Matica crnogorska: Svi akteri na društvenoj sceni da stanu u odbranu građanskog mira

"Agresija Rusije na Ukrajinu dramatično je potresla čitav svijet i direktne posljedice ovog sukoba prijete i našem regionu"

2833 pregleda 81 reakcija 0 komentar(a)
Centar Harkova, jutros, Foto: Reuterts
Centar Harkova, jutros, Foto: Reuterts

Matica crnogorska poziva sve aktere na crnogorskoj društvenoj sceni, a prije svih političke subjekte i njihove lidere da svojim javnim stavovima i djelovanjem stanu u odbranu građanskog mira u Crnoj Gori i snažno apelovali na parlamentarne stranke da "pokažu odgovornost i političku razboritost, stavljajući po strani međusobne razlike i nepodnošljivost, a sve u cilju očuvanja naše zajedničke domovine".

Kako navodi predsjednik Dragan Radulović u saopštenju, agresija Rusije na Ukrajinu dramatično je potresla čitav svijet i direktne posljedice ovog sukoba prijete i našem regionu.

"Kako god se odvijali naredni događaji, činjenica da je jedna suverena zemlja u srcu Evrope, brutalno napadnuta od svog moćnog susjeda, proizvela je strepnju za svjetski mir. Matica crnogorska se divi junačkom otporu ukrajinskog naroda i pridružuje se apelu čitavog miroljubivog svijeta za prekid vatre i izražava poštovanje prema dijelu ruskog naroda koji se javno protivi ratu i agresiji svoje zemlje. Nadamo se da će sukob u Ukrajini, i pored tragičnih ratnih stradanja, dovesti do jačanja svijesti o neophodnosti kompromisnog rješavanja sporova u svijetu", navodi se u saopštenju.

Savremena Crna Gora se, kako kaže, "opredijelila za pripadnost evropskoj civilizaciji i demokratiji, i na putu je da se pridruži uniji evropskih država, povezujući svoju bezbjednost uz NATO savez."

"Zapadni Balkan, u mogućoj daljoj ekalaciji rusko-ukrajinskog sukoba, jedan je od najranjivijih regiona. Opasnost po Crnu Goru, čiji je geopolitički položaj po mnogo čemu sličan ukrajinskom, nikako se ne smije potcjenjivati. Crna Gora je u ovom trenutku izložena izazovima kojima mora odgovoriti strategijom očuvanja svoje nezavisnosti i mira. Kroz istoriju Crna Gora je skupo plaćala svoju slobodu, a domaća nesloga nas je u prošlosti koštala gubitka nezavisnosti, velikih žrtava i posijane mržnje. Zabrinutost crnogorskih građana i našeg iseljeništva za mir i stabilnost svoje domovine je velika. Danas ništa nije preče nego mir i očuvanje suvereniteta države Crne Gore", piše u saopštenju.

Matica crnogorska, zbog svega navedenog, "kao nezavisna organizacija posvećena i odgovorna jedino Crnoj Gori i izgradnji njenog identiteta kao multikulturne, građanske, demokratske zajednice i suverene sekularne države", poziva parlamentarne stranke da pokažu odgovornost jer bi, kako kažu, "u ovom trenutku radikalni partijski rivaliteti mogli dovesti Crnu Goru do negativnih posljedica nesagledivih razmjera."

"Situacija od svih nas traži hladne glave i razumno promišljanje, služenje opštem interesu, a prije svega napor da se što prije formira Vlada i konstituišu institucije koje bi pomogle prevladavanju krize u funkcionisanju države", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: