MANS: Crna Gora ne smije postati mjesto za skrivanje imovine ruskih oligarha

"O tome svjedoči i namjera ruskog oligargha i suvlasnika moćne ruske naftne kompanije Lukoil, Vagita Alekperova, da svoju skupocjenu jahtu prebaci iz Španije u Crnu Goru, o čemu je prije nekoliko dana pisao i britanski Guardian"

7553 pregleda 11 komentar(a)
MANS, Foto: MANS
MANS, Foto: MANS

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) pozvala je Vladu Crne Gore i resorna ministarstva da bez odlaganja javnost upoznaju sa konkretnim mjerama koje će preduzeti kako teritorija Crne Gore ne bi postala sigurna zona za skrivanje imovine ruskih oligarha koji su, kako navode u saopštenju pod udarom ili im tek prijete međunarodne sankcije.

MANS u saopštenju poručuje da je Vlada Crne Gore prethodne sedmice najavila da će se pridružiti sankcijama Evropske Unije protiv Rusije zbog vojne agresije na Ukrajinu, "ali još uvijek nema bilo kakvih detaljnih informacija o konkretnim koracima koji će biti preduzeti kada je u pitanju imovina ruskih oligarha."

"Ovo je posebno važno kada imamo u vidu da se Crna Gora i dalje u međunarodnim krugovima prepoznaje kao sigurna luka za skrivanje kapitala i imovine koji mogu biti predmet sudskih postupaka ili međunarodnih sankcija. O tome svjedoči i namjera ruskog oligargha i suvlasnika moćne ruske naftne kompanije Lukoil, Vagita Alekperova, da svoju skupocjenu jahtu prebaci iz Španije u Crnu Goru, o čemu je prije nekoliko dana pisao i britanski Guardian", piše u saopštenju.

Tako je, kako kažu, za danas planirano da u bokokotorski zaliv uplovi njegova 70 metara dugačka luksuzna jahta pod nazivom „Galactica Super Nova“ koja je 26. februara isplovila iz luke u Barseloni i uputila se ka Titvu kao krajnjoj destinaciji.

"Vrijednost ove jahte je procijenjena na oko 75 miliona eura i posjeduje sopstveni bazen, heliopad, smještaj za 12 osoba u šest luksuzno opremljenih kabina, a opslužuje je čak 16 članova posade", poručili su iz MANS-a.

Vagit Alekperov je, podsjećaju, predsjednik kompanije Lukoil, a njegovo ukupno bogatstvo Forbes procjenjuje na blizu 20 milijardi američkih dolara.

Kako navode u saopštenju, Kompanija Lukoil u kojoj Alekperov posjeduje 20% akcija se već nalazi pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država.

"Guardian dalje u svom članku navodi da se ruski oligarsi poput Alekperova i Romana Abramoviča i drugih mogu naći pod udarom sankcija zbog ruske agresije na Ukrajinu, te da one mogu obuhvatiti i njihovu imovinu na teritoriji Evropske unije", piše u saopštenju.

Sa druge strane, MANS poručuje da je Crna Gora godinama bila prostor za sigurno i nekažnjeno skrivanje i plasiranje sumnjivog novca ruskih oligarha i „pobjednika“ ruske privatizacije, "čemu smo svjedočili u protekle tri decenije vladavine prethodnog režima."

"Tada je posebno crnogorska obala bila pretvorena u perionicu prljavog kapitala stečenog kriminalom, uz prećutne garancije tadašnje vlasti da se porijeklo tog novca neće dovoditi u pitanje", ističu iz MANS-a.

Zaključuju da imajući u vidu da posljednji događaji upućuju na zaključak da je Crna Gora i dalje prihvatljivo sklonište za ruske oligarhe i njihovu imovinu u bjekstvu od međunarodnih sankcija, "u ovom momentu je veoma važno da crnogorska vlada stvori sve pravne preduslove koji bi državnim institucijama omogućili da pravovremeno i efikasno djeluju i konkretizuju svoju posvećenost politikama Evropske unije kada je u pitanju situacija u Ukrajini."

Bonus video: