Đurašković: Znamo da nas čeka minimum 38 miliona razloga za zabrinutost, da je stanje finansija na Cetinju loše...

"Dok se nekima drugima sipalo i šakom i kapom, dok su se podizali hramovi i pravili razni biznis aranžmani, dotle su crnogorske nacionalne institucije, prije svih CPC, čamile i jedva preživljavale. Zato nam se i desilo što nam se desilo. Vlast dvije izvorne antiratne i suverenističke partije je garant da, bar što se tiče Cetinja, više tako neće biti"

7118 pregleda 8 komentar(a)
Đurašković, Foto: Mediabiro
Đurašković, Foto: Mediabiro

Novi gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković saopštio je danas da znaju da ih čeka minimum 38 miliona razloga za zabrinutost, da je stanje finansija na Cetinju loše i da će trebati puno rada odgovorne vlasti da se naslijeđena šteta sanira, a dugovi počnu vraćati.

Đurašković, nosilac liste "SDP i Građani - Svim srcem za Cetinje" izabran je za gradonačelnika Cetinja na današnjoj sjednici Skupštine Prijestonice.

Njegov govor iz Skupštine Prijestonice koji je dostavila Socijaldemokratska partija (SDP) prenosimo integralno.

"Posebno mi je zadovoljstvo da vas pozdravim iskazujući izuzetnu čast i zahvalnost povodom izbora za gradonačelnika Prijestonice Cetinje. Koristim priliku da se danas zahvalim dosadašnjem gradonačelniku, gospodinu Aleksandru Kašćelanu na korektnom odnosu i saradnji. Posebna je čast biti na čelu svog grada, grada koji je vjekovna prijestonica i ishodište crnogorskog imena i postojanja. Cetinje kao simbol Crne Gore, od svog nastanka, neraskidivo je vezano za Crnu Goru i od tada dijeli sve njene borbe i odbrane, uspone,zastoje i padove.

Đe je i ko u Crnoj Gori više obavezan nego Cetinje i svi Cetinjani da stanu u zaštitu Crne Gore i prava Crnogoraca na očuvanje svog nacionalnog, kulturnog i istorijskog identiteta. Zato ću se kroz poziciju gradonačelnika snažno zalagati da vlast u Prijestonici, kako joj dolikuje, uvijek bude u službi crnogorskih nacionalnih interesa i države Crne Gore.

Nova gradska uprava će u mjeri svojih ovlašćenja odlučno reagovati na svaki pokušaj ugrožavanja Crne Gore. Na svako uzurpiranje crnogorske istorije, kulture, baštine i prava.

Mnogo više nego što je do sada rađeno, pomagaćemo nacionalne institucije koje su smještene u Prijestonici. Prema mnogima od njih ogriješili su se i grad, ali i država Crna Gora, u prethodnom periodu. Dok se nekima drugima sipalo i šakom i kapom, dok su se podizali hramovi i pravili razni biznis aranžmani, dotle su crnogorske nacionalne institucije, prije svih CPC, čamile i jedva preživljavale. Zato nam se i desilo što nam se desilo. Vlast dvije izvorne antiratne i suverenističke partije je garant da, bar što se tiče Cetinja, više tako neće biti.

Svima onima koji žele partijski da zloupotrijebe nečiju ljubav prema Crnoj Gori i Cetinju, a čega je prilično bilo i u prethodnom periodu, želim da poručim – Nije Crna Gora nijedna partija i nijedan pojedinac.

Crna Gora je njena veličanstvena milenijumska istorija, Crna Gora su njene četiri slavne dinastije, Crna Gora su i pravoslavlje, katoličanstvo i islam, njen antifašizam, njeno slobodarstvo iskovano u borbi neprestanoj. I zato je Crna Gora vječna, a svi oni koji su je vodili, vode ili će je voditi su prolazni a njihova jedina misija mora biti da su sluge njenih interesa. Cetinje mora biti predvodnik takve Crne Gore. Ponavljam, predvodnik a ne, kao do sada, grad kojeg će se sjetiti dva puta u godini kada treba proslaviti velike datume naše istorije. Jer Cetinje i Crna Gora nijesu ničija prćija, ni Cetinje ni Crnu Goru ne mogu odbraniti samo partije, već svi građani koji ovaj grad i ovu zemlju vole svim svojim bićem.

Bez jakog i dostojanstvenog Cetinja nema ni jake Crne Gore. Cetinje i Crna Gora su jedno, slabljenjem Crne Gore slabi Cetinje, slabljenjem Cetinja, slabija je i Crna Gora. Progresom jednog raste i drugo. Zato će Cetinje rasti i za sebe i za Crnu Goru. Cetinje mora biti otvoreni, miroljubovi grad. Prijestonica koja pripada svim građanima Crne Gore. Grad koji će svojim primjerom, sadržajnim gradskim životom ukazati gostoprimstvo svim dobronamjernim posjetiocima. Insistiraćemo na punom poštovanju Zakona o Prijestonici i preseljenju na Cetinje svih državnih institucija definisanih zakonom.

Cetinje mora da vrati i podiže svoj prijestonički autoritet time što će jačati svoje ekonomske potencijale, stvoriti uslove za pristojnu egzistenciju svih građana. Uredan gradski izgled i opšta kulture stanovanja, moderni sadržaji i programi moraju biti obaveza nove gradske uprave.

Najbolji put revitalizacije Cetinja je gradska uprava koja će raditi predano na obje komponente – očuvanje značaja Cetinja kao istorijskog centra, jačanjem nacionalnog i državotvornog osjećaja i sa druge strane pokazivanjem progresivnog, modernog, otvorenog i antipartitokratskog pristupa u vođenju gradske uprave.

Kao gradonačelnika Prijestonice posebna mi je obaveza da svakog građanina tretiram jednako. Apsolutno me ne zanimaju partijske ili bilo koje druge boje. Ovaj grad može krenuti putem oporavka jedino ako jedni drugima pružimo ruku i budemo radili zajedno – svim srcem za Cetinje.

U žaru političke borbe može se mnogo toga reći, često i pretjerati. Nema dileme da sam i sam znao da nekada pogriješim i pretjeram. Bilo je prilično politički turbulentno u prethodnih dvadesetak dana na cetinjskoj političkoj sceni, i ako je bilo nečeg neprimjerenog u nekoj mojoj reakciji, želim i ovom prilikom da izrazim žaljenje što je zbog toga došlo.

Moja vrata će, dok budem na ovoj poziciji, biti širom otvorena za sve, u svakom trenutku. Spreman sam da dam cijeloga sebe i opravdam današnji izbor koji smatram izuzetnom čašću i privilegijom.

Cetinje gubi svoju suspstancu, gubi stanovništvo, gubi ekonomsku snagu, politički uticaj, gubi značaj tradicinalnog centra crnogorske kulture, tradicije i duhovnosti.

Možemo li to da zaustavimo, možemo li da stvari preokrenemo? Ja mislim da možemo, da moramo. Ali to nije poduhvat od jednog mandata. To je poduhvat za više gradskih vlasti, u dužem periodu. Ali se mora otpočeti sada i moraju se promijeniti način i sadržaj vladanja. Priotitet ne može više biti samo partijski uspjeh na sledećim izborima zasnovana na brizi o sopstvenom članstvu, nepotrebnim zapošljavanjima u javnim službama i preduzećima, radi glasova. Prioritet moraju postati razvojne politike i projekti, projekti koji stvaraju dobro svima, koji daju jednake šanse svima i za posao i za saradnju sa gradskom upravom i za radna mjesta.

Da bi to ostvarili moramo prestati da sve pretvaramo u političku i partijsku borbu. Moramo okupiti najbolje što imamo, jer svega je manje na Cetinju. Izborna lista koju predstavljam, koalacija koja me je predložila je spremna na takav pristup, nudimo vam takve promjene i pozivamo na saradnju. Pozivam vas da o svakom značajanom pitanju i projektu iznesete mišljenje i sugestije i prije nego uđe u proceduru pred odbornicima, pozivam vas da iznosite svoje predloge i ideje, ne samo u ovoj Sali nego kad god želite spreman sam da o njima razgovaramo i ja i nadležne gradske službe. Ovo ne može da bude grad jednog čovjeka i jedne partije. Vrata su uvijek otvorena i za vas i za sve građane.

Nova vlast u ovaj zahtjevni posao kreće bitno drugačije od prethodnih. Mi nememo većinu ni za jednu odluku Skupštine Prijestonice. Ali to može biti i prednost, jer će nas tjerati da sve važne predloge i odluke branimo kvalitetom i argumentima, dijalogom a ne pukom glasačkom većinom. I da imamo većinu ponašali bi se na taj način. To je jedan od važnih principa Izborne liste “SDP i Građani – Svim srcem za Cetinje” i od njega nećemo odustati. Kao što ni ja neću odustati od bilo koje kvalitetne odluke i projekata i kadrovskih rješenja, i ići na glasanje sa neprincipijelnim ustupcima radi bilo ćije podrške – od danas pa do kraja mandata, koliko god on trajao.

Naš cilj je promjena načina upravljanja gradom, promjena stanja u kojem se Cetinje nalazi, oslobađanje svih društvenih i ekonomskih potencijala od jednostranih i jednopartijskih pristupa, kao i privredni oporavak i zaustavljanje neprekidnog iseljavanja.

Spremni smo da preuzmemo punu odgovornost i vratimo povjerenje u gradsku upravu, koja će u istinskom smislu biti u službi svih građana – depolitizovana, efikasna, profesionalna, transparentna, posvećena, odgovorna uvijek i dostupna svima. I naša kadrovska politika biće takva. Kvalitetni, stručni i sposobni dobiće šansu, bez obzira na partijsku pripadnost. Partijska knjižica vise neće biti bilo kakav uslov za zaposlenje i priliku, već isključivo znanje, stručnost i dosadašnje reference.

Naše Cetinje, svih nas 16.000, će biti primjer uspješne gradske uprave, progresivne i otvorene za sve koji mogu pomoći Cetinju. Snažno ćemo se uhvatiti u koštac sa brojnim problemima, gledajući naprijed, bez traženja bilo kakvog alibija.

Danas je stanje na Cetinju loše do te mjere da ne znam odakle bih krenuo. Da li od 38 miliona eura duga, infrastrukure sa vitalnim saobraćajnicama koje čekaju godinama na rekonstrukciju, problema sa vodosnabdijevanjem, stanja u cetinjskoj privredi, ogromnoj nezapošljenosti ili od cetinjskog sporta đe je najstariji klub u državi, FK Lovćen, u najnižem rangu takmičenja, dok se rukometaši, košarkaši i odbojkaši "snalaze" da prežive, a cetinjska đeca pokazuju talenat i umijeće u drugim gradovima i na svim meridijanima, jer nemamo osnovne uslove da ih zadržimo u nekom od cetinjskih kolektiva. Da li je potrebno da govorim kako nam izgledaju parkovi, gradsko jezgro, parkinzi u cetinjskim naseljima, da li da govorim o 8 miliona eura duga za struju cetinjskog vodovoda, partijskom zapošljavanju, propadanju brojnih objekata u vlasništvu grada i mnogo čemu drugom što staje u tužnu sliku grada iz kojeg se godinama odlazi. Ne mogu da se ne dotaknem i lošeg odnosa prema seoskim potencijalima u Riječkoj i Katunskoj nahiji koje su nekad činile kičmu crnogorske države, hranile i branile desetine hiljada ljudi u podlovćenskoj Crnoj Gori.

Zbog toga danas krećemo u težak posao sa nadom, ali bez euforije. Jer znamo da nas čeka minimum 38 miliona razloga za zabrinutost. Da je stanje finansija na Cetinju loše i da će trebati puno rada odgovorne vlasti da se naslijeđena šteta sanira, a dugovi počnu vraćati. Zbog toga od vas, mojih decenijskih prijatelja iz odborničkih klupa tražim vrijeme i očekujem podršku. Da zajedničkim snagama uradimo nešto za cetinjsku budućnosti, razvoj i prosperitet.

Radićemo na stvaranju uslova za dinamičan razvoj i otvaranje novih radnih mjesta, snažno pomoći cetinjske privrednike i poljoprivredne proizvođače, dovesti kredibilne, stvarne i ozbiljne investitore. Ohrabrićemo naše Cetinjane po svijetu i cijelu crnogorsku dijasporu da dolaze i ulažu u Cetinje. Razvoj seoskog područja biće u našem fokusu gdje ćemo kroz izgradnju instrastrukture stvarati uslove za nova radna mjesta. Insistiraćemo da u što kraćem roku i Rijeka Crnojevića bude povezana sa Cetinjem novom, modernom saobraćajnicom vraćajući joj status mjesta u koje se dolazi i ostaje. Unaprijedićemo funkcionisanje administracije, pojednostaviti, ubrzati i učiniti jeftinijim usluge građanima i privrednicima, unaprijediti komunikaciju i stvoriti kvalitetnije infrastrukturne preduslove za razvoj privrede. Radićemo na valorizaciji biznis potencijala u zonama Gornji Obod, Košuta i Zagrablje sa najpovoljnijim uslovima za ulaganje.

Realizovaćemo konkretne mjere i sistem podrške lokalnom biznisu i novim investitorima koji će 24 sata biti na usluzi svima koji su zainteresovani za ulaganje u Cetinje. Podržaćemo investicije koje su bile samo pusta obećanja godinama. Jedna od prvih je žičara od Kotora do Njeguša koja opštinsku ili državnu kasu ne smije koštati ni euro, a ukoliko se realizuje može dovesti nekoliko stotina hiljada turista i time dati zamajac snažnom razvoju turizma i poljoprivrede.

Kreiraćemo jedinstvenu turističku promociju Cetinja u saradnji sa svim turističkim subjektima koji posluju na teritoriji Prijestonice, predstavljajući Cetinje na originalan i cjelovit način, uz punu participaciju kulturnih institucija, nacionalnih parkova i svih subjekata od značaja za turistički razvoj. Cetinje će uz novi stadion započeti i novu sportsku dvoranu, a naše sportske kolektive vratićemo u nivoe takmičenja koje zaslužuju. Krenućemo u sanaciju Ponora na Donjem Polju i ubrzati aktivnosti na izgradnji postrojenja za tretman otpadnih voda. Započećemo izgradnju nove sekundarne vodovodne mreže i učiniti da i Cetinje konačno dobije uredno vodosnadbijevanje. Uredićemo gradsko jezgro, započeti rekonstrukciju oba gradska parka i unaprijediti ukupnu infrastrukturu u svim naseljima. Cetinje će biti grad kulture i sporta, grad sportskih i dječijih igrališta za naše najmlađe, ali i grad prepoznatljivih kulturnih, sportskih i drugih manifestacija zbog kojih će se dolaziti i ostajati u našem gradu. Institucije kulture biće naš strateški partner, a KUD Njegoš predmet naše posebne pažnje.

Snažno ćemo podržati obrazovanje i zdravstvo, kroz brigu o tehničkim, kadrovskim i stambenim potrebama u ovim sektorima, kako bi naš vrtić, škole i naše zdravstvene ustanove i u budućnosti bile ponos Cetinja i Crne Gore. Stalna briga gradske uprave biće penzioneri Cetinja, naši najstariji sugrađani čije aktivnosti ćemo podržavati sa posebnom pažnjom. Podržaćamo mlade bračne parove ali I socijalno ugrožene sugrađane nastavljajući stambenu izgradnju u skladu sa potrebama naših sugrađana.

Djeca i mladi biće u fokusu svih naših aktivnosti, a lica sa smetnjama u razvoju biti snažno podržana u svim društvenim aktivnostima.

A da bi ostvarili planirano nova gradska uprava mora na efikasan i odgovoran način ići u susret građanima i biznis sektoru rješavajući probleme u najkraćem roku i na taj način kreirajući stimulativan ambijent povoljan za investicije i otvaranje novih radnih mjesta. Cetinje mora postati nova regionalno prepoznata pozitivna priča razvijena u sinergiji gradske uprave, privrednog sektora i građana. Samo na taj način možemo poslati snažnu poruku da je Cetinje mjesto u koje treba doći, u koje treba investirati, u koje treba ostati. Samo tako ćemo razvijati Prijestonicu kao univerzitetski i turistički centar, grad kulture, umjetnosti, obrazovanja i sporta. Potencijali su brojni, od izuzetnog kulturnog i duhovnog nasljeđa, dva nacionalna parka, preduslova za razvoj poljoprivrede i proizvodnju zdrave hrane, do potencijala za ulaganje u poslovnim zonama. Za valorizaciju ovih potencijala potrebni su ljudi od znanja i struke, a upravo takvi, profesionalno ostvareni pojedinci biće nova cetinjska gradska uprava.

Tražimo vrijeme i podršku, a obećavamo veliki rad, posvećenost i odricanje za bolju budućnost našeg Cetinja.

Drage sugrađanke i sugrađani, koleginice i kolege,

Predstoji nam borba za bolje Cetinje – da krenemo u oporavak Prijestonice. Svi zajedno. Jedina podjela među nama zato nije partijska, ili ko je danas podržao moj izbor, a ko bio protiv. Ne, apsolutno ne. Jedina podjela među nama može biti na one koji žele da rade za dobro Cetinja, nezavisno da li su dio političke većine ili manjine, i one koji žele da djeluju suprotno. To je jedina podjela koju priznajem. Učiniću sve i smatram od danas sebe najodgovornijim da te podjele uopšte ne bude. Da budemo svi jedinstveni, da dišemo kao jedan. Za Cetinje koje je jednako svih nas. Da je vječna Crna Gora – da je vječno naše Cetinje", kazao je Đurašković.

Bonus video: