Ukrajina kao alibi za političku vladu

Uprkos najavama da će podržati manjinsku vlast, DPS zbog “nove bezbjednosne situacije” traži formiranje političke vlade

45946 pregleda 90 reakcija 45 komentar(a)
”Prilike nisu iste kao na početku pregovora": Eraković, Foto: Boris Pejovic
”Prilike nisu iste kao na početku pregovora": Eraković, Foto: Boris Pejovic

Iako je prije samo osam dana predsjednik države i lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović saopštio da je najrealnije da se postigne konsenzus o formiranju manjinske vlade, iz njegove stranke sinoć su poručili da je politički kabinet, koji bi činile proevropske stranke, jedino rješenje krize vlasti uzimajući u obzir trenutna ratna dešavanja u Ukrajini.

Poslanik i potpredsjednik DPS-a Jevto Eraković kazao je nakon konsultacija sa šefom države o mandataru za sastav vlade, da aktuelne prilike nisu iste kao na početku pregovora o novoj izvršnoj vlasti.

”Posmatrajući novu bezbjednosnu situaciju u Crnoj Gori i svijetu, mišljenja smo da je jedino pravo rješenje za prevazilaženje političke krize i jačanje crnogorskih institucija, prije svega bezbjednosnih, isključivo formiranje političke vlade. Ako neko želi istinski da posmatra pravu situaciju u državi, okruženju i u međunarodnim okolnostima, jasno je da ovo predstavlja jedino moguće rješenje. U njoj bi bile sve proevropske partije, koje žele da naprave iskorak u pregovorima s EU, da odblokiraju institucije...”, rekao je Eraković.

Đukanović je prije tri sedmice najavio da je DPS spreman da podrži manjinsku vladu koju je predložila koalicija “Crno na bijelo” (GP URA i CIVIS), bez učešća u njoj.

Eraković je rekao da će DPS “razmišljati” i o manjinskom kabinetu, te da će konačnu odluku o budućem modelu vlasti donijeti Predsjedništvo partije.

Đukanović je juče, osim s partijskim kolegama, imao konsultacije s preostalim političkim subjektima koji su se odazvali njegovom pozivu - Liberalnom partijom (LP) i albanskim strankama, pa se od njega očekuje da saopšti ime mandatara, za šta ima još pet dana. Nakon toga, Skupština ima 90 dana da izabere novu vladu.

Uticaj ruske invazije na Ukrajinu na politička dešavanja u Crnoj Gori bio je juče tema i Đukanovićevih razgovora s liderima Albanske alternative (AA) Nikom Đeljošajem i LP-a Andrijom Popovićem.

Đeljošaj je naveo da se, “zbog svih dešavanja u regionu i Evropi”, mijenjaju prioriteti buduće vlade, dok je Popović ocijenio da se situacija u Ukrajini može preliti i na zapadni Balkan i Crnu Goru i da je “jedino svjetlo u tom tunelu” status Crne Gore u NATO-u.

'Zbog dešavanja u regionu i Evropi, mijenjaju se prioriteti vlade': Đeljošaj
"Zbog dešavanja u regionu i Evropi, mijenjaju se prioriteti vlade": Đeljošajfoto: Boris Pejović

Đeljošaj, poslanik Albanske koalicije “Jednoglasno” Fatmir Đeka i lider Demokratske unije Albanaca (DUA) Mehmet Zenka, saopštili su nakon konsultacija da ne vide ništa sporno u tome da mandatar za sastav nove vlade bude lider GP URA i potpredsjednik Vlade u tehničkom mandatu, Dritan Abazović.

”Odavno sam se izjasnio u vezi sa mandatarom, očekujem da to bude Abazović, uz poruku da što prije završi ovaj proces ako dobije mandat”, saopštio je Đeljošaj novinarima nakon konsultacija.

Đeka je kazao da je blizu dogovor da Abazović bude mandatar.

”Bili smo zagovornici da se poslije izbora održanih 30. avgusta 2020. godine ide u formiranje manjinske vlade. I sad je najbolje da idemo ka tome. Bolje je što prije da imamo formiranu vladu i izabranog predsjednika parlamenta, i da idemo dalje... Čim predsjednik završi konsultacije s partijama, imaćemo ime mandatara. Po meni, blizu je da Abazović bude mandatar”, istakao je on.

Zenka je poručio da je za mandatara prihvatljiv “svako ko bi izveo Crnu Goru iz ovog beznađa” i da on ne vidi problem da to bude Abazović.

On je rekao da bi novu vladu trebalo da podrži DPS, a da u njoj budu GP URA, stranke manjina i eventualno SNP, “ako prelomi da pređe na ovu stranu”.

Lider Force i poslanik Albanske liste Genci Nimanbegu, kazao je da je Abazović ponudio ideju manjinske vlade koja je prihvatljiva i da se nada da će Đukanović brzo odrediti mandatara čime bi se krenulo u proces izbora nove vlade.

”Svi se moramo odgovorno ponašati i naći izlaz iz ove situacije. Razgovori o vladi su u toku, ne bih želio da kvarim harmoniju...”, dodao je on.

Popović je poručio da će u LP-u, dok ne čuju ko je mandatar, biti prilično “uzdržani i nesvrstani”.

Ako to bude Abazović, odluku o tome da li će ga podržati donijeće, kako je najavio, partijski organi.

”Sve će zavisiti od programa i sastava vlade koju mandatar predoči LP-u i javnosti”, podvukao je Popović.

Đukanović je prije jučerašnjih razgovora obavio konsultacije sa Socijaldemokratama (SD), Socijaldemokratskom partijom (SDP), Bošnjačkom strankom (BS) i GP URA.

Iz SD-a su naveli da će biti partner svim proevropskim snagama, dok su iz SDP-a poručili da je Crnoj Gori potrebna stabilna vlada, te da ne žele da iz eksperimenta ekspertske vlade idu u novi.

Iz BS i GP URA su naveli da Abazović treba da bude novi mandatar.

Poziv šefa države odbili su Demokratski front (DF), Demokrate i Socijalistička narodna partija (SNP).

Iz DF-a su saopštili da ne žele konsultacije jer bi tako dali legitimnost procesima kojima se “grubo krši izborna volja građana”, dok su Demokate poručile da ne idu na “fingirane” razgovore.

Iz SNP-a su odbili Đukanovićev poziv, navodeći da će o daljim potezima odlučiti Glavni odbor stranke, čija sjednica još nije zakazana.

URA: Nema vlade sa DPS-om; Martinović: Ozvaničena koalicija

IZ GP URA su saopštili sinoć da nema političke vlade sa DPS-om.

”Nakon što je, čak i u svojim najvećim bastionima, DPS otišao u opoziciju, racionalna percepcija političkih zbivanja ovoj partiji nije jača strana što je u svojoj izjavi potvrdio i njihov potpredsjednik Jevto Eraković... GP URA je dao svoje rješenje u kojem u vladi nema DPS-a i DF-a, a ukoliko se nekakve druge opcije mogu ostvariti, to je u redu, ali u njima GP URA neće učestvovati. Dakle, DPS-ova pozicija nije monopolska kao što je to bila 30 godina, to su prošla vremena”, naveli su iz tog pokreta, nakon što je Eraković iznio predlog o formiranju političke vlade.

Poslanik Demokrata Vladimir Martinović naveo je nakon DPS-ovog predloga da je koalicija te strenke i GP URA ozvaničena, te da se samo postavlja pitanje ko će im se pridružiti.

”Kad se neprincipijelno i nepošteno prave politički dilovi, kad se korupcija pretvara u politiku, laž u istinu, odmah počinje prevaspitavanje. Kao što rekoh ranije: velja kruška u grlo zapadne. Naše je da mirnim, dostojanstvenim protestima spriječimo izdaju”, napisao je on na Tviteru.

Bonus video: