Pavlović: Ko pretenduje da bude u izvršnoj vlasti mora da napravi jasan otklon od Putinovog režima

"Važno je da oni koji prema Rusiji i ruskoj politici gaje određene afinitete budu svjesni ove nove geopolitičke realnosti. Rusofilija na Zapadnom Balkanu, kao strateški pravac i ideološka orijentacija, izgubila je svog osnovnog promotera, a time i svaki kredibilitet", poručio je Pavlović

27140 pregleda 38 reakcija 37 komentar(a)
Pavlović, Foto: Facebook
Pavlović, Foto: Facebook

Dijelu crnogorskog društva koji je tradicionalno naklonjen ruskom stanovištu treba da bude jasno da se napadom na Ukrajinu Rusija svjesno povukla sa evropske pozornice i dugoročno odrekla bilo kakvog političkog uticaja na evropskom kontinentu, saopštio je danas Feđa Pavlović, politički teoretičar i doktorand političkih nauka na Univerzitetu Ludvig-Maksimilijan u Minhenu.

"To se odnosi i na naš prostor", napisao je Pavlović na Fejbuku.

On je dodao da je napadom na Ukrajinu, režim predsjednika Rusije Vladimira Putina poljuljao je ideološke temelje proruskog narativa u Evropi – Rusija kao zaštitnik pravoslavnih naroda, saveznik malih država u antiimperijalnoj borbi, nosilac alternativne vizije evropejstva – i raskinuo sva postojeća evropska partnerstva

On je dodao da će održivost geostrateškog zaokreta prema Aziji pokazati godine koje su pred nama.

"Kako god, jedno je već danas izvjesno – Rusija je digla ruke od aktivnog učešća u evropskoj politici a samim tim i od Zapadnog Balkana, i to je cijena koju je Putinov režim pristao da plati. Važno je da oni koji prema Rusiji i ruskoj politici gaje određene afinitete budu svjesni ove nove geopolitičke realnosti. Rusofilija na Zapadnom Balkanu, kao strateški pravac i ideološka orijentacija, izgubila je svog osnovnog promotera, a time i svaki kredibilitet", poručio je Pavlović.

On je naveo da je tačno da se u posljednje vrijeme geopolitičkim argumentima prečesto manipulisalo u svrhu isključivanja i delegitimisanja političkih protivnika.

"Tačno je i to da dobar dio naše političke klase nastoji da sopstvenu političku agendu prikaže kao nekakav istorijski imperativ. Sve to, međutim, ne znači da u datom vremenu ne postoje geopolitičke neminovnosti koje je nephodno uvažiti. Za one koji u Crnoj Gori pretenduju na bilo kakav oblik učešća u izvršnoj vlasti, jasan otklon od politike Putinovog režima predstavlja jednu takvu neminovnost. Insistiranje na ‘proruskoj’ orijentaciji nakon što je sama Rusija odustala od projekta koji tu orijentaciju čini iole smislenom nije nikakva principijelnost, već naprosto – ćorsokak, i put u trajnu političku izolaciju", zaključio je Pavlović.

Bonus video: