Zogović: Pristup da neko drugi, a ne Bulajić zakaže sjednicu Skupštine je pravno nasilje i uvođenje potpune anarhije

"Ustav i poslovnik Skupštine eksplicitno propisuju da u toku trajanja redovnog zasijedanja, kao što je to sada slučaj, sjednicu Skupštine isključivo može zakazati predsjednik Skupštine. U aktuelnom slučaju to jedino može uraditi potpredsjednik iz najbrojnijeg poslaničkog kluba, kojeg je Skupština na plenumu zvanično odredila, do izbora novog, da vrši dužnost predsjednika Skupštine u punom kapacitetu", kazao je Zogović

21230 pregleda 73 reakcija 73 komentar(a)
Zogović, Foto: Luka Zeković
Zogović, Foto: Luka Zeković

Svaki pristup, pa čak i u analizama, da Skupštinu može sazvati bilo ko drugi, a ne Strahinja Bulajić, značio bi pravno nasilje i uvođenje potpune anarhije u pravni sistem, saopštio je danas Milun Zogović, poslanik Demokratskog fronta (DF) u Skupštini Crne Gore.

Bulajić (DF) koji je predsjedavajući Skupštine Crne Gore saopštio je ranije da neće zakazati sjednicu Skupštine za 3.mart, što su tražili predstavnici opozicije i koalicije Crno na bijelo.

Na toj sjednici bi trebalo da se bira novi predsjednik Skupštine Crne Gore i ponovo glasa o Zakonu o lokalnoj samoupravi

"Tokom proteklih dana otvarala se široka rasprava, koja već prerasta u političku hajku i svojevrsni pritisak zbog čega dr Strahinja Bulajić nije zakazao sjednicu Skupštine Crne Gore. Nosioci ideje za prekrajanje izborne volje, i rušitelji tada ustanovljene parlamentarne većine, do ovog trenutka nemaju kandidata za predsjednika Skupštine, a pritom zapomažu da sjednica nije zakazana. Uz to, sinoć je došlo do političkog veleobrta kroz javno saopštenu želju DPS-a da se vrati na vlast bez izbora, kroz njegovo učešće u budućoj političkoj Vladi", istakao je Zogović.

On je dodao da je propala ideja manjinske vlade, te da nema mandatara takve Vlade, a da očigledno nema ni 41 poslanika za takav projekat, a kamoli 49.

"U ranije naručenim analizama neki mediji, bliski predsjedniku DPS-a, saopštili su da Skupštinu Crne Gore može zakazati lično gospodin Ibrahimović Ervin. Ustav i poslovnik Skupštine eksplicitno propisuju da u toku trajanja redovnog zasijedanja, kao što je to sada slučaj, sjednicu Skupštine isključivo može zakazati predsjednik Skupštine. U aktuelnom slučaju to jedino može uraditi potpredsjednik iz najbrojnijeg poslaničkog kluba, kojeg je Skupština na plenumu zvanično odredila, do izbora novog, da vrši dužnost predsjednika Skupštine u punom kapacitetu. To znači da mu, pored Poslovnikom propisanih prava i dužnosti, pripadaju i dužnosti koje proističu iz Ustava, kao što je, naprimjer, članstvo u Savjetu za odbranu i bezbjednost. Naglašavam da bi svaki pristup, pa čak i u analizama, da Skupštinu može sazvati bilo ko drugi, a ne Strahinja Bulajić, značio pravno nasilje i uvođenje potpune anarhije u pravni sistem. Rušenje ustavnog poretka neizostavno povlači i nesagledive posljedice po stabilnost i bezbjednost zemlje. Zato su medijske analize i spinovi sa predlozima da se političkom silom ruši ustavni poredak opasne, nedobronamjerne, a oni, koji bi to eventualno sprovodili, ulaze u zonu krivične odgovornosti", kazao je Zogović.

On je poručio da potpredsjednik Skupštine iz reda manjinskih naroda, Ervin Ibrahimović, nema nikakvo ovlašćenje, niti ustavno, zakonsko i poslovničko uporište, na osnovu kojeg bi zakazao sjednicu Skupštine.

"Ubijeđen sam da je predsjednik Bošnjačke stranke u savjetima neimenovanih pravnih savjetnika, na koje se u svojim analizama pozivaju mediji, bliski bivšem režimu, prepoznao sve loše namjere i prljav posao koji mu se želi povjeriti. Ti pozivi, praktično, znače političko i pravno nasilje, koje bi za posljedicu imalo podizanje sveukupnih, ne samo političkih nego i vjerskih i nacionalnih tenzija u Crnoj Gori. To je poziv na sukobe kako bi se od krivično-pravne odgovornosti pokušali amnestirati oni, koji su tri decenije pljačkali građane Crne Gore", zaključio je Zogović.

Bonus video: