Zenka: Podrška za formiranje manjinske Vlade, nema problema da Abazović bude mandatar

Očekuju se razgovori i s predstavnicima ostalih albanskih stranaka, te s Liberalnom partijom (LP) i Demokratskom partijom socijalista (DPS)

11758 pregleda 19 komentar(a)
Zenka, Foto: Boris Pejović
Zenka, Foto: Boris Pejović

Postoji bezrezervna podrška za formiranje manjinske vlade, jer je ovakvo stanje neodrživo, kazao je lider Demokratske unije Albanaca (DUA) Mehmet Zenka.

On je to kazao nakon konsultacija sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, a kako je istakao "imali su konstruktivan razgovor u vezi sa formiranjem manjinske, prelazne vlade"

Zenka je kazao i da je krajnje vrijeme da se organizuju bar za godinu dana, da bi donijeli ekonomsku stabilnost, mir i da stvore preduslove za naredne izbore.

"U toj vladi bi trebalo da učestvuju DPS - on će samo podržati tu vladu - GP URA, manjinske partije i eventualno SNP, ako odluče tako. Za mandatara je prihvatljiv svako ko bi izveo Crnu Goru iz ovog beznađa", saopštio je Zenka.

Na pitanje da li bi to mogao da bude lider GP URA Dritan Abazović, Zenka je odgovorio: "Može, nema problema".

Predsjednik države Milo Đukanović nastavio je danas konsultacije s parlamentarnim strankama o mandataru za sastav nove vlade.

Današnje konsultacije otpočele su sastancima s liderom Demokratske unije Albanaca (DUA) i poslanikom Albanske koalicije "Jednoglasno", Mehmetom Zenkom i Fatmirom Đekom.

Nakon toga Đukanović se sastao s predsjednikom Albanske alternative (AA), Nikom Đeljošajem i poslanikom Albanske liste Gencijem Nimanbeguom.

Finalni razgovori obavljeni su s liderom Liberalne partije (LP) Andrijom Popovićem, te s generalnim sekretarom Demokratske partije socijalista (DPS) Aleksandrom Bogdanovićem i poslanicima te partije Danijelom Živkovićem, Jevtom Erakovićem i Abazom Dizdarevićem.

Đukanović je obavio konsultacije sa Socijaldemokratama (SD), Socijaldemokratskom partijom (SDP), Bošnjačkom strankom (BS) i Građanskim pokretom (GP) URA.

Poziv šefa države odbili su Demokratski front (DF), Demokrate i Socijalistička narodna partija (SNP).

Bonus video: