilustracija), Foto: Siniša Luković

Predsjednik Skupštine Opštine Tivat Andrija Petković (Bokeški Forum) zakazao je za srijedu, 2.mart posljednji, sedmi po redu pokušaj održavanja 11.redovne sjednice lokalnog parlamenta.

Petković je na taj način postupio u skladu sa odlukom Vlade o upozorenju Opštini Tivat a koja je 17.februara naložila Skupštini Opštine da se zakaže i održi sjednica lokalnog parlamenta koji zbog bojkota opozicije i nedostatka kvoruma za rad, ne zasijeda još od septembra prošle godine.

Tada je SDP koja je od lokalnih izbora 30.avgusta 2020. u parlamentu davala podršku lokalnoj mannjinskoj vlasti koalicije građanskih listi Narod Pobjeđuje, Bokeški Forum i „Goran Božović- časno i odgovorno za bolji Tivat“, bez detaljnijeg obrazloženja, odlučila da tu podršku ukine.

Odbornik SDP od septembra ne dolazi na sjednice lokalnog parlemneta u čemu su mu se odmah pridružilo i 15 odbornika opozicionih partija DPS, SD i HGI. Stoga je 16 odbornika manjinske vladajuće koalicije građanskih listi ostavljeno bez kvoruma i mogućnosti da parlament radi i odlučuje.

Za predstojeću sjednicu koja je zakazana za 2. mart, zbog višemjesečnog nerada SO, nagomilalo se čak preko 80 tačaka dnevnog reda. Ipak, vrlo je malo vjerovatno da će odbornici opozicije i SDP i u srijedu doći na sjednicu, iako je tivatska vladajuća koalicija ponudila opoziciji da se izglasa odluka o skraćenju mandata aktuelnom sazivu SO, kako bi se išlo na vanredne lokalne izbore.

Opozicija i SDP su čvrsti u stavu da ne dođu na sjednicu i time onemoguće izglasavanje odluke o skraćenju mandata, kao i mnogo drugih odluka bitnih za normalno funkcionisanje grada a koje čekaju već mjeseci na izjašanjavanje odbornika, uključujući i odluku o budžtu Opštine za 2022.

Stoga je gotovo izvjesno da se neće ispoštovati rok za održavanje sjednice SO Tivat a koji po odluci Vlade o upozorenju toj lokalnoj samoupravi inače, ističe u petak, 4.marta, pa će Vlada na prvoj svojoj sjednici naredne nedjelje, po Zakonu o lokalnoj samoupravi, donijeti odluku o raspuštanju aktuelnog sazova SO Tivat i imenovanju tročlanog Odbora povjerenika koji će do održavanja izbora i konstituisanja novog saziova SO, obavljati funkciju lokalnog parlamenta u Tivtu.

Po zakonu, predsjednik države dužan je da narednog dana od dana stupanja na snagu odluke o raspuštanju SO, rapiše lokalne izbore u Tivtu koji će se stoga po svemu sudeći, održati krajem maja, zajedno sa redovnim lokalnim izborima u još nekoliko crnogorskih gradova, te moguče vantreendim lokalnim izborima u Budvi gdje takođe već duže vrijeme vlada kriza u fukcionisanju lokalne uprave.

Bonus video: