Stanić: Prihvatiti predlog SDP i usvojiti Zakon o akcizama, potrebna hitna reakcija nakon najnovijeg poskupljenja goriva

"Time bi građani i crnogorska privreda napokon plaćali iznose kao i u drugim zemljama regiona, od kojih su neke poput Hrvatske ili Srbije ograničile iznose cijene goriva"

5842 pregleda 38 reakcija 5 komentar(a)
Stanić, Foto: SDP
Stanić, Foto: SDP

Šef Medijskog tima i član Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) Mirko Stanić poručio je da je nakon najnovijeg poskupljenja cijena goriva jasno da je potrebna "hitna reakcija Skupštine Crne Gore" kako bi se, kako navodi, spriječilo da Crna Gora dođe u opasnu energetsku i socijalnu krizu.

Stanić je poručio da cijena goriva raste četvrti put zaredom i da su već danas povećane za 10% u odnosu na početak godine.

"Toliki enormni rast se osjeća u svim segmentima, pa su tako poskupjeli brojni proizvodi i usluge. Sigurni smo da će ratna kriza u Ukrajini uticati na dalje povećanje cijene goriva i ukoliko se hitno ne reaguje i u Skupštini ne usvoji predlog zakona SDP o smanjenu akciza, čeka nas veoma težak i neizvjestan period", piše u saopštenju.

Kazao je da rješenje vidi u prihvatanju predloga SDP da se usvoji Zakon o akcizama kojim bi akcize na gorivo bile smanjene za 15%, čime bi, uz smanjenje iznosa PDV-a bila smanjena i konačna cijena.

"Time bi građani i crnogorska privreda napokon plaćali iznose kao i u drugim zemljama regiona, od kojih su neke poput Hrvatske ili Srbije ograničile iznose cijene goriva, gdje se rast na berzi anulira iznosom PDV-a. Stoga očekujemo hitnu reakciju države kako bi se spriječile teže posljedice po ekonomiju i standard građana", zaključuje u saopštenju.

Bonus video: